Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори до екзамену.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать
  1. Розкрийте методику налагодження контакту з клієнтом.

Зі своїм клієнтом необхідно ретельне налагодження контакту, прийняття його рішення і розробку подальших шляхів зміни настрою літньої людини та прийняття щодо його ситуації конкретних рішень. Повага права клієнта на прийняття самостійного рішення на будь-якому етапі спільних дій Повага права клієнта на прийняття рішення є прояв поваги і дотримання його прав. Людина, яка звернулася за допомогою до соціального працівника, має ті ж права, що і всі інші люди. Соціальний працівник не може надавати допомогу людині (або групі осіб) без його згоди з їх планом дій. Клієнт має право відмовитися від запропонованого варіанта дій, від продовження вже розпочатої роботи, якщо його думка або ситуація в силу будь-яких причин змінилися. Він має право на зміну своїх поглядів, позицій, переконань. Тому основним завданням соціального працівника є узгодження плану дій щодо вирішення ситуації, проблемної ситуації з планами самого клієнта, його думкою з приводу цього плану.

  1. Охарактеризуйте основні завдання соціального супроводу прийомної сім’ї.

Вид соц..роботи: допомога, патронаж, соц..опіка з метою подолання життєвих труднощів, збереження та підвищенні їх статусу

  1. Етапи реалізації соціального супроводу прийомної сім’ї.

Підготовчий ,первинний обговорення, первинний візит, первинна оцінка сімї, укладання договору, план роботи з сімей і реалізація плану, завершення роботи, кінцеве оцінювання.

  1. Етапи проведення попередньої роботи з кандидатами на створення прийомної сім’ї.

Перший етап оцінки відбувається у формі інтерв’ю, другий етап =бесіда з психологом – це етап усвідомлення своїх намірів та порівняння їх із наявними можливостями. Особи, які хочуть стати прийомними батьками, мають реально оцінювати свій потенціал, щоб бути здатними надати прийомній дитині допомогу відповідно до її актуального стану і розвитку. етапі схвалення кандидатів у прийомні батьки проводиться юридичне оформлення прийомної сім’ї. Прийомна сім’я створюється рішенням районної, районної у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчим комітетом міської ради (міст республіканського, Автономної Республіки Крим і міст обласного значення) на підставі заяви подружжя, яке виявило бажання утворити прийомну сім’ю (згідно п. 5 Положення про прийомну сім’ю).Розпорядження адміністрації може бути:1. Про надання сім’ї статусу прийомної .2. Про надання статусу прийомної сім’ї та передачу на виховання та спільне проживання конкретної дитини у разі, коли завершений етап взаємодобору. Підготовка дитини є необхідним етапом процесу Останній етап перед переходом дитини у сім’ю є її прощання з попереднім місцем проживання.

  1. Структура та методика розробки плану соціального супроводу прийомної сім’ї.

Заплановані дії, терміни їх виконання, відповідальний, результати, коментарі, конкретизація дій обов’язкова!

  1. Підготовка спеціалістів до створення і забезпечення функціонування прийомної сім’ї.

На посаду спеціаліста Служби призначається особа, яка має гуманітарну освіту та стаж практичної роботи з дітьми та сім`ями.Спеціаліст Служби повинен знати:

– структуру і основні функції управлінь і відділів органів державної влади і органів самоврядування міста/району та області;– основні форми і методи соціальної роботи з сім`ями;– основи дитячої, вікової та сімейної психології;– Положення про ЦССМ, Службу, дану посадову інструкцію, інші нормативні документи