Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.1 облік необоротних матеріальних та нематеріа...rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
81.08 Кб
Скачать

Ведення аналітичного обліку затрат на поточний і капітальний ремонт основних засобів, інших видів поліпшення цих об’єктів.

Ремонти основних засобів залежно від обсягу і характеру робіт бувають поточні, середні й капітальні.

Поточні ремонти здійснюються за необхідності і виконуються в основному власними силами. До поточних ремонтів належать дрібні роботи із заміни або виправлення окремих зношених деталей, вузлів машин, обладнання, елементів конструкції будов та споруд, а також профілактичні ремонти й огляди.

Капітальні ремонти здійснюються з періодичністю понад один рік, при цьому здійснюється повне розбирання, заміна або відновлення всіх зношених деталей, вузлів.

Капітальний ремонт основних засобів може бути виконаний двома способами: господарським і підрядним.

Господарський спосіб виконання капітального ремонту основних засобів використовується на підприємстві при незначному обсязі робіт і за наявності на підприємстві спеціалістів, кваліфікація яких дає змогу виконувати передбачені кошторисом роботи.

При підрядному способі до проведення капітального ремонту за договором залучається спеціалізовані підприємства.

Рахунки з підрядниками здійснюються на підставі Акта прийому виконаних робіт за рахунками-фактурами.

Витрати з капітального ремонту обліковуються за кожним видом ремонтованих основних засобів.

Починаючи з 1996 р. витрати, пов’язані їх закінченням капітальним ремонтом основних засобів, відносяться на збільшення балансової вартості відповідних основних засобів після індексації з подальшою їх амортизацією за встановленими нормами на повне їх відновлення.

Відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» №283/97-ВР витрати, пов’язані з поточним, капітальним ремонтами, реконструкцією та іншими видами поліпшення основних засобів у сумі, що не перевищувала 5%, а відповідно до Закону України №349-ІV від 24.12.2002 р., 8.7.1, п. 8.7.-10% сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів станом на початок звітного періоду списується на собівартість продукції, тобто на дебет рахунків №23 «Виробництво», №91 «Загально виробничі витрати», решта – на збільшення основних засобів – на дебет рахунка №10 «Основні засоби».