Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_robota.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
184.75 Кб
Скачать

Висновки

Таким чином, в ході дослідження вдалося встановити, що ринок пороху та вибухових речовин – підгалузь хімічної промисловості, що динамічно розвивається.

Основними експортерами пороху та вибухових речовин згідно із статистичними даними ООН є США та Китай, займаючи приблизно половину світового ринку. Німеччина, Канада, Чехія, Франція, Мексика та Південно-Африканська республіка займають частки ринку, що перевищують 3%. Основними особливостями даних країн-експортерів є значний розвиток органічної та неорганічної хімічної промисловості, гірничовидобувної промисловості, забезпеченість природними ресурсами та близькість до основних транспортних магістралей світу.

Основними світовими імпортерами пороху та вибухових речовин є США, Мексика,Німеччина, Канада, Саудівська Аравія, займаючи приблизно 40% світового ринку імпорту. Японія, Австралія,Данія, Італія, Індонезія,Норвегія,Франція, Нідерланди, Румунія займають від 1 до 3,4 % світового ринку імпорту.

При цьому, маючи значні частки експорту США, Канада, Німеччина в основному зосереджені на експорті бризантних вибухових речовин, таких як аміачна селітра, нітрогліцерин, нітрат амонію, нітроцелоза, у той час як імпортують ініціюючі вибухові речовини.

Ринок пороху та вибухових речовин є ринком, на якому спостерігається досить високий ступінь конкуренції. На ринку пороху та вибухових речовин існує біля 126 великих компаній-виробників, більшість із яких є транснаціональними компаніями.

Щорічний прибуток ринку пороху та вибухових речовин складає приблизно $2 млрд. із сталою тенденцією росту у 4,3 – 5% щорічно, а отже доцільним буде розглянути ємність ринку із позиції об’ємів та структури споживання.

Лідером є США, споживаючи до 31% товарів на внутрішньому ринку, Китай та СНД мають частку споживання у 20 та 14% відповідно.

Отже, ринок пороху та вибухових речовин має сталу тенденцію до зростання обсягів експортно-імпортних операцій, ємності ринку та цін на основні складові вибухових речовин. Найбільші компаній вдаються до створення ТНК та консолідації для збільшення своєї частки на конкурентному ринку.

Підсумкова таблиця за результатами дослідження світового ринку пороху та вибухових речовин

Показник

Значення

Характеристика вибухових речовин

Вибухоові речовиини здатні під впливом зовнішньої дії до швидкого самопоширюваного перетворення з виділенням великої кількості теплоти та утворенням газів, здатних спричиняти руйнування і переміщення оточуючого середовища.

Розрізняють три основні групи вибухових речовин ВР: ініціюючі,бризантні та метальні вибухові речовини 

Основні експортери пороху та вибухових речовин

США – $ 766,5 млн.

Китай – $627,6 млн.

Німеччина – $ 218,5 млн.

Канада - $ 218 млн.

Основні імпортери олії пороху та вибухових речовин

США - $ 633,3 млн.

Мексика - $260,8 млн.

Німеччина - $242,9 млн.

Канада - $ 202,9 млн.

Рівень і динаміка цін

Тенденція до зростання цін

Ємність ринку

$ 2 млрд, тенденція росту – 4,3 – 5% щлрічно

Найбільш часто вживані форми і методи торгівлі на ринку пороху та вибухових речовин

Біржа

Міжнародні організації, що регулюють ринок пороху та вибухових речовин

СОТ, Конференція ООН з торгівлі та розвитку

Тенденції функціонування ринку пороху та вибухових речовин

Збільшення виробництва, експорто-імпортних операцій, розвиток нових видів хімічних реагентів, консолідація виробників та створення ТНК

Україна на ринку пороху та вибухових речовин

Не входить до складу найбільших світових виробників та експортерів, в рамках СНД займає 3 місце серед експортерів. Обсяги імпорту зменшуються, більшість продукції власного виробництва націлена на внутрішнє використання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]