Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пром_1-45_61-103_121_125-128_131-132_136-164.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
279.44 Кб
Скачать

121.Система та показники оцінки ефективності стратегічної маркетингової діяльності на промисловому підприємстві.

При оцінці ефективності маркетингової стратегії необхідно поаналізувати наступні елементи:

1. Цілі і місія підприємства. Будь-яка планована стратегія повинна відповідати місії і цілям компанії, а також узгоджуватися з її інвестиційними цілями, відповідати потенціалу підприємства.

2. Ступінь ризику. Ризик у даному випадку полягає в імовірності одержання менших доходів і в розмірах можливих витрат.

3. Баланс портфеля. Існує необхідність збалансувати портфель товарів підприємства таким чином, щоб усі пропозиції фірми не зводилися до стагнуючих ринків.

4. Інвестиції. Потрібно оцінити необхідні інвестиції. Існують первинні витрати. зв'язані з входженням на ринок, і витрати, зв'язані зі збереженням частки ринку.

Як основні критерії оцінки ефективності маркетингової стратегії підприємства виділяється два показника: ринкова частка підприємства і відносна ринкова частка підприємства .

Ринкова частка підприємства — це питома вага товарів підприємства в загальній місткості даного ринку збуту.

,

де Qз.п. – обсяг збуту товарів підприємства на ринку;

МР – місткість ринку.

Значення показника «відносна ринкова частка» полягає в тому, що він об'єктивніше, ніж показник ринкової частки, характеризує конкурентне становище підприємства на ринку.

,

де РЧнк – ринкова частка найсильнішого конкурента.

Однак ефективність маркетингових стратегій неможливо оцінити одним узагальнюючим показником, оскільки при оцінці необхідно враховувати специфіку кожного рівня.

125.Управління маркетинговою діяльністю підприємства.

Управління маркетингом підприємства — це аналіз, планування, організація, мотивація, контроль та координація заходів стосовно встановлення, зміцнення та підтримання взаємовигідних обмінів із цільовим ринком для досягнення цілей підприємства.

Основними завданнями управління маркетинговою діяльністю є:

□  формування та вдосконалення організаційних структур управління маркетинговою діяльністю на підприємстві; □  визначення цілей підприємства та шляхів її досягнення щодо повернення капіталовкладень (точка беззбитковості); отримання прибутку; виходу на нові внутрішні та зовнішні ринки; збільшення частки підприємства на ринку; □ впровадження нових і /або модифікованих товарів на ринок тощо; □ організація та проведення маркетингових досліджень (поведінки споживачів, кон´юнктури ринку, конкуренції та конкурентів, ринкових можливостей підприємства тощо); □ формування маркетингової стратегії; □ розробка та реалізація маркетингових програм; □ створення та вдосконалення механізму функціонування маркетингової діяльності на підприємстві; □ розробка та реалізація плану маркетингу.

Управління маркетинговою діяльністю на підприємстві здійснюється з дотриманням основних загальних принципів, а саме: □орієнтація на споживачів та гнучке реагування виробництва і збуту на зміни, що відбуваються в мікро- та макросередовищі маркетингу; □ постійне глибоке дослідження ринку, яке передбачає визначення місткості ринку, стану попиту та його прогнозування, споживчих якостей товарів та цін на них, ефективних каналів розподілу, методів стимулювання збуту, ринкових можливостей підприємства; □ обов´язкове сегментування ринку, яке передбачає виявлення конкретної групи споживачів, на задоволення потреб якої через товари та послуги слід зорієнтувати діяльність підприємства; □ спрямованість на довготерміновий результат завдяки інноваційній діяльності у виробничій та збутовій сферах.