Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка (скорочений варіант лекцій).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

Форма навчання як категорія дидактики

Форма (лат. – зовнішній вигляд, обрис) – це зовнішній вияв узгодженої діяльності учителя й учнів, яка здійснюється в певному порядку і режимі.

Форми навчання класифікуються за різними критеріями:

  1. за кількістю учнів – індивідуальні, мікрогрупові, групові, колективні масові;

  2. за місцем навчанняшкільні форми: урок, робота в майстерні, на пришкільній дослідній ділянці, в лабораторії; позашкільні: екскурсія, домашня самостійна робота, заняття на підприємстві;

  3. за часом навчання – урочні і позаурочні: факультативні, предметні гуртки, вікторини, конкурси, олімпіади, предметні вечори тощо;

  4. за дидактичною метою – форми теоретичного навчання (лекція, факультатив, гурток, конференція), комбінованого або змішаного навчання (урок, семінар, домашня робота, консультація), практичного (практикуми) і трудового навчання (праці я майстернях, у спеціальних класах, на пришкільних ділянках тощо);

  5. за тривалістю навчання – класичний урок (45 хв.), спарені заняття (90 хв.), спарені скорочені заняття (70 хв.), уроки „без дзвінків”.

Основою і для форм і для методів навчання виступає зміст навчання.

  1. Індивідуальна

  2. Групова форма навчання

  3. Класно-урочна форма навчання

  4. Белл-ланкастерька форма навчання (одному вчителеві доручалося навчати 250-300 учнів різного віку. Учитель навчав переважно старших учнів, кращі з яких — монітори — навчали молодших дітей).

  5. Мангеймську форму навчання (класи комплектуються за рівнем інтелектуального розвитку учнів та їхніми здібностями – загальними і спеціальними. При збереженні класно-урочної системи навчання, учні, в залежності від їх здібностей, рівня інтелектуального розвитку і ступеня підготовки, розподілялися по класах на слабких, середніх і сильних. Засновник цієї системи Йозеф Зіккінгер)

  6. Бригадно-лабораторна (в ній поєднувалась колективна робота класу чи бригади (частини класу – 5-9 осіб) з індивідуальною роботою).

  7. План Трампа (заняття у великих аудиторіях, малих групах з індивідуальними. На погляд автора такої форми занять, навчання в середній школі має відбуватись у великих групах по 100–150 чол. (з використанням лекцій, різноманітних технічних засобів, на що відводиться 40% навчального часу), у малих групах — по 10–15 чол. і самостійно (індивідуальна робота учнів — 40% часу).

  8. Дальтон-план (лабораторний план організації занять. Уроки скасовувались, учні працювали над матеріалом індивідуально).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Урок — основна форма організації навчання

Урок – це цілісний, логічно завершений, обмежений у часі, регламентований обсягом навчального матеріалу основний елемент педагогічного процесу, який забезпечує активну й планомірну навчально-пізнавальну діяльність групи учнів певного віку і рівня підготовки, спрямовану на розв’язання визначених завдань.

Український учений-дослідник В.О. Онищук визначив такі типи уроків залежно від дидактичної мети:

1) засвоєння нових знань;

2) формування навичок і вмінь;

3) застосування знань, навичок і вмінь;

4) узагальнення і систематизації знань;

5) перевірки і корекції знань;

6) комбінований урок

Структура уроку:

1) організаційний момент,

2) постановка мети уроку,

3) мотивація мети,

4) актуалізація опорних знань,

5) підготовка школярів до сприйняття навчальної інформації,

6) організація сприймання,

7) закріплення вивченого,

8) домашнє завдання,

9) перевірка й оцінювання знань.

Щодо організації навчальної діяльності учнів на уроці, то тут застосовують три організаційні форми: фронтальну, індивідуальну і групову.

Нестандартні урокице імпровізовані навчальні заняття, що мають нетрадиційну структуру.

Найпоширенішими типами нетрадиційних уроків є: уроки-прес-конференції, уроки-аукціони, уроки-ділові ігри, уроки-занурення, уроки-змагання, уроки типу КВК, уроки-консультації, комп’ютерні уроки, театралізовані уроки, уроки взаємного навчання учнів, уроки творчості, уроки-заліки, уроки-сумніви, уроки-творчі звіти, уроки-формули, уроки-конкурси, уроки-фантазії, уроки-„суди”, уроки пошуку істини, уроки-концерти, уроки-ділові ігри, уроки-рольові ігри, уроки-екскурсії, інтегровані уроки тощо.