Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання до екзамену відповіді.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
49.22 Кб
Скачать

4. Методи організації учнів на уроці фізичного виховання (методи ведення уроку).

Метод - це способи взаємної діяльності учня і вчителя спрямованої на вирішення навчально-виховних завдань.

Під методом ведення уроку розуміють способи організації учнів на уроці для виконання вправ у відповідності з планом учителя. Основними методами, які використовуються у молодших класах є такі:

Фронтальний метод — вправу виконують одночасно всі учні. Його переваги - в охопленні всіх дітей роботою, у забезпеченні високої щільності уроку і оптимального навантаження на учнів. Фронтальний метод застосовують у підготовчій і заключній частинах, а також у основній частині, коли виконання фізичних вправ не потребує допомоги або страхування вчителя. Проте фронтальний метод обмежує можливість учителя спостерігати за учнями, виправляти їхні помилки і точно дозувати навантаження.

Цей метод можна використовувати при навчанні багатьох вправ шкільної програми (гімнастичні шикування і перешикування, хотьба, біг, деякі види стрибків, метання, вправи на поставу, з предметами та без предметів, ігри, переміщення на лижах). Використовується широко в роботі з молодшими класами, особливо при ознайомленні з навчальним матеріалом.

Потоковий метод - учні одну і туж вправу виконують по черзі, один за одним, безперервним потоком. Таких потоків може бути два, три в залежності від конкретних умов. Наприклад, при навчанні вправ з рівноваги два, три потоки можуть бути при наявності двох-трьох колод або гімнастичних лав і т. д. Перевага одного потоку - у великій можливості слідкувати за індивідуальним виконанням вправ.

При двох і трьох потоках збільшується щільність уроку, а відповідно і навантаження. Потоковий метод зручний при виконанні акробатичних вправ, вправ із довгою скакалкою, в лазінні по гімнастичній стінці і лаві, перелазінні, в рівновазі, при опорних стрибках і стрибках у довжину і висоту, а також при спусках і підйомах на лижах.

Різновидністю потокового методу буде почергове виконання декількох різних вправ. Наприклад, спочатку учень іде по лаві, а потім перелазить через колоду, далі стрибає через планку. Така потокова лінія не дає можливості вчителю спостерігати за виконанням учнями всіх вправ, тому він буде знаходитись там, де його присутність найбільш необхідна.

Потоковий метод частіш усього приміняють при проведенні вправ з метою удосконалення умінь і навичок, а також для збільшення навантаження (збільшення щільності уроку).

Застосовується метод, коли:

вправа виконується не тривалий час;

виконується на приладі низької пропусної спроможності;

поребується ретельна страховка.

Зміний метод заключається в тому, щоб всі учні на уроці розпреділяються на зміни, які виконують однакові вправи, так само, як при фрональному методі, але по черзі - одна зміна учнів виконує вправу, а учні іншої - можуть допомога їм. Наприклад, при виконанні вправ на матах, лазіння по гімнастичній стінці, при стрибках з висоти, висах, метанні на дальність та в ціль. При застосуванні змінного способу вчителеві легше спостерігати за роботою учнів, дозувати навантаження, виправляти помилки, але щільність уроку нижча, ніж при фронтальному методі.

Застосовується метод, коли:

1) треба, щоб одна частина учнів виконувала вправу, а інша - слідкувала за правильністю виконання;

2) коли кожному, хто виконує вправу, потрібна допомога (налриклад, уртимання ніг);

3) коли на всіх учнів не вистачає приладів.

Груповий метод полягає в тому, що учнів поділяють на групи (за рівнем фізичної підготовленості), кожна група по завданю вчителя займається самостійно, а потім міняється місцями. Груповий метод застосовується в основній частині уроку в тих випадках, коли для занять одним видом вправ не вистачає приладдя і інвентаря. Тому, щоб раціонально використати час, вивчаються одночасно два-три види вправ. Місце вчителя там, де вивчається новий матеріал або треба подати учням допомогу чи забезпечити надійне страхування.

У кожній групі назначається старший, котрий спостерігає за дітьми під час занять. Груповий метод може використовуватись тільки після того як діти будуть достатньо підготовлені до самостійних занять. Перешикування на 2,3, 4 або в русі.

Груповий метод сприяє ущільненню уроку і забезпечує різнобічний вплив на фізичну підготовленість учнів, але застосовується тільки під час виконання учнями знайомих їм і не дуже складних вправ.

Груповий метод підвищує самостійність учнів, сприяє розвитку взаємодопомоги.

При індивідуальному методі учні виконують вправу окремо, а інші спостерігають. Він застосовується в основному на контрольних уроках, що дає змогу вчителеві проаналізувати виконання учнем вправу, виправити помилки і поставити оцінку. При індивідуальному методі низька щільність уроку.

Метод колового тренування полягає в тому, що учнів поділяють на групи (4-8 груп) за фізичною підготовленістю. Кількість груп залежить від кількості місць занять (станції). На кожній станції учні виконують вправу або кілька вправ. Потім за сигналом учителя кожна група учнів переходить на інше місце занять.

Коловий метод застосовують, головним чином, з метою диференційованого дозування фізичного навантаження, розвитку самостійності учнів, а також підвищення щільності уроку і розвитку рухових якостей учнів.

Колове тренування на уроці має велику перевагу перед іншими методами, сприяючи збільшенню щільності уроку і підвищенню ефективності навчального процесу. Цей метод дає змогу учням самостійно виконувати фізичні вправи з посильним навантаженням, удосконалення функціональних можливостей організму учнів у процесі колового тренування досягається точно регламентованим навантаженням, встановленням відповідної зміни вправ. Виховними можливостями методу колового тренування є добір засобів, обміну роботи, виконання кожним учнем.

Комплекс складають з 4... 10 знайомих і посильних вправ. Учні розміщуються по колу. Можна розміщувати колонами, шеренгами, раціональне використання залу або майданчика.

Ігровий метод застосовується для проведення рухливих ігор та різних естафет. Його можна застосовувати в усіх частинах уроку, але в основному - в основній частині, де проводяться рухливі ігри.

При виборі методів організації учнів на уроці фізичної культури, важливо забезпечити раціональне використання часу, оптимальне фізичне навантаження, поступове зростання його спочатку до середини уроку, додержання потрібних інтервалів між виконанням вправ для відпочинку. Всі методи організації учнів перебувають у взаємозв'язку. Завдання вчителя полягає в тому, щоб застосувати їх у різних варіантах для якісного і емоційного проведення уроку.