Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори до екзамену.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать
  1. Визначте та охарактеризуйте найбільш вживані методи соціальної діагностики

- бесіди, інтерв'ю;- проективні;- опитувальні;- цілеспрямоване або включене спостереження реальної поведінки і взаємостосунків. Методи групової реабілітації: бесіди, лекція, диспут, дискусія, збори та ін. Значення цих форм роботи полягає в тому, що вони допомагають виявити проблеми, сприяють їх вирішенню, розвивають комунікативні навички клієнта. Однією із ефективних технологій групової роботи є тренінг. У ході тренінгових занять використовується багато з прийомів індивідуальної і групової роботи: міні-лекція, диспут, бесіда, використовуються відеоматеріали, прийоми ігротерапії, арттерапії, «мозкової атаки».

  1. Охарактеризуйте метод бесіди в роботі соціального педагога з сім’ями. Наведіть приклад.

Метод одержання та корекції інформації на основі вербальної комунікації. Вимога-уміння позитивно налаштовувати людей, викликати довіру. Важливими технологічними умовами що забезпечують успіх є: уміння зацікавити співрозмовника запропонованою темою бесіди, створення атмосфери взаємної поваги і довіри, використання методів переконання. Застосовувати прийоми: репліки(демонструвати увагу фахівця, підштовхують до родовження), акцентувати увагу, висновок, резюме-репліка, уточнення.

  1. Використання генограми в роботі з сім’єю.

Сімейний родовід, інформація про всіх членів родини протягом двох поколінь. Зафіксовані геніалогічні відносини, події, заняття(сімейні справи), втрати, міграція чи розселення сімьї, ідентифікацію та розподіл ролей та інформацію про сумісні стосунки та моделі звязків. Жінки О чоловіки квадратик

  1. Сімейна групова нарада як метод роботи з сім’єю.

Сімейні групові наради — форма практик, яка довела свою ефективність у реагування на різноманітні проблеми сімей, що перебувають у кризовому стані;Сімейні групові наради (далі — СГН) можна розглядати для розшуку ресурсів для вирішення питань. Приймається людьми яких безпосередньо стосується і спрямована на покращення саме їхнього добробуту. Проходить в три етапи. Є модератори, фахівці, які висловлюються.

  1. Назвіть принципи побудови еко-карти.

Схематичне зображення людини чи смії.

  1. Розкрийте метод застосування сильних сторін.

Основна перевага полягає у тому, що вони глибоко знають свою дитину. При плануванні терапевтичних втручань потрібно врахувати все те, чого батьки дізнались шляхом проб та помилок, намагаючись самотужки справлятися із хворобою дитини. Турбота про дитину чи підлітка з психічним захворюванням вимагає величезного емоційного напруження батьків, тому не слід ігнорувати можливу наявність у них тривоги та депресії, оскільки ці симптоми знижують здатність сім’ї підтримувати хвору дитину.,зосереджуватись на зміцненні підтримуючих та особистих чинників, а також на розвитку сильних сторін сім’ї.

  1. Розкрийте модель зміни поведінки.

Зовнішній тиск нейтралізують, надаючи клієнту соціальну допомогу (надати роботу, оформити кредит, вирішити питання з фінансовими допомогами і виплатами). Внутрішній тиск, стрес знімають за рахунок заходів, які дають змогу змінити поведінку клієнта, а також працюючи зі спогадами: виявити пригнічені почуття; встановити коригуючі відносини соціального працівника і клієнта, які подібні до відносин із матір’ю; оцінити відносини через демонстрацію клієнту переваг терапії. Техніки оперантної зміни поведінки включають такі види інтервенцій, як позитивна і негативна зміна поведінки, диференціальні зміни, корекція негативних наслідків, формування позитивних стереотипів поведінки, блокування несприятливих стимулів. Процес змін: можливість для катарсису та емоційного реагування; оволодіння новими елементами поведінки; надання розумного пояснення чи моделі для розуміння; стимулювання інсайту (усвідомлення); емоційне і міжособистісне научіння; навіювання і переконання; досвід успішності і компетентності; поведінковий самоконтроль; послаблення напруження; надання інформації / навчання.