Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент шпори.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
184.46 Кб
Скачать

75. Складові елементи культури управління та їх характеристика.

Культура управління складається з чотирьох тісно пов'язаних і взаємозалежних елементів: культури працівників управління, куль­тури процесу управління, культури умов праці і культури докумен­тації. Визначальним елементом серед них є культура працівників управління. Маючи високу культуру, кожний працівник якісно виконує свою роботу, підтримує високий рівень культури управ­ління і прагне удосконалювати організацію своєї праці.

Культура працівників управління залежить від багатьох факторів і характеризується рівнем загальної культури, наявністю ділових яко­стей, необхідних для виконання роботи у відповідності з посадою.

Культура працівників управління визначається також глибоким і всебічним знанням науки управління і вмінням використовувати ці знання в процесі своєї діяльності (мистецтво управління) і, врешті, стилем роботи даного працівника.

Велике значення для культури управління має рівень культури організації процесу управління. Дотримання культури процесу уп­равління означає, що в організації використовується прогресивний процес управління. Процес управління в кожній організації повинен бути детально проаналізований з метою правильного поділу процесів збору і оброблення інформації та процесу прийняття рішень. Важливим елементом культури є культура умов праці. Від того, наскільки зручне приміщення і робоче місце працівника, наскільки вони відповідають санітарно-гігієнічними вимогами, значною мірою залежить продуктивність праці апарату управління. У відповідно­му устаткуванні, оформленні приміщень і робочих місць, у забез­печенні найбільш комфортабельних умов праці проявляється куль­тура управління організацією (підприємством). Невід'ємним елементом культури управління є культура доку­ментації. Роль і значення документації в процесі управління дуже великі, оскільки жодна з функцій управління не може здійснюватись без інформації, основним носієм якої є документ. Документальна інфор­мація охоплює всі сторони внутрішньої і зовнішньої діяльності підприємств.

76. Зміст організаційної культури управління.

Важливим аспектом організаційної культури є те, що вона поділяється на рядприватних культур: в одній організації може бути багато субкультур. Критеріямианалізу організаційної культури є такі показники: «товщина» організаційної культури -відносна величина, що показує питому вагу визначальною організаційної культури підприємства в загальній кількості визнаних членами організації культур;«разделяемость поглядів» - показник, що характеризує кількість основнихположень, норм, ціннісних орієнтацій, традицій і т. д., абсолютно прийнятих усімачленами організації; «широта» організаційної культури - величина, що характеризуєкількісне відношення членів організації, для яких дана організаційна культура єдомінуючою, до загальної кількості членів організації; конфлікт організаційних культур.