Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20.Туризм в Ізраїлі.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
27.7 Кб
Скачать

Лекція №

Тема. Туризм в Ізраїлі.

План.

1. Рекреаційно-географічне положення

2. Природно-рекреаційні ресурси

3. Туристські райони та центри

Література.

Глушко А. А., Сазыкин А. М. География туризма: учеб. пособие; — Владивосток: "Издательство Дальневосточного университета", 2002. – 263 с.

Дахно І.І. Країни світу: енциклопедичний довідник. – К.: МАПА, 2004. -608 с.

www.middleeast.org.ua

1. Рекреаційно-географічне положення.

Держава Ізраїль розташовується у Південно-Західній Азії, хоча Всесвітня Туристська Організація відносить його до Європейського туристському регіону. Ізраїль - маленька країна, на момент створення в 1948 р. його площа становила всього 14,1 тис. км ², але в результаті воєн з оточуючими арабськими державами територія країни збільшилася майже до 21 тис. км ².

На півночі Ізраїль межує з Ліваном і Сирією, на сході з Йорданією, на південному заході з Єгиптом. Захід країни омивається Середземним морем. На крайньому півдні країна має вихід до Червоного моря. Рекреаційно-географічне положення країни, для якого характерна безпосередня близькість відразу до трьох туристським регіонах (Європейського, Африканського і Близькосхідного), вихід до морів двох океанів (Атлантичного та Індійського), наявність глибоководних портів (Хайфа і Ашдод) можна оцінити як в цілому сприятливий для розвитку туризму. Однак Ізраїль має несприятливе військово-політичне становище в оточенні мусульманських країн.

2. Природно-рекреаційні ресурси.

Велику частину Ізраїлю займає плоскогір'я, уздовж узбережжя тягнеться широка приморська рівнина. Берегова смуга майже позбавлена бухт, зручних для портового будівництва і заходу суден. З півночі вздовж кордону з Ліваном і Сирією підступають хребти Ліванських гір.

У центральній частині країни на північний захід від Єрусалиму знаходиться велика карстова печера зі сталактитами і сталагмітами. Вона спеціально обладнана для екскурсійного показу. На сході вздовж кордону з Йорданією витягнулася долина річки Йордан. Вона розташовується в найглибшій на землі западині Гхор (395 м нижче рівня океану). Йордан протікає через Тиверіадське озеро і впадає в Мертве море - головну природну пам'ятку країни. Мертве море є безстічне озеро. Спека Йорданської долини (до 40 ° С) випаровує воду, принесену річкою, а мінеральні солі залишаються, досягаючи неймовірної концентрації - 310 ‰ (середня солоність Світового океану 35 ‰). У такому розсолі органічне життя відсутнє (крім деяких видів бактерій). Солі роблять воду густою, така вода добре «тримає» і володіє лікувальним ефектом.

У південній частині моря знаходяться гарячі джерела і грязеві болота, що володіють цілющими властивостями. У південній частині озера стоять соляні стовпи.

Узбережжя і акваторія Червоного моря найкращим чином підходять для організації купально-пляжного і водних видів відпочинку, в першу чергу, дайвінгу. Унікальна екосистема моря створила сприятливі умови для сотень різновидів коралів і близько тисячі видів риб.

Клімат Ізраїлю - субтропічний середземноморський з жарким, посушливим літом і м'якою дощовою зимою. Середні температури січня становлять від 6 ° до 18 ° С, липня - від 24 ° до 30 ° С. Взимку з моря приходять маси теплого, насиченого вологою повітря і приносять рясні дощі. Найбільша кількість опадів випадає в грудні-лютому. Опади (800 - 1000 мм на рік) випадають нерівномірно; найбільш зволожена північна частина країни (Галілея), найменш - південна, яку займає кам'яниста пустеля Негев. У неї теж є свої видатні місця. Наприклад, в самому центрі знаходиться оазис - національний парк «Ейн Авдат».

Інший національний парк «Тимна» відомий химерними формами вивітрювання - Соломоновими стовпами - 50-метрові колони, створені вітрами і дощами. Недалеко від парку знаходяться знамениті копальні Соломона, де 3 тис. років тому добували мідну руду.

Ліси займають менше 1/10 площі країни, в основному вони виростають у Галілеї на півночі країни. Тут же на заболочених ділянках ростуть папірус, олеандр, вербейник. Тваринний світ бідний. Великі ссавці винищені. У пустелі Негев водяться шакали, гієни, дрібні лисиці, дикобрази. Всюди звичайні змії, черепахи, ящірки. Налічується близько 400 видів птахів, в тому числі грифи, пелікани, лелеки, сови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]