Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Долішньої І.А..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
650.75 Кб
Скачать

3. Різниця між стандартом iso 9000 та концепцією tqm

Основні принципи концепції ТОМ представлені в міжнародному стандарті ІСО 9004-2000, який є методичним посібником з розробки і вживання систем якості. Проте з наукової точки зору, слід зазначити, що між формулюваннями стандартів ІСО 9000 і положеннями концепції ТОМ є деякі відмінності, ряд з яких приведений в таблиці. 2.

Таблиця 2 Відмінності стандартів ІСО 9000 і концепції ТQМ

Положення стандартів ІСО 9000

Положення концепції ТQМ

1. Немає необхідності в орієнтації на певного споживача

1. Орієнтація на конкретних споживачів

2. Орієнтація на технічні системи і процедури

2. Орієнтація на філософські аспекти, інструментарій і методологію

3. Залученість всіх співробітників не обов'язкова

3. Залучення всього персоналу підприємства - обов'язкова умова

4. Відповідальність за якість оформляється документально (у тому числі на відділ якості або інший підрозділ підприємства)

4. Кожен працівник підприємства несе відповідальність за якість

5. Немає чіткої спрямованості на постійне вдосконалення

5. ТQМ немислимий без безперервного вдосконалення поліпшення якості

Головна ж відмінність міжнародних стандартів ІСО 9000 від концепції ТQМ полягає перш за все в тому, що ці стандарти головним чином націлені на зниження вірогідності невірного виконання певних дій, тоді як ТQМ представляється сьогодні як вершина ("пік") сучасних методів управління якістю і орієнтована постійно на подальше підвищення якості продукції, товарів і послуг (незалежно від досягнутого рівня якості).

Сьогодні для них вже повинно бути ясно, що необхідне не лише забезпечення якості процесів, потрібний системний погляд на весь комплекс взаємозв'язків підприємств з кожною зацікавленою стороною. Приступаючи до впровадження вимог міжнародних стандартів ІСО 9000-2000, а потім до створення моделі ТОМ, підприємству слід:

• вивчити відповідні нормативно-технічні документи ;

• визначити, які переваги будуть в підприємства, якщо нова система управління якістю буде упроваджена;

• розробити і упровадити нову НТД за якістю;

• провести самооцінку і аудит;

• здійснити попередню оцінку ефективності нової системи;

• реорганізувати організаційну структуру підприємства, забезпечивши перехід до горизонтальних структур і процессному підходу;

• провести заходи щодо сертифікації продукції і системи якості. [1]

Висновок

Створення система управління якістю на підприємстві – це не можливість виробляти найкращу та найбільш конкурентоспроможну продукцію, а можливість дати гарантію, що якість виготовленої продукції є стабільною та зорієнтованою на споживача. Наявність сертифікованої на відповідність стандарту ISO 9000 (або ін., залежно від специфіки галузі) системи управління якістю дає організації стабільність і мінімум можливостей для виживання в умовах сучасного ринку. Стандарти статичні, хоча і можуть удосконалюватись, змінюючись відповідно до зростаючих вимог до конкурентоспроможної якості. Отже, для того, щоб залишитись на ринку, виробник змушений випереджати вимоги стандартів, і у цьому йому допомагає робота за принципами TQM.