Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ ПО ТЕХНОЛОГИЧЕСКОЙ ПАРКТИКИ ТАВРИЯ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
185.34 Кб
Скачать

2.Практика набуття навичок роботи декларанта (особи уповноваженоi на декларування) митного брокера

Права та обов’язки декларанта, митного брокера

Декларант - це узагальнене поняття, що є одним з ключових понять у митному праві. Серед інших понять його зміст розкритого у ст. "Основні поняття, що використовуються в цьому Кодексі" декларант - це особа, що переміщує товари, або митний брокер (посередник) декларують, представляють і пред'являють товари та транспортні засоби від власного імені.

Обов'язки декларанта.

  1. -основна: обов'язок проводити декларування товарів і транспортних засобів відповідно до порядку, передбаченому Митним кодексом.

  2. -обов'язок пред'явлення митному органу на його вимогу декларованих товарів і транспортних засобів. Порядок пред'явлення декларованих товарів і транспортних засобів як складової частини процедури їх митного оформлення встановлюється нормативно-правовими актами. Зокрема, Вказівкою від 16 жовтня 1996 № 01-14/1180 встановлено порядок пред'явлення декларованих товарів, що ввозяться в Україну у відповідності з митними режимами випуску для вільного обігу, реімпорту та складу вільного.

  3. -обов'язок подання митному органу документів та інших додаткових відомостей, необхідних для митних цілей. Виставою таких документів повинна супроводжуватися подача до митного органу митної декларації.

Однак, якщо перелік документів виявиться неповним, або в них буде відсутня та чи інша необхідна для митних цілей інформація, то митний орган, який прийняв митну декларацію (а не прийняти її він не має права в силу вимог закону) має право вимагати у декларанта надати всі необхідні документи. А декларант зобов'язаний виконати цю вимогу у встановлений для цього митним органом строк.

-обов'язок сплати митних платежів. І хоча за загальним правилом будь-яка зацікавлена ​​в цьому особа вправі сплатити митні платежі за митне очищення того чи іншого товару, обов'язок за їх сплату лежить саме на декларанта.

-обов'язок надання сприяння митним органам у здійсненні митного оформлення товарів і транспортних засобів, у тому числі - і шляхом вчинення необхідних вантажних та інших операцій. У сумлінному і своєчасному виконанні цього обов'язку зацікавлений і сам декларант (особливо якщо він є і власником декларованих товарів) оскільки це в кінцевому рахунку скорочує час виробництва митного оформлення, а отже - і витрати на оплату тимчасового зберігання товарів на складі.

Основні права декларанта.

  1. -декларант має право бути присутнім при здійсненні митного оформлення.

  2. -декларант має право подавати з дозволу митного органу митну декларацію та надавати інші документи на іноземних мовах, якими володіють посадові особи митного органу, що виробляє митне оформлення.

  3. -декларант має право з дозволу митного органу здійснювати окремі дії з товарами і транспортними засобами (упаковку, переупаковку, взяття проб і зразків тощо) До закінчення виробництва їх митного оформлення.

  4. -декларант має право отримувати інформацію про причини прийнятого митними органами рішення щодо декларованих ним товарів і транспортних засобів.

Лiцензування дiяльностi Митоного брокера на територii України здiйснюеться вiдповiдно до ЗУ «Про лiцензування певних видiв господарськоi дiяльностi ».

Для отримання ліцензії необхідно надати до Держмитслужби довіреність встановленого зразка (документ суворої звітності).

Також додатки: опис документів, що додаються до заяви про видачу ліцензії на право провадження посередницької діяльності митного брокера

Зразки заяв:про видачу ліцензії на провадження посередницької діяльності митного брокера

До заяви додаються:

  1. - опис документів (у двох примірниках);

  2. - засвідчена копія договору Страхування відповідальності Страхувальника за шкоду, заподіяну ним третім особам внаслідок неналежного виконання .

  3. За необхідності також подаються заяви:

  4. - про видачу копії ліцензії на провадження посередницької діяльності митного брокера;

  5. - про переоформлення ліцензії на провадження посередницької діяльності митного брокера;

  6. - про видачу дубліката ліцензії на провадження посередницької діяльності митного брокера.

Згiдно з постановою вiд 01.02.2006 року № 80.Поставляе перелiк документiв , необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiюеться через митний кордон України:

  1. Митна декларацiя

  2. ;Товарно – транспортний документ

  3. ;Облiкова карта суб’екта ЗЕД;

  4. Лист про погодження;

  5. Документ, що контролюе доставку товару;

  6. Документ про надання фiнансових гарантiй;

  7. Лiцензiя митного перевipiзника;

  8. Книжка МДП, книжка АТА, книжка СPD;

  9. Свiдоцтво про допущення транспортного засобу;

  10. Акти приймання передачi;

  11. Посередницький договiр;

  12. Документ, що визначае країну походження;

  13. Документ, що мiстить вiдомостi для УКТЗЕД;

  14. Заява.

Для визначення країни походження товару, що переміщується через митний кордон України, у разі, коли міжнародним договором, укладеним в установленому законом порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Митним кодексом України ( 92-15 ) та цим Порядком, застосовуються правила міжнародного договору. Особливості визначення країни походження товару, що ввозиться з територій спеціальних (вільних) економічних зон, розташованих на території України, встановлюються за УКТЗЕД(український класифікатор товарів зовнішньої економічної діяльності)

Декларант визначає країну походження товару, що переміщується через митний кордон України, на підставі сертифіката про походження товару чи декларації про походження товару, що подається митному органу для підтвердження цих відомостей. Подання сертифіката є обов'язковим у випадках, передбачених Митним кодексом України.

Декларація про походження товару являє собою заяву про країну походження товару, зроблену виробником або експортером і засвідчену ними або органом, уповноваженим видавати сертифікати.

У разі коли в декларації про походження товару та в інших документах, що подаються митному органу для здійснення митного контролю та митного оформлення, є розбіжності у відомостях про країну походження товару або митним органом встановлено інші відомості про країну походження товару, ніж ті, що зазначені в декларації, декларант має право надати митному органу для підтвердження відомостей про заявлену країну походження товару сертифікат або додаткові відомості, на підставі яких відповідно до положень Митного кодексу України щодо визначення країни походження та порядку, встановленого Держмитслужбою, митним органом визначається країна походження товару.

ВИСНОВКИ I ПРОПОЗИЦIЇ

Комерція в україні різко змінюється. Працювати доводиться у новій атмосфері, для якої характерна особливо жорстка конкуренція у всіх її проявах. Це підвищує якість обслуговування покупців. В ПП ТЦ «Таврія плюс» до персоналу предявляється багато вимог, серед яких швидка реакція на попит, бородьба за споживача, вміння пристосовуватися до частих змін структури виробництва.

Особливу актуальність набуває проблема підвищення ефективності система товаропостачання, що припускає впровадження прогресивної технології доставки товарів в контейнерах і на піддонах. Контейнерний завіз товарів широко впроваджується в торгівлю, і ефективність його застосування очевидна. Використання контейнерів дозволяє не тільки комплексно механізувати найбільш трудоміскі операції, але й розмістити в одночас в торговому залі торговельного центру«Таврія плюс» в 3-4 разу більше товарів, збільшивши завдяки цьому товарооборот на 1 м кв. Торгової площі.

Правильна організація товаропостачання припускає не тільки максимальне скорчення витра часу і матеріальних засобів, але і усунення необхідності притягнення робітників до виконання операцій, пов`язаних з завозом товарів.

При розробці раціональних технологічних схем зовозу товарів в магазин «Таврія плюс» враховуються всі види витрат в транспортному ланцюзі – від конвеєрної лінії підприємства-виробника або складу оптової бази до торгового залу магазину.тільки такий підхід до рішення задачі дозволяє порівняти різноманітні варіанти завозу, вибрати оптимальні схеми і визначити найбільш економічні ланки надходження товарів в магазин. При розробці технологічних схем і виборі форм постачання «Таврія плюс» виходять з необхідностімаксимального використання підйомно-транспортного обладнання , скорочення перегрузочних операцій і широкого використання тари-обладнання.

З метою впровадження інформаційних технологій автоматизованої індефікації, стаорення інформаціоної бази для контролю та управління товарно-грошовим обігом відровідно до чинного законодавіства України запроваджено маркування штриховими кодами товарів, які реалуються в приваиному підприємсиві. Враховуючи це, при ведені обліку товарних запасів в ПП ТЦ «Таврія плюс» доцільно використовувати можливості технології штрихового кодування. Необхідно розробити методологічні підходи до ведення обліку товарів в умовах застосування системи автоматизованої індетефікації на основі штрихового кодування.

Для більш повног вирішення проблем підтримки прийняття управлінських рішень необхідно розробити відповідні форми відомостей, що призначені для використання у зазначеній системі (Відомість оприбуткованих товарів;Відомість залишку товарів у розрізі товарних груп; Відомість товарів, відсутніх у торговому залі тощо).

Після проходження мною технологічної практики у вадділі «товари для дому» торгівельного центру «Таврія плюс» можна зробит висновки, що його відкриття в нашому місті 19 грудня 2009 року забезпечило населення роботою і широким асортиментом продовольчих і непродовольчих товарів. На мій погляд розташування магазину дуже зручне для покупців. У супермаркеті застосовується метод самообслуговування, що дає можливість максимального вибору товару, найсучасніше оформлення торгового залу,сучасне торгове немеханічне, холодильне, ваговимірювальне оюладнання,автоматизовані деякі процеси гарно оформлені вітрин.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛIТЕРАТУРИ

  1. закон україни «про охорону праці»

  2. Аванесов Ф.Ю., клочко, Васькин, основи комерції на ринку товарів і послуг:підручник для вищих навчальних закладів-М:ТОО «Люкс-Арт», 1995, 176 сторінка.

  3. Апопій В В, Бабенко С.Г., Гончарюк Я. А. . комерційна діяльність на ринку товарів та послуг, Київ 2002

  4. Березин И. Маркетинг і иследованіє ринков 1999

  5. Герасимуч маркетинг: теорія і практика: навчальний посібник-Вища школа, 1994

  6. Герчикова И. Н. Міжнародне комерційне відносини, 1996г.

  7. Дегтяренко В.Г. Основи логістики і маркетингу.-Гардарика, 1996

  8. Котлер маркетинг, менеджмент, аналіз, планування.контроль-СПБ:питер, 1998

  9. Кравченко аналіз господарської діяльності в торгівлі. Мінськ 1995

  10. Моргун технологія торговельних процесів.-М.,1986

  11. Неруш Ю.М., Комерційна логістика: підручник ЮНИТИ, 1997

  12. Осипова, Синяєва, основи комерційної діяльності підр. Для вищих навчальних закладів: ЮНИТИ, 1997

  13. Панкратов, Серегина. Комерційна діяльність:М.ИВЦ. «маркетинг», 1996

  14. Примак, маркетингові комунікацції в системі управління підприємством:Моногр.-К,:експерт,2001

  15. торгова справа: економіка і організація: Підручник під загальною редакцією проф. Л.А Брагина і проф. 1997.

25