Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20.Туризм в Ізраїлі.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
27.7 Кб
Скачать

3. Туристські райони та центри.

Рекреаційні ресурси Ізраїлю сприяють розвитку тут лікувально-оздоровчого і купально-пляжного відпочинку, екскурсійно-пізнавального, спортивного (яхтинг, дайвінг, віндсерфінг, маршрутний, спелеотуризм і навіть гірськолижний), релігійного туризму.

Головний район лікувально-оздоровчого туризму сформувався на узбережжі Мертвого моря. Тут розташовані курорти Ейн-Бокек, Ейн-Букек, Ейн-Геді, Неве-Зохар, де відпочиваючим пропонують якісні послуги, в тому числі терапевтичне лікування. Особливий хімічний склад морської води сприяє лікуванню захворювань шкіри і нервової системи. На курортах проводяться і сеанси пелоїдотерапії. Навіть повітря над Мертвим морем володіє цілющою силою. Завдяки високому атмосферному тиску в западині, де розташовується Мертве море, повітря містить на 10% кисню більше, ніж на звичайній рівнині. Крім того, він не містить квіткового пилку, але насичений солями, що дозволяє оздоровлюватися людям, страждаючим серцево-судинними і алергічними захворюваннями.

Інший курортний район - узбережжя Середземного моря. Ланцюжком тягнуться вздовж узбережжя приморські курорти з прекрасними піщаними пляжами - Нахарія, Натанья, Херцлія. Вони надають різноманітний комфортний відпочинок: купання, катання на човнах і яхтах, віндсерфінг. Новий курортний район знаходиться на крайньому півдні країни - це курорти Червоного моря - Ейлат. Тут всього в декількох метрах від кромки води починаються коралові рифи, які залучають любителів дайвінгу. На курортах можна скористатися послугами дайвінг-центру (навчання, прокат обладнання), екскурсійних катерів з прозорим дном і підводного човна-обсерваторії. Курорти знамениті своїми білими пляжами, складеними кораловим піском. У Ейлаті розташовується «Світ коралів» - величезний підводний акваріум, де демонструються всі основні види риб, що мешкають в Червоному морі. Ще одна визначна пам'ятка Ейлата - орнітологічний резерват, в якому можна спостерігати за життям перелітних птахів, чий шлях лежить з Африки в Європу та Азію.

У такій спекотній країні як Ізраїль, є, однак і можливості занять гірськолижним туризмом. На півночі країни в межах гірського масиву Хермон (або Еш-Шейх) з висотами більш 2000 м розташовується єдиний гірськолижний курорт Рамат-Шалом.

Взагалі кожне місто і село Ізраїлю гідні відвідування і туристського уваги. У першу чергу це відноситься до Єрусалиму. Це місто, чий вік становить 3500 років, по праву вважається найбільшим релігійним центром світу. Тут знаходяться святині трьох релігій - християнства, ісламу, іудаїзму.

У східній частині міста знаходиться стіна Плачу. Євреї, які сповідують іудаїзм, прямують в Священне місто, щоб побувати у цієї стіни, яка колись захищала Єрусалимський храм, зруйнований арабами. Сьогодні помилуватися його минулою величчю можна лише поглянувши на модель, яка знаходиться на території одного з готелів міста («Холіленд»).

Стіна Плачу, складена з величезних ретельно підігнаних кам'яних монолітів, - єдиний фрагмент храму.

Віруючі християни відвідують в Єрусалимі храм Воскресіння - головну святиню в християнському світі. Місцем мусульманського паломництва є мечеть Омара - найстаріше з дійшли до наших днів ісламське культове будову.

Недалеко від мечеті Омара знаходиться інша знаменита мечеть Аль-Акса, споруджена в 693 році на руїнах візантійської базиліки.

У Єрусалимі також можна відвідати цитадель Давида - древня оборонна споруда, Вірменський, Мусульманський, Єврейський квартали, що відрізняється своєрідною архітектурою.

Стрижнем Християнського кварталу є Скорботний (або Хресний) шлях, що тягнеться від Гетсиманського саду до Голгофи, де Христос був страчений і похований. Християнські паломники напередодні Великодня слідують шляхом Христа по Святій Землі в Єрусалим і далі скорботним шляхом повторюють шлях Ісуса до місця страти.

Нові квартали стародавнього Єрусалиму відносяться до середини ХIХ. В одному з них Меа Шеаріме живуть ортодоксальні євреї, суворо наступні у своєму житті всіма приписами Тори.

Представляє інтерес Національний музей Ізраїлю, що входить до його складу Храм книги, в якому зібрані унікальні книги та рукописи, в тому числі широко відомі «Сувої Мертвого моря ».

До числа часто відвідуваних туристами об'єктів відноситься меморіальний комплекс «Яд ва-Шем» - інститут і музей, присвячений жертвам Голокосту.

В якості нового туристського центру все активніше розвивається Хайфа. За останні роки туризм став одним з нових факторів розвитку цього портового, промислового міста. Спорудження в 1997 р ділового виставкового центру (Israel Commercial Center - ICC), будівництво міжнародного аеропорту та кількох фешенебельних готелів, створили тут передумови для розвитку ділового туризму. У силу свого географічного положення Хайфа грає роль посередника між Середземним морем і святинями Палестини. Порт Хайфи залишається найбільшим портом пасажирським портом країни, які приймають туристські лайнери середземноморських країн (Греції, Єгипту, Кіпру, Італії). І частіше за все, ступивши на землю Хайфи з борту комфортабельного круїзного судна, туристи не затримуються в місті, а спрямовуються на автобусах до Єрусалиму або на курорти Середземного моря. Важливим завданням у розвитку відпочинку і туризму в місті є поліпшення якості навколишнього середовища, оскільки дуже гостро стоїть проблема забруднення повітря і морської води.

До числа найбільш відомих і відвідуваних туристами в Ізраїлі місць відносяться також Храм Різдва Христового у Віфлеємі, міста Назарет, де пройшло дитинство Христа.

Грандіозна біла споруда Базиліки Благовіщення, зведена 1968 року, височіє над містом — п’ятий храм, споруджений на цьому місці.

Єрихон. Одне з найдавніших безперервно населених міст світу, багато разів згадується в Біблії, 8 тис.д.н.е.

Найбільше місто Ізраїлю Тель-Авів, що став першою столицею Ізраїлю, при майже повній відсутності архітектурних пам'яток цікавий численними музеями (Музей Землі Ізраїльської, Музей єврейської діаспори), художніми галереями, центрами ремесел, театрами, концертними залами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]