Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори до екзамену.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать
  1. В чому полягає сутність процесу планування соціального супроводу. Перелічити послідовність дій ефективного планування.

Заплановані дії, термін їх виконання, відповідальний Індивідуальний план соціального супроводу формується з урахуванням проблем, потреб, переваг та обмежень. Враховується фінансове становище, місце проживання, фізичний і психічний стан, практичні навички самостійного життя, зайнятість особи тощо.- Індивідуальний план складається соціальним працівником (мультидисциплінарною командою) після первинного анкетування та оцінки потреб клієнта, за участю клієнта,  викладається у зрозумілій для нього формі, узгоджується та підписується клієнтом, або його представником,  та соціальним працівником.- Розроблені заходи індивідуального плану повинні включати результати оцінювання, цілі роботи з клієнтом, кроки та терміни виконання завдань.- Розроблені заходи індивідуального плану соціального супроводу повинні відображати потреби фізичного стану, оточення, соціальної та психологічної сфер, юридичних питань, матеріального стану, державного забезпечення.- Індивідуальний план переглядається персоналом у термін індивідуальний для кожного клієнта, але не рідше одного разу на місяць. До індивідуального плану вносяться зміни, що відображають нагальні потреби особи, яка отримує послуги.- Індивідуальний план складається у двох примірниках; один примірник видається клієнту, інший зберігається у соціального працівника.

  1. Охарактеризувати сутність планування соціальної допомоги за системою критеріїв «важливо-терміново».

початкова оцінка має тривати не більше 7 робочих днів.

Залежно від обставин (передусім тих, що потребують термінового реагування) вона може про-

водитися й у значно коротший термін – упродовж дня.

  1. Охарактеризувати основні форми соціально-педагогічної роботи, на яких базується соціальний супровід.

Основні форми роботи з соціальної реабілітації неблагополучної сім'ї – це індивідуальні та групові. Серед індивідуальних форм роботи важлива роль належить консультаціям і психотерапевтичним бесідам із батьками, подружжям і дітьми. Серед групових форм роботи варто зазначити тренінгові заняття, які можуть проводитися як із подружніми парами, так і окремо з чоловіками та жінками. В останні роки практикуються спільні тренінги батьків і дітей. Груповими формами психолого-педагогічної реабілітації є семінари, відеолекторії, зустрічі зі спеціалістами, групи самодопомоги тощо.

  1. Обґрунтуйте вимоги до вибору методів соціальної діагностики

Для здійснення соціальної діагностики використовується величезна група методів. Вони характеризують соціально-економічний, культурно-правовий, морально-психологічний, медико-біологічний, санітарно-екологічний стани клієнта. Усі вони повинні відповідати наступним вимогам: 1) валідність; 2) надійність; 3) однозначність; 4) точність; 5) простота у використанні; 6) доступність. Серед основних груп методів соціальної діагностики виділимо наступні: 1) суспільні: інформаційне обстеження; соціально-історичне обстеження; інформативно-цільовий аналіз; 2) індивідуальні: спостереження; бесіда; соціометрія; експертна оцінка; моніторинг; тестування; анкетування; вивчення біографій та ін.