Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_robota.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
184.75 Кб
Скачать

Структура споживання пороху та вибухових речовин, %

Рис.2

побудований автором за даними [ 6 ]

Сталий розвиток хімічної промисловості, підвищення обсягів будівництва у загальносвітових масштабах після кризи, збільшення видобутку корисних копалин, розвиток військової промисловості зумовлюють тенденцію до росту споживання пороху та вибухових речовин в окремих регіонах, таких як Північна Америка, Азія та Західна Європа. За даними International Makers of explosives та UN Comtrade на 2012 рік очікується ріст споживання на 3,2-4,4 %.

7. Найбільш часто вживані форми і методи торгівлі на ринку

Однією із форм торгівлі вибуховими речовинами є торгівля на товарних біржах як постійно діючих ринках товарів. Торгівля здійснюється основними компонентами вибухових речовин бризантного типу, такими як нітрат амонію, нітрогліцерином, аміачною селітрою та деякими іншими. При цьому, найбільш поширеними умовами поставки при торгівлі FOB та CIF (Інкотермс 2010). Обсяг товару в заявках повинен кратний 1 метричній тонні.

Торгівля ведеться на товарній біржі Йоханерсбургу, Торонто, Шанхайській товарній біржі, біржі НАСДАК, Австралійській біржі цінних паперів на основі біржових угод із реальним товаром на основі спотових поставок.

Однією із поширених форм торгівлі порохом та окремими видами вибухових речовин є торгівля на закупівельних інтернет-площадках. Реагенти, якими здійснюється торгівля є типовими товарами, також здійснюється торгівля готовою продукцією. Електронна торгівля приносить компаніям галузі до 20-30% прибутку. Основними площадками електронної торгівлі є ChemConnect, World Chemical Exchange на яких торгівля ведеться анонімно, ELEMICA, CHEMEX, E-CHEMICALS, CheMatch, CHEMRESULT, CHEMICALONLINE, WORLDCHEMNET, WORLDBIDCHEMICAL. Усі ці площадки надають послуги імпортно-експортних операцій, B2B-аукціонів та розміщення каталогів.

Торгівля товарами для військової промисловості, піротехнічними товарами, деякими окремими видами ініціюючих вибухових речовин здійснюється на основі двосторонніх угод між окремими компаніями.

8. Міжнародні організації, що регулюють ринок

Міжнародними організаціями, що регулюють ринок пороху та вибухових речовин є: СОТ, Конференція ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД)

Світова організація торгівлі є провідною міжнародною економічною організацією, членами якої є 156 країн, на долю яких припадає більше 96% обсягів світової торгівлі.

Регулювання міжнародної торгівлі в рамках СОТ здійснюється на базі основних правил і принципів, серед яких одним з найважливіших є принцип недискримінації. Принцип недискримінації поділяється на субпринцип режиму найбільшого сприяння, який застосовується до зовнішніх ринків, та субпринцип національного режиму, який стосується внутрішнього ринку.

Режим найбільшого сприяння передбачає надання однакових переваг всім країнам в разі надання певної переваги одній країні. Наприклад, держава-член СОТ надає окремій країні, яка необов'язково є членом СОТ, деякі пільги в торгівлі певною послугою. Національний режим забороняє дискримінацію іноземних товарів та послуг.

Принцип взаємності зазначає, що країна, яка вступає в СОТ, отримає певні переваги, але і бере на себе певні зобов'язання. В зв'язку з цим важливо також зазначити, що жодна країна «де факто» не може відступити від попередньо взятих на себе зобов'язань в зв'язку з економічними наслідками для неї.

Принцип зобов'язання — тарифні зобов'язання створені членами СОТ пронумеровані у спеціальному списку. Цей список встановлює межу зобов'язань: країна може змінити свої зобов'язання, але лише після переговорів зі своїми торговими партнерами, що може також означати відшкодування їм грошових втрат. Якщо відшкодування не надано, то країна-позивач може ініціювати процедуру обговорення і вирішення даної проблеми на рівні СОТ.

Принцип запобіжних заходів — у певних випадках уряд має право ввести обмежувальні заходи щодо торгівлі. [ 9 ]

Конференція ООН з торгівлі та розвитку є органом Генеральної Асамблеї ООН і на сьогоднішній день налічує 194 країни. Рішення ЮНКТАД приймаються у формі резолюцій і мають рекомендаційний характер.

Виконавчим органом є Рада з торгівлі та розвитку, який відповідає за забезпечення загального відповідності діяльності узгодженим пріоритетам. Секретаріат ЮНКТАД співпрацює з урядами держав-членів, взаємодіє з організаціями ООН та регіональними комісіями. [ 4 ]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]