Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХОРОНА методичка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
232.96 Кб
Скачать

Структура та зміст четвертого розділу Рекомендована структура розділу опбнс

4.1. Система управління охороною праці на досліджуваному підприємстві (з аврахуванняи специфіки діяльності).

4.2. Аналіз небезпечних і шкідливих факторів умов праці в організації.

Висновки до розділу.

У загальному вступі до дипломної роботи обґрунтовується зв’язок між питаннями, розглянутими в даному розділі, з темою дипломної роботи. У ньому в лаконічній формі викладаються цілі та завдання охорони, безпеки праці та цивільного захисту в тій галузі, до якої належить виконувана дипломна робота, вказується соціальне значення безпеки життєдіяльності та практичне вирішення відповідних проблем, роль працюючих у галузі – керівних кадрів та професіоналів і фахівців (спеціалістів і магістрів) – у питаннях покращення умов праці на виробництві та зменшення впливу шкідливих і небезпечних чинників на життя та здоров’я працюючих.

4.1. Система управління охороною праці на досліджуваному підприємстві (з аврахуванняи специфіки діяльності)

У цьому підрозділі необхідно проаналізувати організацію роботи служби охороною праці (далі – СОП) в установі (організації, підприємстві) за такими напрямами:

1.  Необхідно провести аудит відповідності наявного переліку нормативно-правових актів існуючим вимогам.

На підставі проведеного аудиту відповідності наявного переліку нормативно-правових актів існуючим вимогам пропонується заповнити таблицю 4. З огляду на великий обсяг даних таблиці, вона може бути винесена в додатки. Перелік нормативно-правових актів, що повинні бути на об’єкті практики, наведено в додатку У.

Таблиця 4

Нормативно-правова база з організації охорони праці відповідно до вимог діючого законодівства (в галузі) (за станом на … 2012 р.)

пор.

Нормативно-правові акти (закони, накази, положення, інструкції тощо), що повинні бути на підприємстві (в установі, організації)

Відмітка про наявність

Відмітка про відповідність чинному законодавству

Висновки/ Коментарі

В останній колонці таблиці “Висновки/Коментарі” можна висловити свої міркування щодо стану питання, вказати кількість, стан, особливості, форму зберігання документів тощо.

Копії основних документів, що створені та діють в установі (організації, підприємстві), а також “План локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій” наводяться в загальному переліку додатків до дипломної роботи.

Отримані результати аналізуються, інтерпретуються, робиться загальний висновок з відповідними пропозиціями щодо усунення недоліків та/або покращення стану питання.

Після з’ясування питання наявності нормативно-правових актів щодо охорони праці на об’єкті практики необхідно дати оцінку викона­ння положень цих документів. Результати занести в таблицю 5. У тексті розділу повинні залишитися приклади, а також висновки та пропозиції.

Таблиця 5

Відповідність нормативним положенням опбнс на об’єкті дослідження

пор.

Назва діючого в установі (організації) нормативного документа

Розділ, пункт, інформація, на які здійснюється посилання

Відповідність нормативним положенням

1

Наприклад, у п. 6. “Організація проведення інструктажів з питань охорони праці” Типового положення “Про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці” (НПАОП 0.00-4.12-05), п. 6.2. зазначено, що за характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці (далі – інструктажі) поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий. Завдання студента – працюючи з первинними документами з охорони праці на об’єкті дослідження, з’ясувати виконання цієї норми.

У п. 6.5. наголошено, що повторний інструктаж проводиться в терміни, визначені нормативно-правовими актами з охорони праці, які діють у галузі, або роботодавцем (фізичною особою, яка використовує найману працю) з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше: на роботах з підвищеною небезпекою – 1 раз на 3 місяці; для решти робіт – 1 раз на 6 місяців. Завдання студента – працюючи з первинними документами з охорони праці на об’єкті дослідження, з’ясувати виконання цієї норми.

Таким чином, студент, спираючись на знання нормативно-правових актів і теоретичних положень, ознайомившись зі станом організації охорони праці на об’єкті практики, проводить власний аудит, підсумком якого повинен стати висновок стосовно стану охорони праці і відповідності її організації чинним нормам українського законодавства.

Оцінюючи ступінь ефективності СОП на підприємстві, слід виходити з того, що витрати, пов’язані з охороною праці, можна поділити на доцільні, частково доцільні і недоцільні.

Доцільні витрати спрямовані на збереження здоров’я працівників, зростання продуктивності праці. До них належать витрати на профілактику травматизму і професійних захворювань.

Решта витрат є недоцільними або частково доцільними. Частково доцільні витрати – пільги та компенсації за несприятливі умови праці.

Недоцільні витрати – це додаткові до страхових відшкодування потерпілим унаслідок травм і профзахворювань, витрати на ліквідацію наслідків аварій і нещасних випадків, витрати на штрафні санкції і ін.

Отримані дані для оцінювання ефективності СОП треба оформити у вигляді таблиці