Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NOVAYA методичка ДЕК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать

Тема 7. Облік і калькулювання за нормативними витратами

Сутність системи калькулювання собівартості продукції за нормативними витратами. Визначення нормативних витрат. Типи норм та порядок визначення нормативного обліку витрат. Варіанти обліку витрат при нормативному методі.. Калькулювання собівартості за нормативними витратами. Облік зміни норм. Калькулювання за нормативними витратами з повним їх розподілом. Облік витрат та калькулювання за нормативним методом. Методика і техника обліку відхилень від норм. Аналіз відхилень і управління за ними. Стадії документообігу в умовах нормативного калькулювання. Стандарт – кост як зарубіжний аналог нормативного методу обліку витрат. Порівняльна характеристика методу стандарт – кост зі нормативним методом.

Тема 8. Аналіз взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності прибутку

Необхідність вивчення динаміки витрат. Динаміка витрат та прийняття управлінських рішень. Види витрат, які змінюються з кількістю одиниць продукції. Використання системного методу дослідження витрат, обсягу діяльності та прибутку в практики підприємств.

Необхідність аналізу взаємозв’язку «витрати – обсяг – прибуток» та припущення покладені в його основу. Мета та методи аналізу взаємозв’язку “затрати-обсяг-прибуток”. Аналіз беззбитковості та визначення крапки беззбитковості за допомогою рівняння. Маржинальний метод визначення точки беззбитковості. Аналіз на базі прибутку після оподаткування. Графічний аналіз взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку.

Аналіз чутливості прибутку до зміни затрат, ціни та обсягу реалізації. Варіанти збільшення прибутку. Операційний важіль та його призначення. Диференціальний аналіз.

Аналіз взаємозв’язку “затрати – обсяг-прибуток” в умовах виробництва декількох видів продукції. Комбінація продаж та аналіз беззбитковості в цих умовах. Визначення середньозваженого маржинального доходу.

Тема 9. Аналіз релевантної інформації для прийняття операційних даних.

Релевантність облікової інформації та процес прийняття рішень. Вибір цілі. Визначення можливих варіантів дії. Аналіз варіантів альтернативних рішень. Рішення про спеціальні замовлення. Диференціальний аналіз варіантів альтернативних рішень. Розширення або скорочення сегменту. Виробляти чи купляти? Оптимальне використовування ресурсів при наявності обмеження.

Рішення стосовно запасів. Рішення стосовно ціноутворення. Рішення та ціноутворення. Модель ціноутворення. Обмеження економічної моделі ціноутворення. Ціноутворення на базі затрат. Цільове калькулювання. Модель прийняття рішення за умов невизначеності.

Сутність і стадії бюджетування капітальних інвестицій. Методи оцінювання проектів капітальних інвестицій. Раціонування капіталу та подальший аудит.

Тема 10. Бюджетне планування та контроль.

Суть бюджетування та його організація. Бюджет – це план майбутніх операцій, виражених у кількісних вимірниках. Мета бюджетування. Бюджетування виробничої діяльності та види бюджетів. Напрямки бюджетування. Зведений бюджет, функціональні та фінансові бюджети. Три основні підходи до організації процесу бюджетування. Роль бухгалтера – аналітика в процесі бюджетування. Узгодження бюджетів.

Складання та взаємоузгодження бюджетів. Прогноз продажу й цін. Бюджет продажу. Методі, яки використовуються в бюджетуванні. Графік очікуваних грошових надходжень від реалізації продукції.

Бюджет виробництва. Вплив бюджету продаж та запасів готової продукції на розмір бюджетного виробництва. Методика визначення обсягів виробництва.

Бюджет використання матеріалів. Визначення вартості матеріалів, необхідних для виробництва продукції. Бюджет придбання матеріалів. Визначення обсягів закупівлі матеріалів. Графік очікуваних виплат за придбані матеріали.

Бюджет прямих витрат на оплату праці та порядок його складання. Розрахунки витрат на виплату зарплати, комунальних послуг.

Бюджет виробничих накладних витрат та особливості його складання. Бюджет собівартості виготовленої продукції. Бюджет адміністративних та витрат на збут.

Бюджетний звіт про прибуток, порядок його складання. Бюджет грошових коштів – це плановий документ, який відображає очікувані платежі та надходження коштів за певний період. Бюджетний баланс, який складається на підставі балансу на початок бюджетного року, бюджетів операційних витрат та бюджету грошових коштів. Нерозподілений прибуток у бюджетному балансі. Мета бюджетного балансу.

Контроль виконання бюджетів і аналіз відхилень. Звіт про виконання бюджетів. Система бюджетного контролю. Гнучкий бюджет та відхилення від нього. Управлення відхиленнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]