Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Долішньої І.А..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
650.75 Кб
Скачать

2. Стандарт iso 9000

Організаційно-технічній основою комплексних систем забезпечення якості, як випливає з аналізу літературних джерел, передового вітчизняного і зарубіжного досвіду, є комплекс стандартів, регламентуючий вміст і порядок реалізації функцій якості. З метою вироблення єдино образного підходу до вирішення питань за якістю технічний комітет ІСО (ТК 17б "Спільне керівництво якістю і забезпечення якості") визнав доцільним відобразити узагальнений національний досвід країн в цій області в стандартах (міжнародні стандарти за якістю ІСО серії 9000 були вперше опубліковані в 1987 р.). Аналіз стосунків між постачальником і споживачем, по суті справи, і з'явився головною першопричиною нового підходу до якості (мал. 1).

Контроль

Новий підхід: перевірка споживачем не лише товарів, що реалізовуються, і послуг, але і системи забезпечення якості

Мал. 1. Взаємини між постачальником і споживачем (традиційний і новий підхід)

У стандартах ІСО серії 9000 центральна увага перенесена з якості продукції на якість праці і основних засобів підприємств. Оцінка якості об'єкту повинна охоплювати всі стадії життєвого циклу ("принцип петлі якості" мал 2). У стандарті ІСО 8402 термін "забезпечення, якості" визначається таким чином: "Забезпечення якості - сукупність планованих і таких, що систематично проводяться заходів, необхідних для створення упевненості в тому, що продукція або послуга задовольняє певним вимогам до якості". Виходячи з цього визначення, комплексну систему обеспеченияка чества можна охарактеризувати як сукупність оргструктуры, методик, процесів, ресурсів, заходів, що систематично проводяться, необхідних для того, щоб продукція і послуги задовольняли певним вимогам до якості.

Мал. 2. петля якості

Комплекс стандартів ІСО серії 9000 складається з 6 основних документів (мал. 3). На мал. 3 видно, що можуть бути різні моделі забезпечення якості, на відповідність яким проводиться перевірка і оцінка комплексної системи даної фірми (за визначенням ІСО вони призначені для конкретних ситуацій). Стандарт ІСО 9004 містить якнайповніший опис елементів комплексної системи забезпечення якості і може служити певним типовим посібником для підприємства при розробці або вдосконаленні системи, що діє на підприємстві. В даний час стандарти ІСО серії 9000 прийняті як національні більш ніж в 70 країнах світу. У сучасній міжнародній практиці ці стандарти використовуються для вдосконалення тих, що діють на підприємствах і фірмах систем якості, при висновку контрактів між ними як моделі для оцінки систем якості постачальників, їх сертифікації. Відповідність системи якості стандартам ІСО розглядається як гарантія того, що постачальник здатний виконати вимоги контрактів і забезпечити необхідні вимоги за якістю. [5]

Мал. 3.Структура міжнародних стандартів по системам забезпечення якості

У основу міжнародних стандартів версії ІСО 9000-2000 покладено наступні вісім принципів менеджменту якості (ТQМ):

1. Орієнтація на споживача.

2. Лідерство керівника, що забезпечує єдність мети і напрямів діяльності організації (підприємства).

3. Залучення працівників всіх рівнів.

4. Підхід до системи як до процесу.

5. Системний підхід до управління якістю.

6. Постійне вдосконалення як незмінна мета.

7. Ухвалення рішень, заснованих на аналізі фактів, даних про процес і інформацію.

8. Взаємовигідні стосунки з постачальниками і всіма партнерами.

Під процесом розуміється сукупність взаємозв'язаних і взаємодіючих видів діяльності, що перетворюють входи у виходи (мал. 4).

Мал. 4. Опис процесу

Зовнішнє середовище

Особливість побудови системи якості на основі процесного підходу полягає в організації управління з врахуванням вигод всіх зацікавлених сторін інтегрованого ланцюга постачань, з головною орієнтацією на споживача. Основна ідеологія ТQМ базується на принципі "немає межі вдосконаленню, постійному поліпшенню якості". Причому комплексний процес на підприємстві слід розглядати як безперервний логістичний потік.

Філософія ІСО 9000 останній версії заснована на ефективному вживанні "правила довіри", дозволяючому раціональне використовувати ресурси як кожного підприємства окремо, так і економіки в цілому. Універсальність цих міжнародних стандартів полягає в тому, що вони не пропонують конкретних критеріїв якості для кожного окремого виду товарів і послуг, а лише задають методологію функціонування системи якості, що забезпечує високу якість цих товарів і послуг при високій мірі задоволеності споживачів.

Тому багато зарубіжних організацій (компанії) вимагають, як правило, від своїх постачальників і товарів реєстрації по ІСО 9000. Це свого роду "пропуск" на широкий міжнародний ринок. Важливим є і те, що стандарти ІСО 9004-2000 гармонізовані (скоординовані) із стандартом ІСО 14001-1996 "Система менеджменту довкілля", що говорить про сумісність двох найважливіших систем: якості і управління довкіллям. При цьому слід підкреслити, що популярність міжнародних стандартів ІСО 14000 основний вміст яких зводиться до організації екологічного управління підприємством, сьогодні в світі не поступається такою, що зажадалася стандартів ІСО серії 9000-2000. У багатьох розвинених країнах світу міжнародні стандарти ІСО 9000 прийняті як національні (у РФ - ГОСТ РІСО 9000,9001,9004).

У стандарті ІСО 9004 визначено таке фундаментальне поняття, як "петля якості", яку рекомендується закладати в основу всіх систем якості. Петля якості включає 11 етапів, або стадій, життєвого циклу об'єкту, на кожному з яких повинна проводитися оцінка якості:

1) маркетинг, вивчення ринку;

2)проектування, розробка;

3) матеріально-технічне забезпечення;

4) технологічна підготовка виробництва;

5) виробництво продукції, товарів і послуг;

6) контролі і випробування;

7)упаковка і зберігання;

8) реалізація і постачання продукції, товарів і послуг;

9) монтаж і експлуатація;

10) технічна допомога і обслуговування;

11) утилізація продукту.

Окрім стандартів ІСО 9000 в пакет керівництва входять допоміжні, підтримуючі або пов'язані із спільними елементами сімейства міжнародних стандартів (по підготовці керівництва за якістю і іншій документації ІСО 10013, ІСО 10016; по підготовці персоналу і управління, проектуванню ІСО 10014, ІСО 10015 і т. п.).

У Європі з прийняттям ще в 1989 р. "Глобального підходу до випробувань і сертифікації" в умовах міжнародного інтегрованого ринку була створена Європейська організація по випробуваннях і сертифікації і розроблені євростандарти EN серії 45000, еквівалентні ІСО 9000 (таблиця. 1)

Євронорми в багатьох країнах світу прийняті як національні стандарти, використовувані при створенні і оцінці систем якості на підприємствах.

Таким чином, враховуючи вищесказане, міжнародні стандарти ІСО 9000-2000 мають бути в основі сучасної концепції тотального, або загального, управління якістю (ТОМ).