Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-34_82-91_139-150_177-210.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
203.51 Кб
Скачать

191. Організаційні заходи, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності підприємства

Основні заходи, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності підприємства:

- підвищення техніко-економічних і якісних показників продукції фірми;

- орієнтація якості та техніко-економічних параметрів продукції на вимоги споживачів;

- виявлення і забезпечення переваг продукту порівняно з його замінниками;

- виявлення переваг і недоліків товарів-аналогів, які випускаються конкурентами, і використання одержаних результатів у ді яльності фірми;

- визначення можливих модифікацій продукту;

- виявлення і використання цінових факторів підвищення КС продукції;

- віднаходження і використання нових пріоритетних сфер використання продукції;

- пристосування продукції до роботи в різних умовах;

- диференціація продукції;

- посилення впливу на споживачів (просування).

192. Зміст та особливості проведення досліджень позиціювання товарів підприємства на ринку.

Позиціювання — це намагання підприємства посісти відо­кремлене сприятливе місце у свідомості споживачів свого цільо­вого ринку.

Досліждення позиціонування товарів підприємства складається з певних етапів:

1. Ідентифікація наявних конку­рентних пропо­зицій - Визначення товарів з аналогічними властивостями, а також тих, що належать до однієї категорії, задовольняють од­ну разову потребу, задо­вольняють інші потреби. Метод – пошук підприємств, що виробляють конкурентні товари, опитування споживачів стосовно альтернатив, які вони оцінюють.

2. Визначення характеристик товарів-конкурентів - Встановлення найваж­ливіших для споживачів вигод від товарів шляхом якісних досліджень: групові дискусії, проекційні методи досліджень образу товарної марки.

3. Оцінювання значимості атрибутів для споживачів - Визначення того, що є важливим для спожива­чів у товарі та чому шляхом кількісних досліджень: ранжування атрибутів через шкали значимості чи методи постійної суми.

4. Визначення позицій конкурентних товарів за найважливішими атрибутами - Ранжування конкурентних пропозицій, визначення найкращих шляхом кількісних досліджень, що використовують репрезентативні вибірки, семантичний диференціал, шкалу Лайкерта.

5. Визначення потреб покупців - Визначення ставлення покупців до «ідеальної торгової марки» через опитування.

6. Побудова карт сприйняття торгових марок - Розміщення в системі координат наявних кон­курентних пропозицій шляхом шкалювання важливих для споживачів параметрівконкурентних торгових марок.

193. Процес розробки і реалізації стратегії позиціювання торгової марки та побудова карт її сприйняття.

Позиціювання — це намагання підприємства посісти відо­кремлене сприятливе місце у свідомості споживачів свого цільо­вого ринку. Процес розроблення і реалізації стратегії позиціювання товар­ної марки складається з таких етапів:

1. Визначення поточної позиції торгової марки

- ідентифікація наявних конку­рентних пропо­зицій; - визначення характеристик товарів; - оцінювання значимості атрибутів для споживачів

- визначення позицій конкурентних товарів за найважливішими атрибутами; - визначення потреб покупців; - побудова карт сприйняття торгових марок

2. Вибір бажаної позиції товарної марки

- вибір цільового ринку; - визначення конкурентних переваг чи відмінностей товарної марки від товарів-конкурентів.

Чинники, що визначають привабливість цільових ринків: ринкові, економічні, технологічні, конкурентні, зовнішні.

3. Розробка стратегії для досягнення бажаної мети.

Існують такі стратегії позиціонування:

- позиціювання за атрибутом (певною характеристикою товарної марки); - позиціювання за перевагою (товарна марка позиціюється як лідер з надання певної послуги споживачам); - позиціювання за використанням (товарна марка позиціюється як найліпша для певної мети); - позиціювання за споживачами (товарна марка визначається як найкраща для конкретної групи споживачів); - позиціювання за конкурентами (товарна марка визначається як найкраща порівняно з конкурентами); - позиціювання за категоріями продукту (товарна марка оці­нюється як лідер у товарній категорії); - позиціювання за співвідношенням ціна/якість

4. Створення і використання системи маркетингових комунікацій.

Така система має доводити до споживачів інформацію про позицію товарної марки на ринку, значення її атрибутів, відмінність від наявних товарних пропози­цій, переконати споживачів звернути увагу на нову альтернативу задоволення їхніх потреб. Крім цього, така система комунікацій має вможливлювати зворотний зв'язок, що доведе до відома під­приємства реакцію споживачів на нову товарну пропозицію. Ін­формація про це дасть можливість внести відповідні корективи як у вибір бажаної продукції товарної марки, так і в обрану стра­тегію для досягнення бажаної позиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]