Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ.теорія Відповіді Держекз..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

17. Сутність та основні елементи інфраструктури ринку

Термін "інфраструктура" походить від латинського infra, що означає "нижче", "під", та structure—"структура", що означає сукупність галузей та видів діяльності, які обслуго­вують виробничу і невиробничу сфери економіки (транс­порт, зв'язок, комунальне господарство, загальна та профе­сійна освіта, охорона здоров'я тощо).

Інфраструктура — це основа підґрунтя, фундамент економічної системи та її підсистем, її внутрішня будова, що забезпечує цілісність. Завдяки інфраструктурі здійснюється рух потоків товарів і послуг від продавця до покупця.

Інфраструктура - комплекс інститутів, служб, підприємств, організацій, які забезпечують нор­мальний режим безперебійного функціонування ринку.

Ринкова структура включає такі підсистеми(схема).

Підсистеми

Організаційно-

Фінансово-

Державно-

Науково-дослідне

технічна:

кредитна:

регулятивна

та інформаційне

товарні біржі

банки

(законодавче

забезпечення:

оптові ринки

фондові біржі

регулювання

науково-дослідні установи

аукціони

валютні біржі

ринкових відносин):

з вивчення ринкових

торговельно-

фінансові

біржі праці (служби

проблем

промислові палати

небанківські інсти-

зайнятості)

консалтингові компанії

сервісні центри

тути

ліцензування

інформаційні центри та

опціони

страхові компанії

оподаткування

агентства

ярмарки

інвестиційні, пен-

митна система

рекламні агентства

транспортні кому-

сійні та інші фонди

державні фонди для

спеціальні навчальні

нікації

ощадні каси

сприяння діловій

заклади

ріелтерські фірми

ломбарди і т. ін.

активності тощо

юридичні контори

земельні аукціони

рекламні агентства і т. ін.


Оскільки будова інфраструктури ринку дуже складна, варто розглянути її елементи. Одним із найважливіших інфраструктурних еле­ментів є біржі.

Термін "біржа" в перекладі з латинської мови означає "шкіряний гаманець". Біржі виникли як місця, де комер­санти здійснюють торговельні операції. Перша біржа була зареєстрована в Антверпені у 1531 р., друга — у Лондоні в 1566 р. У Росії перша біржа з'явилася у 1705 р. в Санкт-Петер­бурзі, а на території України — 1796 р. в Одесі. Пожвав­лення біржової торгівлі відбулося у період непу. Кількість бірж у цей період перевищила 100. Проіснували вони до 1930 р.

З переходом постсоціалістичних країн до ринку біржо­ва торгівля відроджується.

Біржа – організаційно – правова форма оптової торгівлі масовими товарами за стандартами та зраз­ками (товарна біржа) або систематичних операцій з купівлі-продажу цінних паперів (фондова біржа), ва­люти (валютна біржа), робочої сили (біржа праці), угод із фрахтування (фрахтова біржа) нерухомості.

Фондова біржа — організований ринок цінних паперів, що виконує функцію мобілізації грошових засобів для дов­гострокових інвестицій в економіку та для фінансування держпрограм.

Валютна біржа — біржа, що здійснює на регулярній та впорядкованій основі купівлю-продаж іноземної валюти за ринковими цінами.

Біржа праці — державна структура, яка опосередковує стосунки між роботодавцями і найманою робочою силою.

Універсальна біржа — біржа, яка здійснює операції не тільки з широким асортиментом товарів, а й з валютою, цінними паперами та фрахтовими контрактами.

Торговельно-промислові палати — комерційні орга­нізації, головним завданням яких є сприяння розвитку еко­номічних і торговельних зв'язків із партнерами зарубіж­них країн. Вони є юридичними особами і здійснюють надання цільових інформаційних послуг.

Торговий дім — торговельні фірми, які закуповують товари у виробників або оптовиків і перепродують їх всере­дині своєї держави або за її межами.

Ярмарок — періодично організована в одному й тому самому місці виставка зразків товарів широкого вжитку і (або) устаткування, транспортних засобів, засобів зв'язку, ноу-хау, де експоненти укладають угоди в національному та міжнародному масштабі. На міжнародному ярмарку не дозволяється продаж на винос. Подекуди ярмарки визна­чають як місце періодичної торгівлі.

Магазин — підприємство роздрібної торгівлі.

Магазин-демзал — роздрібне торговельне підприємство, яке торгує за каталогами.

Маркетинг — різновид діяльності фірм, пов'язаний із продажем та збутом продукції, що включає: розробку то­вару, дослідження ринку, налагодження комунікацій, орга­нізацію розподілу, встановлення цін, розгортання сервісно­го обслуговування тощо.

Консалтингові фірми надають послуги суб'єктам еко­номіки з питань:

  • дослідження і прогнозування ринку;

  • оцінки торговельно-політичних умов здійснення експортно-імпортних операцій;

  • розробки і впровадження маркетингових програм тощо.

Аудиторська фірма здійснює консультування з питань бухгалтерського обліку та контролю фінансової діяльності щодо проведення господарсько-фінансових ревізій; управ­ління через систему обліку; готує висновки стосовно дос­товірності фінансового звіту фірм, що підлягають аудитор­ському контролю.

Аукціон — форма організації реалізації товарів та по­слуг, що ґрунтується на проведенні публічних торгів, де право купити має той, хто пропонує найвищу ціну.