Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент шпори.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
184.46 Кб
Скачать

77.Шляхи підвищення культури та мистецтва управління????

78.Ефект управління та його складові.

 Ефект управління виявляється у тому, що всі елементи соціальної системи (і керованої і управляючої підсистем, і їх складових) приведені в дію і використовуються згідно з їхнім призначенням найбільш раціональним способом, тобто кінець-кінцем це системний ефект, що відображає як якісні та кількісні характеристики кожного елементу системи, так і принципово нову якість, що виникає в результаті системних зв'язків та відносин. Витрати на соціальне управління складаються із управлінських витрат по всіх рівнях та ланках управління і включають:заробітну плату працівників управління з нарахуванням на соціальне страхування та експлуатаційні витрати, пов'язані з використанням предметів та засобів управлінської праці (будинки, техніка, засоби зв'язку та ін.) і утримання апарату управління (витрати на відрядження, підготовку управлінських кадрів, придбання канцелярського приладдя та оргтехніки і т. п.). Є певні особливості в обчисленні витрат на утримання управлінського апарату залежно від сфери суспільного життя, де він функціонує. Ефект управління складається з трьох складових:

· Економічний ефект - вид ефекту, що має безпосередню вартісну форму, тобто вимірюється у грошових або натуральних вимірниках;

· Соціально-економічний ефект - має комплексну природу поєднання економічної вигоди і соціальної стабільності і спокою, наприклад, поліпшення умов роботи, зниження рівня професійних захворювань (за певних умов може бути переведений у звичайний економічний ефект);

· Соціальний ефект - вид ефекту, який принципово не може бути перерахований в економічний, наприклад, запобігання соціального конфлікту.

79. Ефективність управління та її характеристика.

Ефективність управління - це сукупна результативність роботи всього трудового колективу організації, системи заходів, які є наслідком окремих зусиль керівника і спеціалістів.

Ефективність управління включає аналіз:

управлінського потенціалу, тобто сукупності всіх ресурсів, які використовує система управління;

витрат на управління, які визначаються складом, організацією, технологією і об'ємом робіт по реалізації відповідних функцій управління;

характеру управлінської праці;

ефективності діяльності людей в процесі роботи організації, реалізації інтересів, досягнення окремих цілей.

Ефективність управління - це результат функціонування системи і процесу управління у вигляді взаємодії управляємо! і управляючої системи. Вона показує в якій мірі управляючий орган реалізує цілі, досягає запланованих результатів. Ефективність управління проявляється в ефективності виробництва і складає її частину.

Ефективність управління включає три аспекти:

з'ясування того, чи дійсно здобутий результат управління, а не дія інших суспільних компонентів, прояв саморегулятивного механізму самоуправляючих об'єктів;пошук джерел результатів управління (професіоналізм і талант управляючих, якість правових документів та ін.), з тим щоб активніше його використовувати в наступних управлінських циклах;встановлення взаємозалежності, сполученості між цілями і задачами, представленнями і моделями, закладеними в управлінських рішеннях, і реально здобутими результатами управління. Критерієм ефективності управління є якість.Якість управління - це сукупність відповідності поведінки системи управління конкретній ситуації, яка дозволяє організації впевнено триматися при швидких змінах у внутрішньому і зовнішньому середовищах.