Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
виробнича практика.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
199.1 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки підприємства та підприємництва

ЗВІТ

З ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

СТУДЕНТА ІІІ КУРСУ

Спеціальності 7.05.01.07

«економіка підприємства»

Стаднійчук Тетяни Юріївни

База практики: ТОВ «Хмільницьке»

Керівник від кафедри:

ст. викл. Овдій Л.І.

Керівник від бази практики:

головний економіст Троян В.В.

Захист звіту прийнято

комісією з оцінкою

Члени комісії:

2012

ЗМІСТ

3

Вступ………………………………………………………………………....

  1. З

    5

    агальна характеристика Прат «Хмельницька масло-

сирбаза»………………………………………………………………….

    1. М

      5

      12

      ета створення підприємства, характер виробничо-господарської діяльності, форма власності………………………

    2. Організаційна структурапідприємства…………………………...

  1. А

    16

    25

    наліз основних техніко-економічних показників підприємства за три роки………………………………………..

  2. Аналіз виробництва і реалізації продукції………………...

    1. А

      25

      26

      наліз динаміки та виконання плану виробництва і реалізації продукції……………………………………………………………

    2. А

      28

      наліз асортименту та структури продукції……………………..

    3. А

      29

      наліз якості виготовленої продукції…………………………….

  3. Аналіз фінансового стану підприємства…………………

    1. А

      29

      наліз фінансової структури балансу підпри-ємства……………………………………………………………….

    2. В

      32

      35

      изначення і аналіз показників платоспроможності і ліквідності підприємства…………………………………………..

    3. З

      37

      агальна оцінка фінансового стану підприємства…………….…

  4. А

    42

    наліз витрат на виробництво…………………………………

В

44

исновки…………………………………………………………………...

Л

47

ітература………………………………………………………………….

Додатки……………………………………………………………………

ВСТУП

Основною метою проходження практики на ТОВ «Хмільницьке», є засвоєння студентами теоретичних знань щодо сучасних методів і форм органiзацiї виробничої, підприємницької, економічної діяльності ТОВ «Хмільницьке», формування в них на базi одержаних у навчальному закладi теоретичних знань, професiйних умiнь i навичок для прийняття самостiйних управлiнських рiшень у процесі виконання своїх функцій в реальних виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичнiй дiяльностi.

Завданням виробничої практики є провести послідовний економічний аналіз основних показників господарської діяльності підприємства за звітний період та ознайомитись з дiючими нормативно-правовими документами, згiдно яких здiйснюється виробничо-пiдприємницька дiяльнiсть, правилами та процедурами створення виробничих пiдприємств, їх органiзацiйною та виробничою структурою, специфiкою органiзацiї виробничих процесiв, зiбрати i узагальнити вiдповiднi матеріали для написання звіту з практики.

Цукрова промисловість — галузь харчової промисловості, яка виробляє цукор - пісок і рафінад. В Україні це одна з найстаріших і найважливіших галузей харчової промисловості, продукція якої до 1914 року, поруч із збіжжям, була найважливішим предметом експорту. Цукрова промисловість України була і залишається на сучасному етапі розвитку економіки однією з найрозвинутіших галузей народного господарства, яка за кількістю підприємств, рівнем технічного оснащення, виробничою потужністю, забезпеченням кваліфікованими працівниками, а також за обсягом виробленої продукції посідає одне з провідних місць в економіці.

На сьогоднішній день більша кількість цукрових заводів в Україні вже припинили свою діяльність, багато хто вже навіть не існує і були розібрані, продані і порізані. Підприємство ТОВ «Хмільницьке» одне з небагатьох підприємств яке в сучасних умовах вийшло на якісно новий рівень свого розвитку.

ТОВ «Хмільницьке» ВП «Жданівський цукровий завод» визнанний лідер Вінничинни по виробництву цукру-піску. Тут зосереджено значний технічний потенціал, придбано і збережено виробничий досвід, який ефективно служить інтересам нашої держави.

Теперішній цукровий завод – це колектив кваліфікованих спеціалістів, професіоналів високого рівня, це постійний пошук покращення процесів управління якістю і технологією виробництва.

За якісними показниками вітчизняний цукор – один з найкращих в Україні. Він має широкий попит серед підприємств кондитерської, фармацевтичної, лікеро-горілчаної, хлібопекарської промисловості, його із задоволенням споживають діти і дорослі.

Головним чинником, що визначає стабільну роботу цукрового заводу, є його надійна забезпеченість цукровим буряком. Оптимальна тривалість роботи цукрового заводу дорівнює 90 – 100 днів, а це в перерахунку на обсяг переробки складає біля 200 тис. тонн цукрового буряка за сезон. Для забезпечення такої кількості цукрової сировини в теперішній час дієвою мусить бути ланка «поле-цукровий буряк-завод», а це означає що цукровий буряк необхідно вирощувати власними силами та переробляти його.

Тому організація ефективного бурякоцукрового виробництва в Хмільницькому районі на землях, прилеглих до Жданівського цукрового заводу – одне із головних завдань, яке поставило перед собою правління ТОВ «Хмільницьке» та почало успішно його вирішувати.

.

1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА БАЗИ ПРАКТИКИ

1.1 Мета створення підприємства, характер виробничо-господарської діяльності, форма власності

Жданівський цукровий завод є одним з найстаріших заводів Вінницького цукротресту. Він був побудований в 1852 році і раніше називався Левашово – Войтовецьким.

В період Вітчизняної війни завод знаходився на окупованій території і не працював. Після війни було встановлено необхідне обладнання і в 1947 році підприємство відновило роботу. Заводу було встановлена можлива виробнича потужність по переробці цукрового 6500 центнерів буряка на добу.

До зони бурякосіяння Жданівського цукрового заводу входили 4 бурякосіючих райони, з загальною площею до 6 тисяч гектарів збором понад півтора мільйони центнерів буряку.

В 1957 році було прийнято рішення про реконструкцію підприємства метою якої повинно було стати збільшення потужності заводу до 25000 центнерів буряку на добу і яка розпочалась в 1959 році. В першу чергу на місці головного корпусу було побудовано нову та демонтовано і замінено все технологічне і силове обладнання.

В 1960 році була встановлена випарна станція і замінено все технологічне обладнання продуктового цеху. Збудовано будівлю турбозалу і встановлена турбіна Каунаського турбозаводу ОГ – 1500 – 3 з генератором 1500 кВт, що дозволило повністю електрифікувати завод. В цьому ж році на територію заводу підведена залізна дорога широкої колії довжиною 8,1 км і розпочата реконструкція кагатного поля.

В 1961 році проведена реконструкція сокоочисного цеху та ТЕЦ.

В 1975 році закінчено будівництво бурякопереробного цеху. Побудована нова будівля буряконасосної, будівлі очистки буряка, мийне і дифузійне відділення.

В 1978 році закінчено будівництво нової ТЕЦ і встановлено нове обладнання.

Загальна площа заводу – 62 га, площа очисних споруд – 6 га.

Рішенням Господарського суду Вінницької області від 14.08.2002 року АТЗТ «Жданівський цукровий завод» визнаний банкрутом і почата процедура ліквідації, з 2003 року визначився його новий власник – це ТОВ фірма «Астарта – Київ», а її дочірнє підприємство «Агропромцукор» стало господарем Жданівського цукрового заводу і підприємство відновило виробничу діяльність.

За високі досягнення в роботі колектив цукрового заводу був неодноразово відзначений:

підприємство – Лауреат Всеукраїнської акції «Золота фортуна»( 1998рік);

- Лауреат 111 регіонального конкурсу «Бізнес-еліта Поділля 111» 2009р. в номінації «Відродження»;

- переможець регіонального конкурсу «Краща торгова марка Поділля» 2007 року;

- переможець регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) «100 кращих товарів України – 2008-2009р.р.» в номінації продовольчі товари – цукор-пісок.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Хмільницьке»(далі за текстом – «Товариство» ),створене з ціллю здійснення господарської діяльності, фінансово-інвестиційної, комерційної та іншої діяльності з метою отримання прибутку.

Товариство створено на засадах угоди між учасниками шляхом обєднання їх майна в результаті реорганізації КСП «Хмільницьке» та є його правонаступником .

Найменування та місцезнаходження Товариства .

Повне найменування:

­ укаїнською мовою - Товариство з обмеженою відповідальністю «Хмільницьке»

­ російською мовою – Общество с ограниченой ответствностью «Хмельницкое»

­ англійською мовою – Limited LiabilityCompany «Khmilnitske»

Скорочене найменування :

­ ТОВ «Хмільницьке»

­ ООО «Хмельницкое»

­ LLC «Khmilnitske»

Місцезнаходження Товариства: 22050, Україна, Вінницька область, Хмільницький район, село Жданівка, вулиця Заводська,будинок 2.

Основною метою діяльності Товариства є – здійснення самостійної, ініціативної, систематичної, на власний ризик господарської діяльності з метою одержання прибутку, наступного його розподілу між учасниками та досягнення економічних і соціальних результатів.

Предметом (видом) економічної діяльності підприємства є (за КВЕД):

­ Виробництво, заготівля, зберігання, реалізація, переробка, транспортування сільгосппродукції;

­ Закупівля сільськогосподарсьї продукції,худоби, товарно-матеріальгних цінностей,в т.ч. в неаселенн за готівку;

­ Оренда земельних ділянок сільськогосподарського та несільсько-господарського призначення для ведення товарногосільськогосподарського виробництва;

­ Вирощування зернових, технічних та інших культур, не віднесених до інших класів рослинництва;

­ Овочівництво, декоративне садівництво та вирощування продукції розсадників;

­ Тваринництво: розведення великої рогатої худоби, овець, кіз, коней, свиней, птиці, інших тварин;

­ Вирощування культур в поєднанні з тваринництвом (змвішане сільське господарство;

­ Надання послуг в рослинництві;

­ Надання послуг в тваринництві;

­ Виробництво цукру з цукрових буряків та сирцю, сухого жому, меляси, сирого жому, , вапна, електроенергії, теплоенергії;

­ Надання послуг сільськогосподарською технікою разом з обслуговуючим персоналом

­ Інші види діяльності, що не суперечать чинному законодавству України

Виробнича структура підприємства являє собою склад усіх виробничих підрозділів. Заводоуправління є основною ланкою ВСП, адже без кваліфікованих управлінців підприємство існувати не може. Виробнича структура показує нам тільки склад виробничих підрозділів, а от організаційна структура управління підприємством дає нам інформацію про те, як проводиться управління на ТОВ «Хмільницький».

ТОВ «Хмільницький» у своєму управлінні використовує сучасну модель управління підприємством, яка складається з 5 служб.

Директор – це вищий лінійний керівник від виконавчого органу товариства, який здійснює контроль за загальним керівництвом.

Виконавчий директор – це вищий лінійний керівник на підприємстві, що здійснює загальне керівництво через керівників служб і основних цехів, несе відповідальність перед власниками підприємства.

1 служба - технічна служба очолюється провідним інженером, який займає посаду головного інженера і є функціональним керівником вищого рангу. Головний інженер відповідальний за технічний прогрес підприємства. Своє керівництво він здійснює через начальників таких відділів:

Відділ механізації та автоматизації відповідає за проектування об’єктів механізації та автоматизації, впровадження засобів механізації та автоматизації на робочі місця.

2 служба - виробнича служба очолюється заступником директора з виробництва, який є функціональним працівником вищого рангу на підприємстві і здійснює оперативне керівництво через підпорядкованих йому начальників відділів.

3 служба - економічна служба очолюється заступником директора з економічних питань:

Планово-економічний відділ займається розробкою перспективних і початкових планів підприємства, конкретизація замовлень, аналіз, контроль за виконанням виробничих планів підрозділів підприємства;

Відділ праці і заробітної плати займається визначенням, зміною та конкретизацією нормативів праці та заробітної плати, визначенням чисельності робітників підприємства та його підрозділів;

Відділ головного бухгалтера ведуть облік, звітність та здійснюють контроль за фінансовою діяльністю заводу.

4 служба - комерційна служба очолюється заступником директора з комерційних питань, який є функціональним працівником вищого рангу на підприємстві і здійснює оперативне керівництво через підпорядкованих йому начальників відділів:

Відділ постачання має такі обов’язки, як визначення потреб підприємства у матеріало - технічних ресурсах (МТР);

Відділ збуту займається вивченням ринкової кон’юнктури, плануванням реалізації продукції, організація поставки продукції за договорами;

Відділ кадрів займається прийомом, розстановкою та звільненням кадрів, організовує табельний облік, здійснює контроль за правилами внутрішнього розпорядку;

Відділ пожежної безпеки здійснює профілактику пожеж, організовує гасіння, тобто ліквідацію пожеж;

Відділ охорони підприємства – охороняють власність товариства;

Як видно із організаційної структури управління товариством здійснюється на досить високому рівні.

Планово-економічний відділ створюється для організації виконання правових, господарських, економічних та майново-правових питань спрямованих для забезпечення основних статутних завдань підприємства. Він входить в структуру підприємства на рівні з іншими виробничо-технічними підрозділами цукрового підприємства. Ліквідація відділу допускається тільки в разі ліквідації підприємства.

Планово-економічний відділ підпорядковується безпосередньо головному інженеру, заступнику директора з фінансових і економічних питань та директору.

Основними функціями відділу є :

- організація розробки проектів перспективних та поточних планів підприємства відповідно з контрольними цифрами, державними замовленнями, довготривалими економічними нормативами та лімітами, а також прямим замовленням споживачів:

- підготовка пропозицій для затвердження керівництвом підприємства щодо порядку, строках та учасників розробки проекту планів.

- розгляд обґрунтувань та розрахунків проектів планів підрозділів підприємства.

- забезпечення узгодженості планів всіх відділів підприємства.

- складання проектів планів підприємства в цілому.

- здійснення аналізу цін, виявлення збиткових та рентабельних послуг, розробка заходів з ліквідації збитковості, у випадку необхідності внесення пропозицій щодо перегляду вартості рентабельності послуг, підготовка та представлення для затвердження нової вартості всіх необхідних матеріалів.

- організація розробки заходів з ефективного використання виробничої могутності основних та зворотних фондів, матеріальних та трудових ресурсів з використанням всіх резервів виробництва.

- збір необхідних матеріалів, узагальнення, підготування та представлення статистичної звітності.

- разом з іншими підрозділами підприємства підготовка пропозицій щодо змін чинних або відміні фактично втративши силу наказів та інших нормативних актів, виданих на підприємстві.

Планово-економічний відділ аналізує рух основних засобів і показники їх використання.

1.2 Організаційна структура підприємства

Організаційна структура підприємства представлена на рис.1.1.

Рисунок 1.1 – Організаційна структура ТОВ «Хмільницьке»

Найвищим керівним органом підприємства є загальні збори акціонерів, які обирають генерального директора. Генеральний директор призначає фінансового та виконавчого директора, в обов’язки яких входить поточне управління фінансовим та виробничим сектором підприємства.

На підприємстві ТОВ «Хмільницьке» виробляється різна кількість продукції та різні види продукції. Розміри та види замовленої продукції залежать від замовлення і потреби споживача в даному товарі.

Отже, як можна побачити з організації виробництва підприємство має досить складну структуру, що повністю відповідає його потребам. Завдяки такій структурі підприємство має можливість самим довозити сировину, перевіряти її якість, виготовляти готову продукцію і доставляти її до точок продажу і навіть реалізувати її. Тобто підприємство є самодостатнім. Завдяки ж відділам, що займаються організацією виробництва, то всі процеси проходять злагоджено, що дає змогу безперервно вести роботи, пов’язані з основною діяльністю Товариства.

2 Аналіз основних техніко-економічних показників тов «Хмільницьке» за три роки

Для того, щоб проаналізувати усі основні показники, їх потрібно спочатку згрупувати у таблицю 2.1.

Таблиця 2.1 – Основні техніко-економічні показники підприємства

№ п/п

Показники

Р о к и

Темпи росту, %

2009

2010

2011

2010/2009

2011/ 2010

1.

Дохід (виручка) від реалізації продукції, робіт та послуг (без ПДВ та акцизу), тис. грн:

-

-

-

-

-

1.1

- в діючих цінах

141231

257400

394576

182,25

153,29

1.2

- в порівняльних цінах

394576

167,05

146,55

2.

Середньооблікова чисельність штатних працівників, осіб

691

911

1043

131,84

114,50

3.

Продуктивність праці одного штатного праців-ника, грн

233243

295543

378309

126,71

128,00

4.

Фонд заробітної плати працівників, тис. грн

12515,8

25214,8

32775,7

201,16

130,00

5.

Середньорічна заро-бітна плата одного пра-цівника, грн

18112,6

27687,15

31424,45

152,86

113,50

6.

Витратомісткість про-дукції (витрати на 1 грн реалізованої продукції), грн

0,7852

0,7505

0,7424

95,58

98,92

7.

Повна собівартість реа-лізованої продукції, ро-біт, послуг, тис. грн

110892

193174

292936

174,20

151,64

8.

Прибуток від реалізації продукції, робіт, по-слуг, тис. грн

30339

64226

101640

211,69

158,25

9.

Рентабельність, %:

- доходу

21,5

25,0

25,76

-

-

- витрат

25,36

33,25

34,7

-

-

10.

Середньорічна вартість основних фондів, тис. грн

50211

45581,5

11565

90,78

25,37

11.

Фондовіддача, грн

13,94

5,9

34,12

42,32

578,31

Дохід в порівняних цінах визначався за наступною формулою:

(2.1)

де:

- дохід в порівняльних цінах, тис.грн;

- дохід в діючих цінах,тис. грн;

І – індекс інфляції.

ТОВ «Хмільницьке» покращило результати своєї діяльності: дохід від реалізації у 2011 році порівняно з попереднім (в діючих цінах) на 82,25%, а в порівняльних цінах на 46,55%. Дохід становив в 2009 році – 141231 грн, в 2010 – 257400 грн, в 2010 – 394576 грн і це свідчить про позитивну тенденцію зростання прибутку.

Продуктивність праці одного працівника (робітника) визначається:

(2.2)

де:

- продуктивність праці одного працівника (робітника),грн;

- чисельність працівників (робітників),грн;

Не зважаючи на постійне збільшення працівників - продуктивність праці з кожним роком збільшується через зростання доходу від реалізації продукції . Наприклад продуктивність праці працівників у 2011 році збільшилась на 28% у порівняні з 2010 роком, а дохід (в порівняльних цінах) збільшився в порівнянні з тими ж самими роками на 46,55%.

Середньорічна заробітна плата одного штатного працівника визначається:

(2.3)

де:

- середньорічна зарплата,грн;

- фонд заробітної плати працівників,грн.

Отже, зростання середньорічної заробітної плати у 2010 році на 52,86%, а у 2011 році на 13,5% відбулося за рахунок збільшення фонду заробітної плати праці працівників.

Витратомісткість продукції визначається, як:

(2.4)

де:

- витратомісткість,грн;

С – повна собівартість,грн.

(2.5)

де:

Среал. – собівартість реалізованої продукції;

Вадм. – витрати адміністративні;

Взбут– витрати на збут.

Отже, щорічне зниження витрато місткості продукції (у 2010 році порівняно з 2009 роком на 4,42%, а в 2011 порівняно з попереднім на 1,08%), тобто протягом усіх років витрати на 1 грн реалізованої продукції знизилися, що стало джерелом зростання прибутку і підвищення рентабельності

Прибуток від реалізації:

(2.6)

Прибуток від реалізації продукції в усіх роках має додатне значення у 2009 – 30339 грн, 2010 – 64226 грн, в 2011 році – 101640 грн. і це відбулося в результаті збільшення доходу.

Рентабельність доходу і витрат визначається за наступною формулою:

(2.7)

Позитивне збільшення редтабельності доходу у 2010 році порівняно з 2009 , а також у 2011 порівняно з 2010 роком за рахунок збільшення прибутку від реалізаці продукції.

Отже, у 2010 році рентабельність витрат становила 33,25%, а у 2011 році – 34,7%, тобто підприємство отримувало прибуток

Середньорічна вартість основних фондів:

(2.8)

де:

- середньорічна вартість основних фондів,тис. грн;

- первісна вартість основних фондів на початок звітного періоду тис. грн;

- первісна вартість основних фондів на кінець звітного періоду, тис. грн.

Фондовіддача розраховується за формулою 2.9:

(2.9)

Що до ефективності фондовіддачі , то при нормальних умовах функціонування підприємства вона повинна мати тенденцію до збільшення, але у 2010 році порівняно з попереднім вона зменшилася на 4,2%, це свідчить про не раціональне використання ресурсів. Але в 2011 році фондовіддача зросла у 1.5 рази порівняно з попереднім роком. Збільшення показників фондовіддачі свідчить про збільшення виручки від реалізації, що припадає на 1 грн вартості основних фондів. Така картина свідчить про позитивні тенденції в діяльності ТОВ «Хмільницьке»

Отже, як ми можемо побачити з рисунку продуктивність праці працівника і робітника змінювалась практично однаково (пропорційно). Також якщо порівняти зміни доходу і продуктивності праці, то видно, що дохід збільшувався разом із зростанням продуктивності праці і навпаки. З цього ми можемо зробити висновок, що дохід залежить від продуктивності і в підприємства є можливості і резерви до збільшення продуктивності парці як працівників, так і робітників.