Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічна безпека.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
335.96 Кб
Скачать

Хімічні речовини гостронаправленої дії

1. Азоту діоксид.

2. Азоту оксид.

3. Алилу ціанід.

4. Бензилу ціаніт.

5. Бору фторид.

6. Бром.

7. Водень і його сполуки.

8. Диметилсульфат.

9. Ізопропілнітрат.

10. Кобальту гідрокарбоніл і продукти його розпаду.

11. Метилізоціанат.

12. Нікелю карбоніл.

13. Озон.

14. Перфторізобутилен.

15. Сірководень.

16. Тетраетилсвинець.

17. Толуілендіізоціанат.

18. Вуглецю оксид.

19. Фенілізоціанат.

20. Формальдегід.

21. Фосген.

22. Фосфору хлороксид.

23. Фосфорит.

24. Хлорфеніл - н - хлорбензолсульфонат.

25. Етиленамін.

26. Етиленхлоргідрин.

27. Натрію нітрит.

28. Кремній чотирифтористий.

ІІ. ШТАМИ - ПРОДУЦЕНТИ ТА ПРОДУКТИ БІОТЕХНОЛОГІЇ

Штами - продуценти:

1) вакцин;

2) амінокислот;

3) антибіотиків;

4) ферментів;

5) білково-вітамінних концентратів;

6) кормового білку;

7) кормових дріжджів;

8) вітамінів;

9) біополімерів;

10) харчових добавок.

Продукти біотехнології

1) білково-вітамінні концентрати;

2) кормові дріжджі;

3) кормові білки;

4) харчові білкові добавки;

5) антибіотики медичного і немедичного призначення;

6) мікробні препарати для захисту рослин.

6.3. Охорона довкілля при застосуванні пестицидів та агрохімікатів

Підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані додержуватись правил транспортування, зберігання і застосування засобів захисту рослин, стимуляторів їх росту, мінеральних добрив, токсичних хімічних речовин та інших препаратів з тим, щоб не допустити забруднення ними або їх складовими навколишнього природного середовища і продуктів харчування.

При створенні нових хімічних препаратів і речовин, інших потенційно небезпечних для навколишнього середовища субстанцій повинні розроблятися та затверджуватися у встановленому законодавством порядку допустимі рівні вмісту цих речовин в об’єктах навколишнього природного середовища та продуктах харчування, методи визначення їх залишкової кількості та утилізації після використання.

Вміст природних та штучних домішок, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища або здоров’я людей, у таких препаратах, а також у сировині, що використовується для їх виробництва, не повинен перевищувати допустимих рівнів, встановлених відповідно до законодавства.

Екологічні вимоги при виробництві, зберіганні, транспортуванні, використанні, знешкодженні, захороненні токсичних та інших небезпечних для навколишнього природного середовища і здоров’я людей речовин, віднесення хімічних речовин до категорії токсичних та їх класифікація за ступенями небезпечності визначаються нормативними документами на основі висновку державної екологічної експертизи і погоджуються Міністерством охорони здоров’я України і Міністерством охорони навколишнього природного середовища України.

Перелік засобів захисту рослин, стимуляторів їх росту, мінеральних добрив та інших речовин і препаратів, застосування яких дозволяється в народному господарстві, а також способи, умови їх застосування затверджуються Міністерством охорони здоров’я України і Міністерством охорони навколишнього природного середовища України.

Закон «Про пестициди і агрохімікати», що регулює правові відносини, пов’язані з державною реєстрацією, виробництвом, закупівлею, транспортуванням, зберіганням, реалізацією та безпечним для здоров’я людини і навколишнього природного середовища застосуванням пестицидів і агрохімікатів, визначає права і обов’язки підприємств, установ, організацій та громадян, а також повноваження органів державної виконавчої влади і посадових осіб у цій сфері.

Пестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів (внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям), а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

Агрохімікати – органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції.

Основними принципами державної політики у сфері діяльності, пов’язаної з пестицидами і агрохімікатами, є:

· пріоритетність збереження здоров’я людини і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів;

· державна підконтрольність їх ввезення на митну територію України, реєстрації, виробництва, зберігання, транспортування, реалізації і застосування;

· обгрунтованість їх застосування;

· мінімалізація використання пестицидів за рахунок впровадження біологічного землеробства та інших екологічно безпечних, нехімічних методів захисту рослин;

· безпечність для здоров’я людини та навколишнього природного середовища під час їх виробництва, випробування і застосування за умови дотримання вимог, встановлених державними стандартами, санітарними нормами, регламентами та іншими нормативними документами;

· єдність державної політики щодо діяльності, пов’язаної з пестицидами і агрохімікатами.

Пестициди і агрохімікати вітчизняного, а також іноземного виробництва, що завозяться для використання на територію України, повинні відповідати таким вимогам:

· висока біологічна ефективність щодо цільового призначення;

· безпечність для здоров’я людини та навколишнього природного середовища за умови дотримання регламентів їх застосування;

· відповідність державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам.

Забороняється ввезення на митну територію України, виробництво, реалізація, застосування та рекламування пестицидів і агрохімікатів до їх державної реєстрації.

Підприємницька діяльність у сфері виробництва, зберігання, транспортування, реалізації пестицидів і агрохімікатів та торгівлі ними здійснюється на підставі ліцензії (спеціального дозволу).

Пестициди і агрохімікати, що використовуються в Україні, затарюються (упаковуються) і маркуються відповідно до чинного законодавства.

Кожна товарна одиниця повинна супроводжуватися рекомендацією щодо її застосування із зазначенням культур та об’єктів, способів, норм і кратності використання, термінів вичі-кування (для пестицидів), заборони та обмеження на застосування, способів і засобів знешкодження пестицидів та агрохімікатів, а також заходів безпеки під час роботи, заходів подання першої медичної допомоги у разі отруєння.

Препарати і тара іноземного виробництва, що ввозяться на територію України, повинні супроводжуватися даними про технологію їх знешкодження та утилізацію.

Транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюються відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством, санітарними правилами транспортування, зберігання і застосування пестицидів і агрохімікатів та іншими нормативними актами.

При застосуванні пестицидів і агрохімікатів здійснюється комплекс заходів відповідно до регламентів, встановлених для певної грунтово-кліматичної зони, з урахуванням попереднього агрохімічного обстеження грунтів, даних агрохімічного паспорта земельної ділянки (поля) і стану посівів, діагностики мінерального живлення рослин, прогнозу розвитку шкідників і хвороб.

Пестициди і агрохімікати, які становлять підвищену небезпеку, застосовуються лише за спеціальним дозволом Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України.

На території, що зазнала радіоактивного забруднення, а також у зонах надзвичайних екологічних ситуацій застосування пестицидів і агрохімікатів обмежується.

У захищеному грунті, на землях природоохоронного, оздоровчого і рекреаційного призначення, землях водного фонду та у водоохоронних зонах, інших територіях, що підлягають особливій охороні, застосування пестицидів забороняється.

Непридатні або заборонені до використання пестициди та агрохімікати, тара від них підлягають вилученню, утилізації, знищенню та знешкодженню в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Державний нагляд і державний контроль за виробництвом, транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів та агрохімікатів і торгівлею ними, а також за вмістом їх залишкових кількостей у сільськогосподарській продукції, кормах та об’єк-тах довкілля здійснюються державними органами в межах їх повноважень.

Порушення законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну, еконо-мічну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Відповідальність несуть особи, винні:

· у приховуванні або перекручуванні інформації, що могло спричинити або спричинило загрозу життю та здоров’ю людини, а так само майну і навколишньому природному середовищу;

· у недотриманні вимог стандартів, санітарних норм і правил та інших нормативних документів під час виробництва пестицидів, агрохімікатів і технічних засобів їх застосування;

· у забрудненні пестицидами і агрохімікатами понад допустимі рівні сільськогосподарської сировини, кормів, продуктів, грунту, води, повітря;

· у порушенні регламентів та санітарних норм і правил транспортування, зберігання, реалізації та застосування пестицидів і агрохімікатів;

· у застосуванні пестицидів, агрохімікатів, технічних засобів, які не пройшли державних випробувань, реєстрації, перереєстрації;

· у порушенні правил утилізації, знищенні сільськогосподарської сировини і продовольчих продуктів, які не відповідають встановленим вимогам щодо вмісту пестицидів і агрохімікатів.

Таким чином, пестициди i агрохiмiкати, вiдiграючи позитивну роль в аграрному секторi економiки, при невиконаннi вимог екологiчної безпеки можуть негативно впливати на стан довкiлля. Тому екологiчнi вимоги, пов’язанi з їх виробництвом, транспортуванням, зберiганням i застосуванням, закрiпленi в Законi України «Про пестициди i агрохiмiкати», слід запроваджувати в повних об’ємах в аграрних підприємствах та об'єктах.