Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання до екзамену відповіді.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
49.22 Кб
Скачать

Завдання уроків фізичної культури

Уроки фізичної культури мають освітні, виховні й оздоровчі завдання.

Освітні завдання полягають у навчанні дітей виконанню фізичних вправ, передбачених програмою, в удосконалюванні вивчених вправ, а також у розвитку вмінь і навичок застосовувати вивчені вправи в зміненій обстановці. Послідовне виконання освітніх завдань приводить до систематичного, міцному й повному вивченню всього навчального матеріалу програми. Для дозволу одних освітніх завдань необхідно відносно тривалий час (ряд послідовних уроків), а для розв'язку інших досить лише одного уроку.

Наприклад, навчити лазінню по канату певним способом і із правильним чергуванням рухів на одному уроці не можна. Отже, на одному уроці таке завдання нездійсненне. Це буде спільне завдання, для виконання якого буде потрібно серія уроків. Ознайомити учнів із захопленням канату ногами при лазінні можна протягом одного уроку, це буде невелике, особисте завдання, і його можна ставити як одну з конкретних завдань даного уроку.

До освітніх завдань ставиться також одержання дітьми знань про фізичну культуру й спорті, про збереження здоров'я, режим дня, правильне дихання, загартування, правильне виконання фізичних вправ.

Виконання освітніх завдань звичайно об’єднується з розв'язком виховних і оздоровчих завдань. На уроках фізичної культури виховується увага, дисциплінованість, воля, акуратність, дбайливе відношення до майна, а також почуття дружби, товариства, цілеспрямованість, самостійність і наполегливість у подоланні труднощів.

Але можуть бути спеціальні уроки з установкою на розв'язок виховних завдань.

Наприклад, учитель, пам'ятаючи про необхідність виховувати в дітей наполегливість і вміння долати труднощі, свідомо створює деякі утруднення, ускладнюючи вправи або умови їх виконання. Виховання таких якостей, як рішучість і сміливість, здійснюється шляхом застосування на уроці вправ, що вимагають прояву цих якостей (стрибки, рівновага, спуск із гори на лижах і ін.).

Ставлячи у своїй повсякденній роботі завдання виховання патріотизму, учитель розповідає дітям про життя, працю й досягненнях українських спортсменів, демонструючи монтажі й фотографії.

Оздоровчі завдання, як і виховні, повинні зважуватися на кожному уроці. Правильна побудова й проведення уроків фізичної культури, заняття у відповідних костюмах, необхідний санітарно-гігієнічний стан місць занять, проведення уроків на відкритому повітрі усе це створює сприятливі умови для розв'язку оздоровчих завдань.

Структура уроку

Одним з найбільш важливих питань, пов'язаних з уроком фізичної культури, є питання про побудову уроку.

Під структурою уроку розуміється орієнтовний план, яким можна користуватися як основою при складанні окремого уроку. Структура уроку допомагає вчителеві в раціональному доборі вправ, найбільш правильному розташуванні матеріалу й визначенні можливого навантаження на уроці.

Побудова уроку залежить від поставленого завдання, яке визначається відповідно до послідовного вивчення програмного матеріалу.

Для виконання поставлених завдань підбирається відповідний навчальний матеріал, визначаються послідовність його вивчення й методичні прийоми навчання.

Розподіл уроку на частини є відносним. Кожний окремо взятий урок незалежно від його завдань із початку й до кінця повинен бути злитим, єдиним, і всі завдання й зміст уроку виконуються в тісному взаємозв'язку.

Для початкових класів прийнята типова структура уроку. Вона є основою для побудови конкретного уроку відповідно до його завдань.