Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
возр семинар.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Опрацювання результатів

Шкала І - ВС свідчить про рівень розвиненості самосвідомості суб'єкта. Перші чотири судження свідчать про неприйняття фізич­ного "Я"; (5 й 6), вказують на відсутність ідентифікації з ім'ям і статтю (7, 8, 9, 12, 14), характеризують соціальну непристосованість; інші про неадекватну самооцінку і рівень домагань. Загальна кількість збі­гів відповідей за шкалою домагань указує на рівень порушень форму вання самосвідомості занедбаної дитини.

Шкала II - ВСП визначає рівень сформованості у суб'єкта влас тивостей спілкування. Перші два судження стосуються потреби ди­тини у визнанні; твердження З, 5, 6, 7, 20 доводять низьку комуніка тивну активність дитини і її незадоволену потребу в спілкуванні. У твердженнях 4, 8, 16, 19 містяться вказівки на низький соціальний статус дитини і її ізольованість від усіх. Позиції 13,14,15, 21 свідчать про соціальну неадекватність дитини, пов'язану зі слабкою соціалі. ною рефлексією, а інші засвідчують способи захисної компенсаторної поведінки соціально занедбаної дитини.

Шкала III - ВУД показує рівень розвитку у суб'єкта властивої тей діяльності. За шкалою ВУД судження 1-9 демонструють дисгар монії мотивації учіння, 10-16 свідчать про порушення в навчально пізнавальній активності дитини, 17-22 характеризують несформованість усвідомленості й цілеспрямованості навчання, тобто нерозвиненість рефлексії, внутрішнього плану дій, довільності психічних процесів.

Шкала IV - ЗТ містить 22 судження, 10 з них характеризуюті. 11 сімейну тривожність дитини - ЗТС; 12 суджень містять характеристики тривожності дитини в школі – ЗТШ; Що вищий бал загальної тривожності, то більше вказівок на занедбаність дитини референтними спілі.носіями, її соціальну дезадаптацію.

Шкала V - ВМ має два варіанти: ВМС - виховний мікросоціум сім'ї (15 суджень) і ВМШ - виховний мікросоціум установ (10 суджень). У цих думках відбиваються несприятлива сімейна й шкільна атмосфери, ігнорування занедбаної дитини педагогами і батькамі авторитарно- ГІперсоціалізований тип ставлення до дитини, що стримує її активність і самовираження. Загальна висока кількість балів за шкалою діагностує несприятливість соціально-педагогічної ситуації розвитку дитини.

Додатково введено шкалу ПД (переваги дитини), яка в опитувальнику не зашифрована.. Ця шкала містить чотири питання про дитину які стосуються її позитивних якостей, і виявляє, чи знають батьки педагоги, що вона любить, що вона уміє, що вона хоче і яка вона? Незаповнена шкала свідчить про незнання, ігнорування, неприйняття, односторонній підхід до дитини з боку педагогів або батьків.

Суперечливі дані можуть уточнюватися шляхом безпосереднього спостереження за дитиною. Отримані відомості про дитину узагаль­нюються.

Соціально-педагогічна занедбаність діагностується за наявнос­ті збігів за І, IV, V шкалами і одною зі шкал (II, III), що залишили­ся, або за всіма шкалами. У разі легкого ступеня занедбаності кількість збігів становить 10-25%, у разі вираженого ступеня - 25-50%, у разі високого - 50% і більше. У випадку легкого ступеня занедбаності збіг суджень опитувальника і відповідей респондентів групуються у першій третині тверджень.