Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NOVAYA методичка ДЕК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать

Тема 4. Методи обліку і калькулювання витрат

Калькуляційний облік та система калькулювання. Об’єкти обліку витрат і об’єкти калькулювання. Специфічні прийоми калькуляційних розрахунків: метод прямих розрахунків, розподілу витрат, виключення витрат на побічну продукцію, підсумку витрат, нормативний та комбінований.

Види, системи, методи й варіанти обліку витрат виробництва. Системи виробничого обліку. Методи розподілу витрат обслуговуючих підрозділів: прямий, взаємних послуг, одночасного розподілу. Визначення загальної суми накладних витрат кожного виробничого підрозділу та розрахунок ставки розподілу витрат між виробами або замовленнями. Розподіл накладних витрат із застосуванням заздалегідь визначеної ставки.

Розподіл непрямих витрат на виробництво спільних продуктів. Вимірювання витрат на виробництво кожного спільного продукту після точки розподілу. Розподіл спільних витрат між спільними продуктами. Методи розподілу спільних витрат: метод натуральних одиниць, метод вартості продажу, метод чистої вартості реалізації, метод валового прибутку. Поняття та калькулювання побічних продуктів.

Відмінності у підходах до класифікації накладних витрат за умов калькулювання на основі діяльності. Розподіл накладних витрат на основі діяльності. Особливі характеристики механізму розподілу накладних виробничих та витрат допоміжних виробництв у вітчизняної та зарубіжної практиці

Характеристика і сфера застосування позамовного калькулювання одиниці продукції, партії виробів, контракту. Формування прямих витрат на замовлення та їх облік. Порядок визначення долі накладних витрат між замовленнями. Розрахунок фактичної собівартості замовлення. Документообіг за умов калькулювання за замовленнями.

Система калькулювання собівартості продукції на основі групування витрат у межах окремих процесів або стадій виробництва - калькулювання за процесами. Облік виробничих витрат та калькулювання собівартості однорідної продукції за простими процесами. Складні процеси, що можуть здійснюватися послідовно або паралельно. Особливості обліку напівфабрикатів. Оцінка витрат незавершеного виробництва окремих процесів. Поняття еквівалентної одиниці готової продукції та порядок її визначення. Стадії калькулювання за процесами. Калькулювання за процесами залежно від методу оцінки запасів. Калькулювання за процесами з використанням методів середньозваженої собівартості та ФІФО. Види браку, трат та особливості їх обліку при калькулюванні. Система операційного калькулювання.

Сучасні методи обліку виробничих витрат та калькулювання собівартості виробленої продукції. Калькулювання повних і змінних витрат.

Тема 5. Система обліку і калькулювання за повними витратами

Облік витрат і калькулювання повної собівартості продукції (робіт, послуг). Методика повного калькулювання собівартості продукції за різних методів обліку витрат. Недоліки та переваги методу з повної оцінкою витрат. Управлінська оцінка обліку витрат і калькулювання повної собівартості продукції (робіт, послуг).

Тема 6. Облік калькулювання за змінними витратами.

Система калькулювання предельних витрат. Маргінальний дохід як сегмент покриття постійних витрат та формування прибутку. Принципові відміності системи калькулювання змінних витрат (директ - костингу) від системи калькулювання повних витрат (традиційної системи), порівняльний аналіз. Припущення які необхідно враховувати для використання змінних витрат. Сучасні проблеми управління калькулюванням змінних витрат та перспективи їх рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]