Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конфліктологія 1-11 .docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
38.57 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте особливості міжнародних конфлікти та проблеми їх подолання.

Міжнародний конфлікт (МК)– це конфликт, що має місце в системі МВ чи виходить на її рівень, і який нерозривно пов’язаний з державами як основними учасниками цієї системи. МК – це, також, застосування озброєної сили державою проти суверенитета, територіальної недоторканості чи політичної незалежності іншої держави.

Сучасні міжнародні конфлікти мають певну особливість – вони інколи ведуться за допомогою не лише традиційних (збройних), але й нових (інформаційних) засобів. Виникає нове поняття – “інформаційна війна”.

Міжнародному конфлікту властиві наступні особливості: - учасниками конфлікту можуть бути як держави, так і інші міжнародні актори, здатні переслідувати політичні цілі; - міжнародний конфлікт може розпочинатися як внутрішній, але його ескалація здатна виводити об’єкт конфлікту за межі юрисдикції його учасників, внаслідок чого конфлікт призводить до міжнародних наслідків; - розвиток міжнародного конфлікту відбувається в специфічних умовах анархії міжнародної системи, яка зменшує ефективність міжнародно-правових інструментів його вирішення; - міжнародний конфлікт може приймати різні форми, і часто поняття, що асоціюються із конфліктом, позначають лише один із можливих шляхів його вирішення (наприклад, ультиматум).

Рівні МК:

o Конфлікти на мікрорівні - міжособистісні, групові, організаційно - управлінські, соціальні, політичні;

o Конфлікти на макрорівні - політичні конфлікти, соціальні конфлікти , етнонаціональні конфлікти

Структура МК:

- конфліктна ситуація – це ситуація, в якій 2 чи більше держав розуміють, що в них несумісні цілі

- конфліктні установки – психологічний стан сторін, що виникає та супроводжує їх у зв’язку з їх участю у конфліктній ситуації

- конфліктна поведінка – дії, що походять від однієї сторони конфлікту в будь-якій конфліктній ситуації, направлені на її опонента.