Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
виробнича практика.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
199.1 Кб
Скачать

Висновки

Отже, як ми можемо побачити з розрахунків, що наведені в звіті ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза» погіршила показники своєї роботи у 2011 році, порівняно з 2010 роком. Загалом погіршилися практично всі показники. Так серед головних можна навести наступні фактори, що знизилися, а саме – зниження чистого доходу та прибутку від діяльності, що за собою зменшення рентабельності підприємства. Також негативно позначилося на стані підприємства, те, що кількість працівників зросла. Тоді як їхня продуктивність значно впала, порівняно з 2010 роком.Щодо показників, які зросли, то це так звані соціальні показники, а саме зростання фонду оплати праці та середньорічної заробітної оплати працівника.

Щодо причин зниження доходу то головною є зменшення обсягів виробництва та реалізації продукції, робіт, послуг у 2001 році, порівняно з 2010 роком. Зменшення обсягів виробництва, разом із зростанням цін на необхідні ресурси і потягло за собою зменшення доходу, а відповідно і прибутку підприємства. Свідченням зменшення обсягів виробництва є зменшення повної собівартості, тоді як витрати на 1 грн продукції зросли. Але зменшення обсягів не вплинуло на якість продукції, що виготовляється і на підприємстві постійно дотримуються жорсткого контролю якості.

Для дослідження, як же ж вплинуло зменшення доходу, на фінансовий стан підприємства було проведено аналіз його фінансового стану.В 2011 році, порівняно з 2010 фінансовий стан підприємства погіршився, тоді як в 2010 році він був оптимальним і відповідав усім умовам. Отже, в 2011 році знизилась платоспроможність підприємства, внаслідок зростання зобов’язань підприємства, що може свідчити про нарощування потужностей в майбутньому. Але зменшення платоспроможності не є критичним, оскільки баланс підприємства є ліквідним. А поточна і швидка ліквідність значно перевищують норми що свідчить про відсутність у підприємства проблем із погашенням поточних зобов’язань. В загальному ж баланс підприємства погіршився, але фінансовий стані підприємства від цього значно не погіршився і знаходиться в допустимих межах, але все ж потрібно докладати всіх зусиль для покращення цього стану.

Однією з умов покращення фінансового стану підприємства є правильна організація виробництва і зменшення витрат на виробництво. Саме тому було важливим проаналізувати і цей параметр. В результаті аналізу, ми дійшли висновку, що підприємство є матеріаломістким. Але в останній рік матеріальні витрати в структурі витрат дещо знизились, тоді як витрати на оплату праці, на соціальні заходи, та інші «побічні» витрати зросли. це негативно вплинуло на витрати на 1 грн реалізованої продукції, оскільки обсяги виробництва та реалізації знизилися більшими темпами ніж витрати на 1 грн. для покращення фінансового стану підприємству потрібно так організувати виробництво, щоб витрати на 1 грн зменшилися, а повна собівартість реалізованої продукції – зросла, що свідчитиме про зростання обсягів виробництва та реалізації продукції. А це в свою чергу призведе до зростання рентабельності виробництва, отже і до зростання прибутку.

Узагальнюючи все вище сказане, можна зробити висновок, що загальний стан Товариства погіршився, але все ж воно залишається прибутковим нормально функціонує і залишається одним із лідерів регіону в даній галузі.

Щодо покращення стану ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза», то потрібно організувати виробництво так, що зменшити витрати на 1 грн виготовленої і реалізованої продукції, стимулювати працівників до підвищення продуктивності праці, а також перехід на більш економні технології та техніку, щоб зменшити витрати на ресурси. Або знайти інших постачальників та партнерів. Також для покращення стану потрібно провести ряд маркетингових заходів, щоб змінити ставлення покупців до своєї продукції, та продукції конкурентів. це дасть змогу наростити обсяги продажу, що знову ж таки дасть змогу підвищити прибутки, а отже і рентабельність ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза».