Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виконання сучасної жіночої стрижки на основі кл...docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
525.13 Кб
Скачать
  1. Обладнання, інструмент, пристосування

Перукарський інструмент призначений для виконання різних операцій з волоссям (стрижки, укладання та ін.). Усі інструменти, використовувані для обробки волосся, по їх призначенню можна розділити на три основні види:

1) інструменти для розчісування волосся;

2) інструменти для стрижки волосся;

3) інструменти для укладання і завивки волосся.

Від уміння правильно використовувати кожен вид перукарського інструменту залежить якість роботи. Тому перукар повинен знати увесь перукарський інструмент і уміти правильно їм користуватися.

Вибір інструменту для виконання різних операцій залежить від завдання, поставленого перед перукарем, тобто використання кожного інструменту дозволяє отримати певний ефект, який і обумовлює його вибір.

Різні пристосування, вживані в перукарнях, допомагають майстрові в роботі, полегшують виконання деяких операцій і захищають клієнта від неприємних відчуттів.

Електроапаратура, використовувана в перукарській справі, призначена для сушки волосся і прискорення хімічних процесів при їх забарвленні і завивці.

При стрижці і укладанні волосся необхідно розчісувати волосся для їх рівномірного розподілу.

Пластмасові гребінці є найпоширенішим видом інструменту на сьогодні. Розрізняються вони якістю пластмаси. Усі гребінці, вживані для перукарських робіт, повинні виконуватися з пластмаси високої якості, що має антистатичні властивості, крім того, вони мають бути гнучкими і міцними.

Знаменита фірма "Геркулес" випускає каучукові гребінці, дуже добре відшліфовані в процесі обробки і тому практично не ушкоджувальні зовнішній лускатий шар волосся. Єдиним їх недоліком є крихкість, тобто при дуже сильному натисненні вони можуть зламатися.

Нині широке застосування знайшли гребінці з силікону, що відрізняються особливою міцністю і безпекою.

Гребінці, використовувані в перукарській справі, завжди рівні, не ковзають в руці, мають виражені кути, а звичайні - ковзають в руці, мають овальну форму і намагнічують волосся в процесі розчісування.

За призначенням усі гребінці можна підрозділити на чотири основні типи.

1. Комбінований гребінець - це гребінець, на робочій поверхні якої є часті і рідкісні зуби. Вона може застосовуватися для роботи як в жіночому, так і в чоловічому залі. Гребінці невеликого розміру з тоншим обушком частіше застосовуються в чоловічому залі. Комбінований гребінець - універсальний, використовується при розчісуванні, стрижці, холодній і гарячіше укладаннях, а також при начісуванні і тупировке волос.

2. Гребінець з однорідним розташуванням зубів. На її робочій поверхні є тільки часті або тільки рідкісні зуби. Такі гребінці застосовуються при розчісуванні волосся і стрижці в жіночому залі.

3. Гребінець із загостреною ручкою - гребінець-хвостик. Застосовується при накручуванні волосся на бігуді і коклюшки, тобто там, де потрібний чіткий розподіл волосся на пасмі. Цей гребінець не можна використовувати при стрижці волосся.

4. Гребінець із звичайною ручкою і гребінець-вилочка застосовуються при забарвленні і укладанні волосся.

Для масажу шкіри голови, розчісування і укладання волосся застосовуються також щітки. Вони можуть мати зуби з щетини, пластмасові або металеві. Прийнятніше використовувати щітки із зубами з натуральної щетини, оскільки вони краще відтягують волосся під час укладання. Щітки бувають двох видів: плоскі і круглі.

Плоскі щітки застосовуються для масажу шкіри голови і укладання волосся. На кінцях зубів таких щіток мають бути кульки, які служать для оберігання шкіри голови від подряпин. Плоскими щітками під час укладання майстер піднімає волосся у коріння для надання зачісці об'єму. Укладання феномом за допомогою плоскої щітки називається "бомбаж".

Круглі щітки, звані "брашинг", застосовуються при укладанні для надання форми кінцям волосся. Укладання феномом за допомогою круглої щітки також називається "брашинг".

Усі щітки повинні мати досить жорстку щетину і порожнисту основу для вільного проходження повітря. Висота зубів у щітки неоднакова.

"Страйпер" - це різновид гребінців для фарбування волосся. За допомогою цих гребінців виконують такі операції, як мелирование і колорирование, особливо на волоссі, довжина якого складає 25 - 30 см "Страйпер" має спеціальну насадку, як правило, прямокутної форми з декількома отворами. При поєднанні насадки з гребінцем її отвору чітко співпадають неповним між зубами, тому при нанесенні барвника на насадку він розташовується на зубах самого гребінця через певну відстань. Потім прочісується пасмо волосся. Зуби гребінця розташовані таким чином, що пасмо обволікається барвником і щільно стискується, при цьому унеможливлюється фарбування наступних пасм.

Гребінець для мелірования і колоріровання. За допомогою цього гребінця виконують мелирование і колорирование з використанням спеціального паперу або фольги. Від центральної осі гребінця в різні боки відходять зуби, загнуті на кінцях трикутником, що дозволяє підчіплювати ними пряди волос. На гребінці може бути до чотирьох рядів зубів. У кожному ряду різна відстань між зубами (від 3 до 10 мм). Залежно від того, який результат необхідно отримати, використовується певний ряд зубів.

Виділене пасмо волосся відтягують перпендикулярно голові, потім перпендикулярно їй вводять зуби певного ряду гребінця і підводять, витягаючи пасма, призначені для фарбування, на однаковій відстані один від одного. Далі основне пасмо відпускають, а пасма, призначені для фарбування, залишаються підведеними.

Підклавши під ці пасма спеціальний папір або фольгу, на них наносять барвник. Таку операцію проводять по усій голові або частково в деяких її зонах.

Ножиці складаються з трьох частин: двох однакових половинок і скріплюючого гвинта. Кожна половинка ножиць складається з кільця, важеля і робочого полотна. Робоче полотно має жало, кінець і обушок.

Перукарські ножиці бувають трьох видів: прямі, філіровочні і прапорці.

Прямі ножиці призначені для стрижки волосся, бороди і вусів, а також для филировки. Вони відрізняються від звичайних (побутових) ножиць якістю стали, з якої виготовляються, кутом заточування робочих полотен, наявністю гострих кінчиків.

Прямі ножиці можуть бути з довгим, середнім і коротким робочим полотном. Ножиці з довгим робочим полотном найчастіше застосовуються для стрижки в чоловічому залі. Ножиці з середнім робочим полотном є універсальними і застосовуються як в чоловічому, так і в жіночому залі. Ножиці з коротким робочим полотном використовуються для роботи тільки в жіночому залі, оскільки зріз пасма при стрижці жіночого волосся частіше виробляється з внутрішньої сторони пальців.

Філіровочні ножиці застосовуються для виконання филировки і тушування волосся. Вони бувають двох видів: односторонні і двосторонні. Двосторонні филировочные ножиці мають зубчики на двох робітниках полотнах, а односторонні - тільки на одному полотні (мал. 6). При роботі филировочными ножицями волосся, що потрапляє між зубами, залишається довгим, а волосся, що потрапляє на зуби, зрізається. Тому односторонні ножиці дозволяють зрізати більше волосся, чим двосторонні.

Ножиці прапорці використовують для одночасної стрижки і фsлsровки волосся. Одне робоче полотно таких ножиць або звичайне пряме, або з дрібними зубами, як у филировочных ножиць, або з двома широкими зубами, а на друге робоче полотно надівається насадка з яким-небудь малюнком.

При стрижці волосся такими ножицями можна отримати пасма з филировкой кінців волосся по малюнку насадки, багато коротких і довгих пасм з малюнком на кінцях волосся, а також короткі пасма з подовженням по краях і малюнком на кінцях волосся.

При роботі ножиці тримають на перших фалангах пальців правої руки, при цьому великий палець знаходиться в нижньому кільці, а безіменний - у верхньому кільці.

Вказівний і середній пальці розташовуються на верхньому важелі ножиць. Працює тільки великий палець.

У перукарській справі використовуються бритви двох видів : небезпечні і филировочные.

Небезпечні бритви призначені для гоління особи і голови, а також для стрижки і филировки волосся. Небезпечні бритви бувають класичні і з лезом, що міняється, так звані верстати. Класична бритва складається з двох частин: клинка і ручки-футляра. Клинок, у свою чергу, складається з трьох частин: робочого полотна б, шийки з насічками і хвостика. Робоче полотно включає обушок, голівку, жало, п'яту і виточку радіусу.

Залежно від форми робочого полотна розрізняють бритви з глибокою і дрібною виточками радіусів. Чим глибше виточка радіусу, тим тонше і гостріше тиснуло бритви.

Нині класичні бритви не застосовуються у зв'язку з їх невідповідністю санітарно-гігієнічним вимогам.

Філіровочна бритва, призначена тільки для стрижки і філіровки волосся, складається з наступних основних частин: ручки, запобіжної гребінки, леза, кріпильного гвинта і направляючих штифтів. Усі деталі бритви можуть бути виконані з пластмаси або металу. Широко застосовуються комбіновані бритви, виготовлені з пластмаси і металу. Запобіжна гребінка має з двох сторін зубці (звичайні 7 - 9 шт. з кожного боку), які можуть бути косі і прямі. Ширина запобіжної гребінки разом із зубцями на 6-8 мм більше ширини леза. Виступаючі зубці запобіжної гребінки роблять бритву безпечною.

Для перукарських робіт найчастіше використовуються наступні пристосування.

Пульверизатор - для змочування волосся при стрижці і укладанні, а також нанесення різних лосьйонів, що створюють об'єм зачісці.

Миски - для приготування барвників, фіксажу для хімічної завивки і інших засобів по догляду за волоссям.

Пензлики - для розведення і нанесення барвників і інших препаратів.

Шейкер - для змішування барвників.

Губки - для нанесення хімічного складу і фіксажу.

Затиски пластмасові і металеві - для розподілу волосся на зони і пасма при стрижці, укладанні, лікуванні і забарвленні.

Утеплюючий ковпак, вживаний при хімічній завивці і лікуванні волосся.

Маска, вживана при фіксації укладання.

Також застосовують таймер, спеціальні коміри, шапочки для мелирования волосся, мензурки, гумові рукавички і багато що інше.