Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічна безпека.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
335.96 Кб
Скачать

6.4. Екологічна безпека при виникненні небезпечних фізичних та біологічних факторів

До фізичних факторів належать шум, ультразвук, інфразвук, електромагнітні випромінювання, електричні та магнітні поля, лазерне, інфрачервоне, ультрафіолетове випромінювання, іонні струми, електричні заряди, видиме світло, всі види іонізуючого випромінювання, аероіони.

До біологічних факторів належать окремі види живих або вбитих дріжджових пліснявих грибів, бацил, вірусів, інших одноклітинних організмів і продукти їх життєдіяльності (білки, амінокислоти, ферменти, антибіотики, токсини).

Крім того, до фізичних і біологічних факторів належать інші фактори техногенного походження, наявність яких в атмосферному повітрі за певних рівнів може негативно впливати на здоров’я людей та об’єкти навколишнього природного середовища.

Встановлення рівнів шкідливого впливу фізичних і біологічних факторів на атмосферне повітря спрямоване на поступове досягнення нормативів гранично допустимих шкідливих впливів фізичних і біологічних факторів, що визначаються для кожного джерела їх утворення з урахуванням забезпечення дотримання у даному районі санітарно-гігієнічних норм, на основі яких прийняті нормативи екологічної безпеки.

Під санітарно-гігієнічними нормами розуміються гранично допустимі рівні, гранично допустимі концентрації та орієнтовні безпечні рівні впливу на атмосферне повітря.

Рівні шкідливого впливу фізичних і біологічних факторів на атмосферне повітря, заходи і терміни їх досягнення визначаються підприємствами, установами і організаціями, що мають в експлуатації стаціонарні джерела шкідливого впливу, або спе-ціалізованими організаціями на їх замовлення під час розроблення проектів нормативів гранично допустимих шкідливих впливів на атмосферне повітря і подаються на затвердження органам державного санітарно-епідеміологічного нагляду Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя.

Рішення про затвердження гранично допустимих шкідливих впливів і рівнів шкідливого впливу фізичних і біологічних факторів на атмосферне повітря приймається органами державного санітарно-епідеміологічного нагляду разом з відповідними місцевими органами Мінекобезпеки за погодженням з місцевими органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування у частині термінів виконання заходів щодо зниження впливів фізичних і біологічних факторів на атмосферне повітря до нормативних рівнів.

У разі невідповідності проектів виданим завданням або (і) необгрунтованості термінів досягнення нормативів гранично допустимих шкідливих впливів і рівнів шкідливого впливу фізичних і біологічних факторів на атмосферне повітря під час здійснення заходів, запропонованих у цих проектах, вони можуть бути повернуті на доопрацювання із зазначенням терміну повторного подання на затвердження.

Після затвердження нормативів гранично допустимих шкідливих впливів на атмосферне повітря та встановлення рівнів шкідливого впливу фізичних і біологічних факторів на атмосферне повітря органи Міністерства охорони здоров’я за погодженням з органами Мінекобезпеки видають підприємствам, установам і організаціям дозвіл на експлуатацію стаціонарних джерел шкідливого впливу із зазначенням його встановлених рівнів.

Рівні шкідливого впливу фізичних і біологічних факторів на атмосферне повітря встановлюються у відповідних одиницях по кожному фактору окремо.

Перегляд встановлених рівнів шкідливого впливу фізичних і біологічних факторів на атмосферне повітря провадиться у терміни, зазначені в затверджених проектах нормативів гранично допустимих шкідливих впливів на атмосферне повітря, або у разі зміни номенклатури, обсягів виробництва чи технології.

Підприємства, установи та організації зобов’язані забезпечувати екологічно безпечне виробництво, зберігання, транспортування, використання, знищення, знешкодження і захоронення мікроорганізмів, інших біологічно активних речовин та предметів біотехнології, а також інтродукцію, акліматизацію і реакліматизацію тварин і рослин, розробляти і здійснювати заходи щодо запобігання та ліквідації наслідків шкідливого впливу біологічних факторів на навколишнє природне середовище та здоров’я людини.

Створення нових штамів мікроорганізмів та біологічно активних речовин здійснюється тільки на підставі дозволів Міністерства охорони здоров’я України та Мінекобезпеки України при наявності оцінки їх впливу на навколишнє природне середовище та здоров’я людей.

При створенні зазначених організмів і речовин повинні розроблятися нормативи гранично допустимих концентрацій, методи визначення цих організмів та речовин у навколишньому природному середовищі і продуктах харчування.

Виробництво і використання нових штамів мікроорганізмів та інших біологічно активних речовин здійснюється тільки після проведення комплексних досліджень їх впливу на здоров’я людей і навколишнє природне середовище за дозволом Міністерства охорони здоров’я України та Мінекобезпеки України.

Місцеві ради, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні своєї діяльності зобов’язані вживати необхідних заходів щодо запобігання та недопущення перевищення встановлених рівнів акустичного, електромагнітного, іонізуючого та іншого шкідливого фізичного впливу на навколишнє природне середовище і здоров’я людини в населених пунктах, рекреаційних і заповідних зонах, а також у місцях масового скупчення і розмноження диких тварин.

Підприємства, установи та організації, що здійснюють господарську чи іншу діяльність, пов’язану з використанням радіоактивних речовин у різних формах і з будь-якою метою, зобов’язані забезпечувати екологічну безпеку цієї діяльності, що виключала б можливість радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища та негативного впливу на здоров’я людей у процесі видобутку, збагачення, транспортування, переробки та використання радіоактивних речовин.