Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NOVAYA методичка ДЕК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать

6. Методичні матеріали до державного екзамену з дисципліни «управлінський облік»

6.1.Зміст дисципліни «Управлінський облік» за темами

Тема 1. Мета, зміст та організація управлінського обліку

Процес управління підприємством. Взаємозв’язок системи обліку і функцій управлінняПроцес управління підприємством – основа досягнення різної мети.

Поняття, сутність, функції управлінського обліку. Предмет, метод, завдання управлінського обліку. Інформація і управлінський облік. Система управлінського контролю. Проектування управлінського контролю.

Організація управлінського обліку в системі управління підприємством: загальна, інтегрована, переплетена система обліку. Міжнародні, національні професійні асоціації бухгалтерів та їх роль в організації управлінського обліку.

Роль бухгалтера – аналітика в управлінні підприємством. Норми етичної поведінки фахівців з управлінського обліку.

Процес розподілу бухгалтерського обліку на фінансовий та управлінський облік. Порівняння характеристик фінансового, виробничого та управлінського обліку: за змістом, метою, користувачами інформації та іншими ознаками.

Еволюційний процес в формуванні та розвитку управлінського обліку. Перспективи подальшого розвитку управлінського обліку. Розвиток управлінського обліку згідно з законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Тема 2. Склад витрат виробництва

Законодавчі та нормативні акти, які визначають склад витрат виробництва (обігу): С(П) БО 16 «Витрати», методичні рекомендації з формуванню собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості та інших галузях. Поняття витрат та загальні принципи побудови обліку виробництва. Загальна схема обліку витрат діяльності. Групування витрат за елементами і статтями калькуляції. Перелік і склад статей калькуляції виробничої собівартості продукції. Комплексний підхід в групуванні витрат. Групування витрат за місцями їх виникнення, за видами продукції, за ступенем впливу обсягів виробництва, за календарними періодами. Витрати операційного періоду та їх склад. Схема витрат операційної діяльності. Витрати іншої діяльності.

Тема 3. Класифікація і поведінка витрат

Законодавчо-нормативне регулювання класифікації витрат виробництва. Управління витратами тпідприємства. Класифікація витрат за різними ознаками Класифікація витрат на виробництво та ії значення у визначенні доходів. Вичерпані та невичерпані витрати. Витрати на продукцію: прямі і непрямі виробничі витрати. Невиробничі накладні витрати: витрати періоду. Планування витрат - принциповий підхід в класифікації витрат для прийняття управлінських рішень: Релевантні і нерелевантні витрати. Маржинальні і середні витрати. Контроль за витратами та їх регулювання.

Поведінка витрат це залежність виробничих витрат від зміни обсягів виробництва. Діяльність яка впливає на витрати є фактором витрат. Фактори витрат для різних функцій бізнесу. Змінні витрати. Постійні витрати. Напівзмінні та напівпостійні витрати. Взаємозв’язок поведінки витрат зі споживанням ресурсів і випуском продукції, потужністю підприємства, науковими дослідженнями та розробками.

Кількісно - сумове вираження поведінки витрат (функція витрат). Поняття класифікаційної структури витрат. Різні методи визначення функції витрат: метод аналізу розрахунків, метод вищої – нижчої точки, регресійний аналіз та інші методи. Вибір застосування різних методів витрат для визначення функції витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]