Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ ПО ТЕХНОЛОГИЧЕСКОЙ ПАРКТИКИ ТАВРИЯ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
185.34 Кб
Скачать

ПЛАН

1. ПРАКТИКА З НАБУТТЯ НАВИЧОК РОБОТИ IНСПЕКТОРА,

ТОВАРОЗНАВЦЯ - КОМЕРСАНТА, IНСПЕКТОРА ТОРГОВЕЛЬНОГО

    1. Характеристика органiзацiйно – правового забезпечення торговельного пiдприємства «Таврiя ПЛЮС» як суб’єкта господарювання

    2. Органiзацiя товаропостачання торговельного пiдприемства «Таврiя плюс»

    3. Формування асортименту товарiв на торговельному пiдприємствi

    4. Аналiз результатiв дiяльностi пiдприємства

  1. ПРАКТИКА НАБУТТЯ НАВИЧОК РОБОТИ ДЕКЛАРАНТА (ОСОБИ УПОВНОВАЖЕНОI НА ДЕКЛАРУВАННЯ) МИТНОГО БРОКЕРА

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

ВСТУП

Компанія "Таврія В " є кращою на сьогодні мережею роздрібної торгівлі України і об'єднує тридцять торгових центрів європейського типу. Торгова мережа "Таврія В " відноситься до найбільш популярних і відвідуваних з торгових мереж, працюючих на півдні України. "Таврія В" надає своїм покупцям можливість скористатися послугами магазину

19 грудня 2010року10році000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 у м. Білгород-Дністровський Одеської області відкрився торговий центрПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС ». Торговий центр розташований за адресою вул. Тимчишина 8, майже на кордоні між двома великими мікрорайонами міста - Перемоги та Сонячний.

Торговий центр працюе з 08.00 до 22.00,а в лiтнiй час з 07.00 до 23.00. Без вихiдних та перерви на обiд.

Загальна площа торгового центру - 14 тис. кв. м., включаючи кулінарний м'ясний, рибний, кондитерський цехи, а також хлібопекарню.

ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС »торговою площею 10 000 кв. м. Також на території торгового центру розташовуються: супермаркет «Фокстрот», бутікова зона, ресторан швидкого харчування на 300 місць, дитячий майданчик, пункт обміну валют, пункт прийому комунальних платежів, аптечний маркет.

На прилеглій до комплексу території передбачена безкоштовна парковка на 300 місць.

Персонал нового торгового центру перевищує 400 осіб.

Асортимент - до 100 000 найменувань продовольчих та непродовольчих товарів. У компанії підкреслюють, що 92 відсотки товарообігу в магазинах «Таврія ПЛЮС » складає продукція українських підприємств, при цьому більше 40 відсотків товарів вироблені в Одеській області.

Новий торговий центр « Таврія ПЛЮС » в Білгород - Дністровському - це прекрасна можливість для місцевих підприємців реалізувати свою продукцію. Даючи можливість споживачеві зробити сьогодні вибір на користь екологічно чистих і якісних продуктів, вироблених в господарствах Білгород -Дністровського району ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС » вносить свій внесок у розвиток економіки регіону , - йдеться в прес-релізі компанії.

У торговому центрі діють спеціальні знижки для пенсіонерів на 100 найменувань товарів першої необхідності : крупи, консерви, борошно, цукор, сир, молочні та м'ясні продукти, ковбасні вироби, свіжі овочі, побутова хімія, предмети гігієни.

Продаж товарів у тогровельному центрi ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС » використовуеться на основі самообслуговування – один з найзручніших для покупців методів продажу товарів. Самообслуговування дозволяє прискорити операції з продажу товарів, збільшити пропускну спроможність магазинів, розширити об'єм реалізації товарів. Цей метод передбачає вільний доступ покупців до викладених в торгівельному залі товарів, можливість вільно оглядати і відбирати їх без допомоги продавця, що дозволяє раціональніше розподілити функції між працівниками магазина. Оплата за відібрані товари ведеться у вузлах розрахунку. При самообслуговуванні змінюється технологічне планування торгівельного залу і інших приміщень торговельного центру, організація матеріальної відповідальності, товаропостачання, а також функції працівників ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС »

1.1. Характеристика органiзацiйно – правового забезпечення торговельного пiдприємства пп тц « таврія плюс » як суб’екта господарювання

Найважливiшими засновницькими або установчими документами є статут та засновницький договiр.

Статут – це установчий документ, який згідно з діючим законодавством передбачається для створюваної організаційно-правової форми підприємства.

Засновницький договiр – це документ, який складаеться при створеннi повного та командитного товариства.

На пiдприємствi торгового центру пп тц»таврія +» застосовується статут. Статут визначає структуру, види і напрямки діяльності, порядок управління та інші питання діяльності .

Структура управління відповідає кожній організаційній будові господарства певна, яка визначається системою взаємопідлеглості та характером відносин між управлінськими працівниками різних рівнів управління. Під структурою управління розуміють сукупність ланок і окремих працівників апарату управління, що виконують різноманітні функції управління, їх взаємозв’язок та взаємодія, що ґрунтуються на виробничій та організаційній структурі підприємства.

На пiдприємствi опорядковуеться лінійно-функціональна структура управління — вона найбільш поширена система нині і характеризується наявністю двох типів підпорядкування: лінійного і функціонального. У лінійно-функціональних структурах управління загальна кількість лінійних зв'язків залишається такою ж, як і в лінійно-штабних (характеризується наявністю спеціалістів відповідного профілю, підпорядкованих керівникам структурних підрозділів, які допомагають їм при розробці управлінських рішень, але розпорядчими функціями не наділені) .

Товарознавец в ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС » має такi обов’язки та завдання як:

  1. контролювати додержання вимог щодо збереження якості товарів;

  2. перевіряти наявність товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур, сертифікату відповідності державній системі сертифікації та відповідність якості товарів чинним стандартам та технічним вимогам;

  3. перевіряти наявність маркових штрих кодів на прийнятих до реалізації товарах, у разі їх відсутності – маркує внутрішніми штриховими кодами;

  4. здійснювати оперативний облік надходження і реалізації товарно-матеріальних цінностей;

  5. контролювати своєчасність відвантаження товарів за договорами постановок, зворотної тари;

  6. оформляти акти претензій та іншу документацію товарно-матеріальних цінностей;

  7. брати участь у проведенні інвентаризації товарно-матеріальних цінностей.

Зовнішнє середовище в широкому розумінні є сукупність господарських обєктів, економічних, природних, суспільних умов, національних та міждержавних інституціональних структур і інших зовнішніх чинників, що діють у глобальному оточенні..

Основнi фактори макросередовища, на підприємствi пп тц»таврія +»за якими має уважно стежити та првильно оцінювати пов”язані з ними загрози чи зиски при розробці підприємницької стратегії, відносяться: економічні, екологічні, політичні та міжнародні.

Будь-яке підприємство перебуває і функціонує у середовищі. Аналіз середовища є початковим етапом формування стратегії діяльності підприємства, оскільки забезпечує відповідну базу для визначення місії і цілей його функціонування. Аналіз середовища передбачає вивчення і дослідження трьох його складових:

  1. мiкросередовища - учасники ринку, які безпосередньо контакту ють з підприємством і впливають на нього. Це насамперед спожи вачі, постачальники, конкуренти, посередники. Внутрішнє середовище — сукупність факторів, що визначають процеси діяльності підприємства. Це виробництво, маркетинг, фінанси, персонал тощо.

  2. макросередовище - складається з елементів, які прямо не пов'язані з підприємством, але впливають на формування загальної атмосфе ри бізнесу. Розрізняють такі основні компоненти макросередовища: політичні, економічні, природні, соціальні, технологічні та деякі науковці визначають ще такий фактор як випадок.

  3. внутрішнього середовища - це сукупність факторів, які формують її довгострокову прибутковість організації і перебувають під безпосереднім контролем керівників та персоналу організації.

Конкурентне середовище торгового центру пп тц»таврія +» в нашому мiстi не таке значне. Най конкурентним середовищем можно вважами мiський ринок та торгову мережу «Копiйка», що знаходиться в центрi мiста.

1.2. Органiзацiя товаропостачання торговельного пiдприємства

Закупiвельна робота являеться основою комерцiйноi дiяльностi в торгiвлi.

Ефективність закупівельної роботи прямо залежить від правильного вибору джерел закупівель і конкретних постачальників товарів. Вибір джерел закупівель і конкретних постачальників здійснюється після складання плану надходження товарів до торгового центру ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС ». В умовах ринку це — дуже важка справа, а помилки у виборі можуть коштувати для ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС » дуже дорого.

Підприємство ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС » закуповуе товари із різних джерел, якими є:

  • промислові і сільськогосподарські підприємства, місцева промисловість, індивідуальні виробництва;

  • оптові бази.

Найефективнiшi постачальники в ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС » є: фiрма –«семерка»яка постачає однаразовий посуд.соняшникову олію і т д.. «Lego»-це китайська кампанія із виготовлення конструкторів і різноманітних іграшок.

Для високого рівня обслуговування покупців,у ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС » постійно вивчаеться попит, який служить підставою для складання заявок на завезення товару. Працівники торгового центру зобов'язані забезпечувати кваліфіковане приймання товарів.

Складаючи замовлення на поточне завезення товарiв особливу увагу придiляють розрахунку i обгрунтуванню частоти завезення i розмiрiв партiй,

враховуючи при цьому змiни попиту покупцiв, оборотнiсть товарiв, iх фiзико – хiмiчнi властивостi, наявнiсть товарних запасiв.

Як правило в торговому центрi ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС » замовлення складають у двох примірниках, за встановленою формою; у ньому наводять перелік назва товарів, які необхідно завезти на пiдприємство, вказуються їх основні асортиментні ознаки (вид, сорт, ціна одиниці за прайс-листком та ін.), а також необхідна кількість товарів кожного найменування. При замовлянi товарів за прайс-листками, прейскурантами чи іншими документами з систематизованим переліком товарів, назви товарів доцільно записувати в тому порядку і з тими кодами та посиланнями на асортиментні ознаки, за якими вони перелічені в такому документі. Під час складання замовлення товарознавець може радитись із продавцями, які володіють одержаною в процесі спілкування з відвідувачами торгового центру інформацією про кон'юнктуру торгівлі окремими товарами.

Під час складання самого замовлення - товари в ньому доцільно записувати в певному порядку, спочатку записувати ті товари, які передбачені асортиментним переліком пiдриємства яких на час складання заявки їх немає в продажу; потім — товари, запаси яких у магазині потрібно поповнити, а після цього — товари, на які прийняті замовлення від покупців або введення яких в асортимент дозволить наростити товарообіг. При цьому товари-новинки, які раніше не реалізовувалися, замовляються в невеликих кількостях.

Сформоване в письмовій формі замовлення підписує директор чи адмiнiстратор ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС » після чого його завіряють печаткою підприємства і передають постачальникові для виконання. Для полегшення контролю виконання поданих замовлень їх доцільно реєструвати в спеціальному журналі з зазначенням дати подання.

Товаропостачання роздрібної торговельної мережі — це комплекс комерційних і технологічних операцій, спрямованих на доведення товарів до роздрібної торговельної мережі в кількості та асортименті, що відповідають попиту населення.

Товаропостачання торговельного підприємства пп тц»таврія +»є необхідною передумовою доведення товарів від виробництва до споживання, задоволення попиту населення та реалізації товарів.

Товаропостачання товарiв з погляду теорії систем потрібно розглядати як складну динамічну систему, яка має свою морфологічну та функціональну структуру, основною цільовою метою якої є безперебійне доведення до торговельної мережі товарів, необхідних для задоволення попиту населення. При цьому морфологічна структура даної системи формується сукупністю взаємозв'язаних і взаємодіючих між собою суб'єктів даної системи, якими є джерела товаропостачання, транспортні підприємства й організації (перевізники товарів, які забезпечують просторове переміщування товарів у процесі товаропостачання) і роздрібні торговельні підприємства, які є кінцевими пунктами завезення товарної маси (яка виступає як основний об'єкт системи товаропостачання). У товаропостачанні торговельної мережі виділяються такі основні заходи: визначення потреби в товарах; вибір джерел товаропостачання і постачальників товарів; встановлення раціональних схем постачання; укладення угод на постачання товарів (договорів поставки, купівлі-продажу товарів); оперативний контроль за виконанням договорів поставки; вибір форм товаропостачання; визначення раціональної частоти доставки й оптимальних розмірів партій завезення товарів; організація доставки товарів у магазини; приймання товарів і його документальне оформлення.

До торгового центру ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС » товар надходить за транзитною формою товаропостачання . Транзитна форма – передбачае завезення товарiв вiд постачальника на склад торгового пiдприемства,за необхідності виставляти у торговий зал.

Метод доставки товарiв у ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС »децентралiзована доставка. Децентралiзована доставка – це доставка товарiв яка здiйснена силами та засобами постачальникiв .

Транспортні кошти, які доставили товари в торговий центр, повинні бути прийняті без затримок і розвантажені. Розвантаження здійснюваеться з дотриманням загальних правил виконання вантажно - розвантажувальних робіт. Товари, покладені на піддони, знімають з автомобіля електронавантажувачів. Колісні контейнери (тара-обладнання) вивантажувати за допомогою засобів якими обладнаний автомобіль.

Приймання товарів є однією з важливих операцій торгово – технологічного процесу торгового пiдприємства і повинна проводитися особами, на яких покладена матеріальна відповідальність. Приймання і оприбуткуванню підлягають тільки доброякісні товари, що відповідають вимогам стандартів і технічних умов.

Приймання товарів за кількістю повинна здійснюватися відповідно до правил, встановлених в інструкції «Про порядок приймання продукції виробничо - технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю» П-6.

Приймання товарів за кількістю полягає у визначенні кількості товарів, що надійшли в торговий центр і зіставленні фактично їх кількості з даними транспортних і супровідних документів відправника (постачальника, виробника) та умовами договору, угоди, контракту. У разі відсутності супровідних документів (або їх частини) приймання товарів не припиняється, але додатково складається акт про фактичну наявність вантажу, в якому також перераховуються документи, яких бракує.

Перевірку кількості товарів проводять у Пп тц»таврія +»товарознавцi (або довiрена особа страший продавець) у тих одиницях виміру, які зазначені у супровідних документах. Якщо відправник (постачальник, виробник) вказав не тільки массу товарів, але й кількість вантажних місць, то під час приймання визначають як масу товарів, так і кількість місць.

На пiдприемствi бази-практики приймання товарів за кількістю здійснюють способом суцільного підрахунку кількості одиниць, визначення міри або маси товарів у даній партії (окрім товарів у фабричній упаковці). Проведення вибіркової перевірки кількості товарів з поширенням ЇЇ результатів на всю партію товарів допускається лише у випадках, передбачених державними стандартами, технічними умовами чи укладеними угодами.

Основними елементами процесу приймання за кількістю товарів у транспортній тарі є :

  1. підрахунок кількості тарних місць, визначення маси брутто

  2. розкривання тари;

  3. підрахунок кількості одиниць або зважування товарів (визначення маси нетто);

  4. звіряння з транспортними та супровідними документами;

  5. укладання товарів на піддони.

Порядок і терміни приймання товарів за кількістю визначається в торговому центрi в місцем проведення приймання товарів, видом упаковки, характером поставки.

Приймання товарів за якiстю повинна здійснюватися відповідно до правил, встановлених в інструкції «Про порядок приймання продукції виробничо - технічного призначення і товарів народного споживання за якiстю» П-7.

Приймання товарів за якістю є важливою операцією торгово-технологічного процесу складу, яка покликана забезпечити надходження на склад пiдприемства тільки товарів належної якості відповідно до умов договорів та нормативно-технічної документації. Приймання товарів за якістю полягає в зіставленні якості товару, що надійшов, та його комплектності, а також тари, упаковки і маркування з вимогами стандартів, технічних умов (ТУ), умовами договорів і з даними супровідних документів постачальника, які засвідчують якість даних товарів (технічні паспорти, сертифікати,рахунки-фактури, специфікації та ін.); для окремих товарів встановлюється відповідність їх кресленням або зразкам (еталонам). Приймання товарів за якістю, проводиться на складі кінцевого покупця. Приймання товару за якістю здійснюється в терміни, які визначаються умовами договору або встановлюються стандартами чи технічними умовами для окремих видів товарів.

Всi товари, якi надходять до ПП ТЦ « ТАВРІЯ ПЛЮС »обов’язково проходять процесс приймання товарiв за кiлькiстю та якiстю, згiдно з законодавством .