Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_robota.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
184.75 Кб
Скачать

4. Рівень і динаміка цін

Динаміка цін на порох та вибухові речовини, що представлена на графіку вцілому схильна до росту, але, як видно із наведеного графіку, протягом першого півріччя 2008 року спостерігався значний ріст цін, тоді як у вересні 2009 року відбувся значний обвал у цінах на ринку.

Значне підвищення цін на нафту за барель на початку 2008 року змусило компанії, що виробляють вибухові речовини значно підвищити свої накладні витрати, що значної мірою відобразилося на ціні.

Більш ніж 60 % усього обсягу продажу вибухових речовин займаються вибухові речовини на основі нітрату амонію. Ціна на аміак, що добувається з природного газу і є основним компонентом нітрату амонію, росла разом із підвищенням цін на природний газ у 2007 – поч.. 2008 рр. Необхідно приблизно 1 тону аміаку, щоб виробити 2 тони нітрату амонію, а отже підвищення на 100$ ціни аміаку призводить до збільшення на 50$ ціни нітрату амонію, що безпосередньо відбивається на ціні кінцевого продукту (що ми можемо бачити із графіку у листопаді-грудні 2008р.). Навіть у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, де ціна на аміак дещо нижча від поставників з Росії та Китаю, експорт аміаку із Китаю зменшився, адже уряд країни підвищив експортні тарифи на хімікат.

Ринок пороху та вибухових речовин у значній мірі пов'язаний із галуззю будівництва, а отже у період піку кризи спостерігався різкий спад цін на ринку.

Динаміка цін на вибухові речовини у 2007 -2011 рр. ($)

Рис. 1

Побудовано автором на основі даних [ 10 ]

Більш того, у сучасних умовах розвитку ринку пороху та вибухових речовин ( кінець 2011 – поч.. 2012 рр. ) генеральний директор однієї із найбільших компаній – виробників вибухових речовин, Orica, відмічає сталу тенденцію до зростання цін на аміак.

Не менш значущою проблемою, що впливає на динаміку цін на ринку є консолідація основних компаній-виробників товарів, співпраця із невеликим колом постачальників та штучне стримування (червень-липень 2009 р) чи підвищення цін.

5. Ступінь конкуренції на ринку

Ринок пороху та вибухових речовин є ринком, на якому спостерігається досить високий ступінь конкуренції. На ринку пороху та вибухових речовин існує біля 126 великих компаній-виробників, більшість із яких є транснаціональними компаніями. Основними компаніями на ринку є: AECI Ltd., Alliant Techsystems, Inc., Austin Powders, Dyno Nobel, ENAEX, LSB Industries, NOF Corp, Orica Ltd, Pacific Scientific Energetic Materials Co., Sasol Limited, SA d'Explosifs et de Produits Chimique Exchem Plc., Societe Nationale Des Poudres Et Explosifs, MaxamCorp, S.A.

При цьому лідером галузі є Orica Ltd, австралійська транснаціональна компанія, найбільший виробник вибухових речовин із щорічним оборотом більш ніж $7 млрд.

6. Ємність ринку

Щорічний прибуток ринку пороху та вибухових речовин складає приблизно $2 млрд. із сталою тенденцією росту у 4,3 – 5% щорічно, а отже доцільним буде розглянути ємність ринку із позиції об’ємів та структури споживання.

Лідером є США, споживаючи до 31% товарів на внутрішньому ринку, Китай та СНД мають частку споживання у 20 та 14% відповідно. Основними напрямками споживання продуктів ринку пороху та вибухових речовин є використання продуктів для гірничовидобувної промисловості, а саме для розробки кар’єрів, розвідування корисних копалин, а також для потреб військової промисловості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]