Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори до екзамену.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать
  1. Ведення особової справи (файлу) сім’ї.

Важливе місце в соціальній роботі відведено професійним записам, які роблять соціальні працівники у ході соціального супроводу (ведення випадку), представництва інтересів, консультування та інших стратегій втручання. Записи виконують такі функції як: нагадування, виділення важливого, забезпечення відповідальності, свідчення про виконаний обсяг роботи, допомога у плануванні робочого часу, використання в дослідженнях із соціальної роботи.

Записи призначені для: спостереження та навчання; накопичення інформації; особистої оцінки; планування дослідження; фінансового контролю; оцінки роботи організації; ідентифікації особистості.Письмове ведення справ має на меті детальний запис проведеної із клієнтом роботи. Воно також дає змогу відстежити всі етапи роботи, а при потребі з’ясувати, де було допущено помилку.При веденні записів слід дотримуватись таких принципів: – слід критично ставитися до того, про що сповіщає клієнт або інші люди;– розуміти сенс та значення, які вкладають вони у свої висловлювання;– вміти бачити справжні проблеми клієнта за їхніми «масками»– клієнт має бути впевненим, що записи не потраплять до чужих рук;– записи варто погоджувати з клієнтом. Відкритість їх позитивно впливає на взаєморозуміння та оптимізує співпрацю;– діяти на користь клієнта (не завдавати шкоди). Намагатися не образити клієнта (якщо ніяково писати про щось — не пишіть);– уникати суджень, оцінок, таврування;– слід дотримуватися розповідної форми, описового стилю, уникати професійних термінів, жаргону.Для фіксації інформації про сім’ю, яка знаходиться під соціальним супроводом, а також плану роботи і висновків співробітники ПБО «Надії і житло для дітей» в Україні розробили файл сім’ї (структура представлена у вставці 1.1). В основу цього файлу, окрім досвіду соціальних працівників, які працюють з такою категорією сімей, покладено також міжнародний досвід і практику роботи у цій сфері. Файл відображає чітку послідовність дій роботи із сім’єю, зважає на різні сфери життя сім’ї

  1. Надання професійної підтримки соціальним працівникам.

Супервізія це спостереження більш досвідченого колеги за роботою психолога, терапевта, викладача, обговорення сильних і слабких сторін, виправлення виниклих помилок. У цьому випадку супервізію можна розглядати як систему професійної підтримки фахівцям допомагають професій. Постійна супервізія соціального працівника з боку його керівника є однією з головних умов якісної роботи, ключовим елементом його професійного розвитку.У професійних соціальних службах супервізія є елементом надання допомоги, оскільки вона спрямована на забезпечення стандартів якості й підтримку соціальних працівників у їхній повсякденній діяльності. Вона допомагає визначити особистісні якості, способи реагування, особливості поведінки та ціннісні орієнтації працівників, полегшує набуття ними теоретичних знань, умінь і їх адекватне використання в професійній практиці, запобігає професійному стресу та вигоранню.