Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
к р по компютернім.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
212.56 Кб
Скачать
  1. Вставлення в текст документа графічних об'єктів

Послідовність вставлення в текст графічних об'єктів залежить від їх характеру та середовища створення. Най­простіше у word-тексти вставляти діалогові вікна. Для цього необхідно:

• викликати на екран монітора потрібне діалогове вік­но, наприклад «Сортування», і натис­ненням на клавіші <Alt + PrtScr> занести його в бу­фер обміну Clipboard;

• активізувати текстовий файл. Командою Правка  Вставить уставити графічний об'єкт із буфера на по­зицію курсору;

• виділити межу-кадр уставленого вікна, задати його розміри та розмістити в центрі.

Таке вставлення робить положення вікна в тексті фік­сованим, тому що воно вважається в системі окремим сим­волом.

Аналогічно у word - текст можна вставляти й об'єкти, сформовані безпосередньо в додатках до Windows (на­приклад, діаграми, таблиці, фрагменти баз даних, рисунки тощо). Будь-який із таких об'єктів спочатку виділяють і, послуговуючись командою Копіювати (Вирізати), зано­сять у буфер обміну. Потім командою Правка  Спеціальна вставка його вводять у текст.

Зазвичай графічні об'єкти вставляють у текст коман­дою Правка  Вставить. При цьому формат і положення будь-якого об'єкта задаються засобами вікна «Формат малюнка».

  1. Друк документа

Друкування документів у Word виконується матричним, струминним або лазерним принтерами. Редактор і комп'ю­тер у цілому взаємодіють із принтером за допомогою спеці­альної програми-драйвера. Вибирають необхідні принтер і драйвер на етапі підготовки та настроювання редактора.

  1. Попередній перегляд документа.

Перед друкуванням документ варто переглянути на ек­рані, щоб з'ясувати, який вигляд він матиме на папері. Пере­йти до режиму попереднього перегляду документа можна:

• активізувавши команду Файл Предварительный просмотр;

• клацнувши мишею на кнопці панелі інструментів;

• натиснувши на клавіші <Ctrl +F2>.

При цьому буде активізована панель інструментів «Предварительный просмотр», користуючись кнопками якої можна розпочати друкування документа, збільшити (зменшити) сторінку, переглянути одну або кіль­ка сторінок, вибрати масштаб перегляду, ввімкнути (вимк­нути) масштабні лінійки, припасувати сторінки, розгорну­ти сторінку на весь екран, закрити вікно перегляду і вий­ти з нього, нарешті, одержати контекстну довідку.

Припасування сторінок полягає в автоматичному змен­шенні їх кількості на одну тоді, коли остання сторінка документа містить лише кілька рядків. І ще: в режимі попереднього перегляду можна використовувати всі до­ступні у Word засоби редагування тексту: переміщувати виділені фрагменти, змінювати розміри полів сторінки, фор­мувати заголовки, вставляти графічні об'єкти, виправляти помилки і т. д. Редагування можливе після клацання ми­шею на кнопці («Збільшення»).

  1. Друкування документа

Виконується воно за допомогою команди Файл Печать, яка викликає на екран однойменне вікно.

У вікні «Друк» задають значення низки параметрів:

  • «Сторінки» (друкувати всі сторінки; тільки одну («поточна»); сторінки із зазначеними номерами або виділений фрагмент тексту);

  • «Копії» (кількість копій і розібрати за копіями);

  • «Вивести на друк» (всі сторінки діапазону, тільки непарні або парні);

  • «Параметри» (друкувати: відомості, коди полів, при­мітки, прихований текст або графічні об'єкти;

  • «Надрукувати» (документ, відомості, примітки, стилі тощо).

Можна зробити такий висновок, що Текстовий редактор Microsoft Word дає змогу швидко і якісно оформити будь-який документ, знайти та замінити текст, змінити зовнішній вигляд документу, сформувати таблицю, різні графічні зображення, надрукувати документ та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]