Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12_derzh_bankivski_operacii_2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

2. Приклади типових завдань, що виносяться на державний іспит

Приклади теоретичних завдань

Теоретичне завдання в екзаменаційному білеті включає одне або декілька питань із запропонованого переліку питань, що виносяться на іспит, складеного відповідно до програми дисципліни.

Приклади тестових завдань

Кожне тестове завдання може складатись із 4 або 5 тестів. Тестові завдання можуть включати відкриті або закриті тести. Відкриті тести подаються без запропонованого переліку можливих відповідей. Закриті тести, навпаки, подаються із запропонованим переліком відповідей, із яких студент має обрати вірну. Вірна відповідь може складатися лише з одного із запропонованих варіантів або ж із певної сукупності запропонованих варіантів (двох чи декількох).

Приклад відкритого тесту:

Тест. За рахунок яких коштів формується статутний капітал банку? Відповідь: статутний капітал банку може формуватись лише за рахунок власних грошових коштів учасника із підтверджених джерел.

Закриті тести можуть мати лише одну вірну відповідь. Вірна відповідь може складатися із одного, двох або декількох варіантів із пропонованого переліку. До одного тестового завдання включаються тести з однаковою методикою визначення вірної відповіді.

Приклад закритого тесту (вірна відповідь включає один варіант із пропонованого переліку):

Тест. Статутний капітал банку формується шляхом:

а) грошових внесків учасників;

б) майнових внесків учасників;

в) грошових і майнових внесків учасників;

г) передачі учасником земельної ділянки в розпорядження банку.

Відповідь: а)

Приклад закритого тесту (вірна відповідь включає два варіанти із пропонованого переліку):

Тест. Статутний капітал банку формується шляхом грошових внесків учасників:

а) із підтверджених джерел;

б) незалежно від джерела їх походження;

в) придбаних за рахунок банківського кредиту;

г) що належать безпосередньо учасникам.

Відповідь: а); г).

Приклади практичних завдань

Завдання № 1.

Статутний капітал банку, який створюється, складає 95 млн. грн. і сформований за рахунок: грошових внесків акціонерів у розмірі 90 млн. грн.; на 5 млн. грн. - передачі приміщення, де, як передбачається, буде знаходитись банк. На день укладання установчого договору офіційний курс становив: 1 євро - 10,05 грн. та 1 дол. США – 7,98 грн.

Вкажіть чи мали місце порушення при формуванні статутного капіталу банку і якщо так, то поясніть які конкретно, приймаючи до уваги, що банк збирається здійснювати свою діяльність на території всієї України.

Завдання № 2.

Використовуючи наведені дані, визначте суму активів, а також зобов’язань та капіталу банку: цінні папери власного боргу – 114; кореспондентські рахунки в інших банках – 33; міжбанківські кредити надані – 839; міжбанківські кредити отримані - 464; кореспондентські рахунки інших банків – 19; статутний капітал – 1500; строкові депозити клієнтів – 2029; нерозподілений прибуток – 232; цінні папери, придбані – 540; спеціальні фонди банку – 1364; депозити до запитання клієнтів – 3876; кореспондентський рахунок в центральному банку – 2146; кредити надані - 4978; каса – 147; кредити від центрального банку – 47; основні засоби – 962.

Завдання № 3.

Підприємство 5 травня уклало депозитну угоду з банком на суму 26 000 грн., строком до 14 вересня з умовою нарахування 14 % річних. Визначте суму, виплачену власникові коштів після закінчення терміну дії депозитної угоди, враховуючи, що з 2 червня процентну ставку було збільшено на 2 %, а з 1 серпня – зменшено на 1 %.

Завдання № 4.

Громадянин вніс на депозитний рахунок у банку 3 400 грн. строком на 3 роки під 14 % за умови нарахування складних процентів. Нарахування процентів здійснюється раз на рік. Визначте розмір процентів і загальної суми, сплаченої громадянину після закінчення терміну дії депозитної угоди.

Завдання № 5.

Банк приймає авансові вклади строком на 6 місяців під 16% річних зі сплатою процентів при укладанні угоди. 17 травня банк залучив від клієнта кошти на депозит у розмірі 5500 грн. Відповідно з умовами угоди, у випадку дострокового вилучення, банк сплачує клієнту проценти з розрахунку 3 % річних.

Визначте:

а) суму процентів, сплачених авансом клієнту;

б) суму коштів, отриманих банком від клієнта;

в) суму, яку банк сплатить вкладнику, якщо 18 жовтня вкладник достроково вилучив депозит.

Завдання № 6.

Банк виконує операції за вкладами населення, стосовно яких міститься наступна інформація (за II квартал): середньоквартальний залишок вкладів - 74,2; оборот за надходженням вкладів - 42,5; оборот за видатками - 29,7; залишок на початок кварталу - 134,0; на кінець - 145,3.

Визначте: середній строк зберігання та рівень осідання вкладів.

Завдання № 7.

Банк здійснив емісію акцій номінальною вартістю 10 грн. і загальною кількістю 200 тис. штук. Із загальної кількості емітованих акцій 80 тис. були реалізовані по ціні 12 грн. за одну акцію.

Визначити розмір статутного фонду та емісійного доходу банку від емісії акцій.

Завдання № 8.

Відрахування до резервного фонду банку встановлені загальними зборами акціонерів у розмірі 7 %. Розмір основного капіталу банку складає 270 млн. грн., у тому числі фактично сплачений зареєстрований статутний капітал - 140 млн. грн.

Додатковий капітал банку складає 285 млн. грн., у тому числі субординований борг становить 105 млн. грн. Фактичний розмір резервного фонду складає 131,5 млн. грн. Прибуток звітного періоду, що залишається у банку після сплати податків та інших обов’язкових платежів, становить 60 млн.грн.

Визначте:

а) розмір відрахувань до резервного фонду;

б) розрахункову величину резервного фонду банку;

в) фактичний розмір резервного фонду банку після відрахувань прибутку до нього.

Завдання № 9.

25 травня швейна фабрика здала до банку платіжне доручення на 109000 грн. для перерахування коштів текстильному комбінату за отриману 5 травня сировину.

Коштів на поточному рахунку фабрики достатньо для здійснення операції.

  1. Яке рішення прийме банк щодо платіжного доручення?

  2. Які заходи економічного впливу застосовуються за несвоєчасність оплати і подання платіжного доручення до банку?

Завдання № 10.

Молочний комбінат і Центральний гастроном уклали угоду про розрахунки. Платежі здійснюються один раз на 3 дні, виходячи з плану поставок молочної продукції. У квітні передбачені поставки на суму 26000 грн. Уточнення розрахунків проводиться двічі на місяць - 1 й 16 числа. За першу половину квітня поставки молочної продукції склали 16000 грн., за другу - 12000 грн. Перерахування фіксованої суми здійснювалось своєчасно і повністю.

  1. Визначити фіксовану суму, котра буде перераховуватись у квітні.

  2. Уточнити розрахунки між молочним комбінатом і гастрономом за першу і другу половину місяця.

  3. Вирахуйте розмір найближчого перерахування після кожного уточнення за половину місяця.

Завдання № 11.

Хлібзавод і Центральний гастроном уклали угоду про розрахунки по сальдо зустрічних вимог. Розрахунковий період згідно угоди передбачений 10 днів. Звірку розрахунків покладено на хлібзавод. За період з 1-10 жовтня поставки продукції хлібзаводом Центральному гастроному склали 170820 грн. За цей же період Центральний гастроном повернув хлібзаводу тару на 82400 грн.

  1. Визначити сальдо взаємних вимог станом на 11 жовтня.

  1. Які платіжні документи повинен здати хлібзавод до свого банку?

  1. Вирахувати відсоток заліку за першу декаду жовтня.

Завдання № 12.

Київська меблева фабрика звернулася в банк в м.Києві з проханням відкрити акредитив за рахунок власних коштів для розрахунків з Волинським ліспромгоспом на суму 950 грн., банк якого знаходиться в м. Луцьку.

Акредитив фабрика просить виставити в банку постачальника.

  1. Назвіть види акредитивів.

  2. Суть розрахунків акредитивами.

  3. Що зробить банк з заявою меблевої фабрики.

  4. Чи дозволено виставляти акредитив за рахунок власних коштів та банківського кредиту одночасно.

Завдання № 13.

Завод Укркабель звернувся до банку з проханням видати чекову книжку на 80000 грн. для розрахунків з постачальниками сировини. Коштів на поточному рахунку достатньо.

  1. Назвіть види чеків, які застосовуються при розрахунках.

  2. Який термін дії чекової книжки.

  3. Термін дії чека.

  4. В чому полягає гарантія платежу при чековій формі розрахунків?

  5. Як поступить банк заводу Укркабель з заявою на покупку чекової книжки?

Завдання № 14.

На підставі наведених даних визначте коефіцієнти миттєвої, поточної та загальної ліквідності підприємства.

Високоліквідні активи

250

Ліквідні активи

550

Оборотні активи

2900

Поточні (короткострокові) зобов’язання

1000

Кошти у касі

40

Завдання № 15.

На підставі наведених даних визначте коефіцієнти маневреності та незалежності підприємства (тис. грн.):

Власний капітал

500

Необоротні активи

200

Довгострокові зобов’язання

30

Поточні зобов’язання

370

Завдання № 16.

На підставі наведених даних визначте показники рентабельності активів та рентабельності продаж підприємства (тис. грн.):

Обсяг реалізації

600

Активи

900

Чистий прибуток

180

Балансовий прибуток

270

Завдання № 17.

Згідно кредитної угоди між банком та підприємством, сума кредиту – 500 тис.грн., строк кредиту – 4 місяці, процентна ставка – 15% річних.

На підставі наведених даних (тис.грн.) визначте коефіцієнт достатності грошових потоків підприємства та зробіть відповідні висновки.

Середньомісячні надходження на рахунки підприємства за останній квартал

300

Місячні умовно – постійні витрати підприємства

20

Загальний обсяг платежів у бюджет за весь період

30

Завдання № 18.

Згідно угоди банк відкрив підприємству кредитну лінію на суму 80 тис.грн. строком на 1 рік з умовою сплати 20 % річних. Розмір комісії – 0,5 %, штраф за невикористані кошти – 1%. 3 січня підприємству було перераховано 36 тис. грн.; 5 березня – 18 тис.грн.; 7 червня – 6 тис.грн.; 5 вересня – 13 тис.грн. 3 січня наступного року кредит було повернуто разом з процентами.

Визначити розмір доходів банку від здійснення операції.

Завдання № 19.

Підприємство 10 квітня поточного року звернулося до банку з кредитною заявкою про надання кредиту на суму 200 тис.грн. для придбання сировини і матеріалів в зв’язку з сезоним характером діяльності постачальників.

Баланс підприємства на 1 квітня містить наступну інформацію (тис.грн):

Залишки сировини і матеріалів

280

Власні кошти

30

Неоплачена сировина і матеріали

40

Заборгованість по позичках під сировину, терміни погашення якої ще не надійшли

10

Ліміт кредитування, встановлений банком

200

Визначте у якому розмірі може бути надано кредит підприємству.

Завдання № 20.

Підприємство подало до банку кредитну заявку, в якій міститься така цифрова інформація, тис.грн.

  1. Надходження імпортної сировини 3000

  1. Витрати імпортної сировини за місяць 500

  1. Власні оборотні кошти 1200

Визначте:

а) в якій сумі може бути надана позичка;

б) граничний термін користування кредитом;

в) яку форму забезпечення повернення позики доцільно передбачити;

г) порядок і суму погашення кредиту.

Завдання № 21.

Згідно угоди між банком і підприємством про контокорентний кредит ліміт кредитування на квітень встановлено в сумі 1 000 грн., процентна ставка – 30 % річних. Сплата процентів за кредит здійснюється раз на місяць, а саме – першого числа наступного місяця, розмір процентних виплат за березень – 2 грн. Станом на 1 квітня залишок коштів на рахунку клієнта становив 560 грн. Протягом квітня рух коштів по рахунку становив:

Дата

Надходження

Видатки

Дата

Надходження

Видатки

1.04.

-

500

15.04

40

100

2.04.

40

90

24.04.

60

50

5.04.

-

120

28.04.

970

20

10.04.

30

300

Визначити розмір залишків на рахунку клієнта на кінець місяця, а також доходи банку від здійснення операції.

Завдання № 22.

Є наступні звітні дані:

Група кредитів

Сума залишку заборгованості, тис.грн.

Стандартні

2400

Під контролем

600

Субстандартні

300

Сумнівні

200

Вартість заставного майна, яка враховується банком при розрахунку розміру страхового резерву, за стандартними кредитами складає 700 тис.грн.; за кредитами під контролем та субстандартними відповідно 350 та 200 тис.грн. (враховуючи коефіцієнт корегування).

Визначте розмір резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями щодо кожної групи кредитів та загальну суму резерву.

Завдання № 23.

Банк “Оберіг” 1 квітня 2009 р. надав пану Березі кредит на купівлю автомобіля на суму 120 000 грн. строком на один рік під 16 % річних з умовою щомісячного погашення основної суми боргу та процентів за позикою. За умовою кредитної угоди нарахування процентів здійснюється на залишок боргу.

Складіть графік погашення кредиту на запропонованих умовах та визначте загальну суму процентних платежів на користь банку.

Завдання № 24.

Компанія уклала з банком договір про купівлю банком у клієнта прав на вимогу боргу на суму 1 млн. грн. Процентна ставка по короткострокових кредитах складає 16% річних. Строк документообігу — 15 днів, плата за обслуговування — 1,5%. Розмір оплати дебіторських рахунків — 70%.

Визначте:

1. Суму, яку компанія отримає у момент переуступки боргу?

2. Розмір доходів банку за виконання факторингової операції.

Завдання № 25.

Надано наступну інформацію:

Номінальна сума переказного доміцильованого векселя

400000 грн.

Термін погашення векселя

10.11.

Дата врахування векселя банком

19.08.

Ставка банку за короткостроковими кредитами

18 %

Облікова ставка банку

17 %

Ставка банку за довгостроковими кредитами

20 %

Дамно

1 %

Порто

50 грн.

Визначте:

а) суму дисконту;

б) суму, сплачену власнику векселя;

в) розмір доходів банку від здійснення операції.

Завдання № 26.

Банк в межах встановленого ліміту заборгованості надає підприємству кредити під заставу векселів. Використовуючи надану інформацію, визначте можливість надання можливої додаткової позики.

1.

Встановлене банком співвідношення заборгованості до забезпечення

70 %

2.

Встановлений ліміт заборгованості за позикою під заставу векселів

10 000 грн.

3.

Загальна сума векселів, прийнятих у заставу (сума забезпечення)

6 500 грн.

4.

Сума заборгованості за позикою

5 100 грн.

Завдання № 27.

Підприємство «Сурма» 12 червня пред’явило банку «Гаразд» доміцильовані цим банком векселі:

Номінал векселя (грн.)

Дата погашення векселя

Платник за векселем

Залишки коштів на поточному рахунку платника в банку «Гаразд» (грн.)

1

17000

11.06.

«Силос»

36856

2

58000

12.06.

«Силос»

3

8000

09.06.

«Оаза»

12658

4

220000

12.06.

«Сировар»

202450

5

175000

12.06.

«Український бровар»

236245

Комісія банку за доміциляцію становить 1% суми платежу.

Визначте:

а) які дії здійснить банк «Гаразд» відносно зазначених вище векселів?

б) розмір доходів банку від відповідних операцій.

Завдання № 28.

Акція підприємства «Дніпро» за минулий рік дала дивіденд у 20 гривень, а рівень позичкового процента за минулий рік становив 5% річних. У поточному році дивіденд очікується на тому самому рівні, але рівень позичкового процента має зрости до 8% річних. Офіційна ставка рефінансування - 11%.

  1. Що таке інвестиційні операції комерційних банків?

  2. Визначити курс акцій підприємства в минулому році, а також очікуваний у поточному році.

  3. Зробити висновки щодо ефективності інвестування банком коштів в акції підприємства «Дніпро».

Завдання № 29.

Банк випустив 10% облігацій номінальною вартістю 200 грн. при рівні позичкового процента 10% річних. Термін погашення облігації - 2 роки.

  1. Визначити курс облігації.

  2. Назвати методи зменшення ризику в інвестиційній діяльності комерційних банків.

Завдання № 30.

На підставі інформації, що наведена в таблиці, розрахуйте валютну позицію банку за кожною валютою, а також загальну валютну позицію.

Вид валюти

За балансовими рахунками

За позабалансовими рахунками

Курс НБУ

(грн. за одиницю валюти)

Активи в ін. валюті

Зобов’язання в ін. валюті

Активи в ін. валюті

Зобов’язання в ін. валюті

USD

1200

700

-

100

5.43

CAD

700

950

-

-

3.68

Euro

1250

400

50

-

5.10

Завдання № 31.

Міститься інформація про громадян, які збираються здійснити обмін готівкових гривень на готівкові євро:

Прізвище

Громадянство / статус

Сума готівки (грн.)

Примітки

Сауляк

України /

резидент

12000

Ковальчук

України /

резидент

18000

Сафронов

України /

резидент

54000

Коллер

ФРН /

нерезидент

21589

Зворотній обмін невикористаних гривень

Мартіні

Італія /

нерезидент

15652

Зворотній обмін невикористаних гривень, обміняних у банкоматі

Визначте:

1) куди можуть звертатись дані громадяни для здійснення операції обміну валюти;

2) які документи їм знадобляться для здійснення операції;

3) якими документами буде оформлена кожна з операцій обміну.

Завдання № 32.

Банк уклав із підприємством угоду про передачу у лізинг устаткування балансовою вартістю 100 тис. грн. строком на 3 роки. Згідно угоди розмір лізингового процента – 10%, комісія за обслуговування – 1%. Амортизаційні відрахування на обладнання встановлено в розмірі 12 % на рік.

Визначте розмір лізингових платежів та розмір лізингового внеску за умови, що лізингові внески сплачують 1 раз на рік.

Завдання № 33.

Використовуючи наведені нижче дані, визначте суму регулятивного капіталу банку. Зробіть висновки, враховуючи, що банк збирається здійснювати діяльність на території усієї України.

Фактично сплачений зареєстрований статутний капітал

23 млн.грн.

Загальні резерви

0,75 млн.грн.

Прибуток минулих років

0,25 млн.грн.

Резерви під стандартну заборгованість клієнтів за кредитними операціями

1,5 млн.грн.

Результат переоцінки статутного капіталу

+ 0,30 млн.грн.

Субординований капітал

14 млн.грн.

Прибуток поточного року

0,8 млн.грн.

Завдання № 34.

Зобов’язання банку до запитання склали 518 млн.грн. Активи банку, зважені на коефіцієнти ризику склали 763 млн.грн., сума загальних активів – 1396 млн.грн., регулятивний капітал банку – 62 млн.грн.

Визначте значення нормативу адекватності регулятивного капіталу / платоспроможності (Н2) та зробіть відповідні висновки.

Завдання № 35.

Зобов’язання банку склали 183 млн.грн, в т.ч. зобов’язання до запитання - 74 млн.грн., з кінцевим строком погашення до 30 днів– 14 млн.грн. Активи банку, зважені на коефіцієнти ризику склали 153 млн.грн. Сума загальних активів – 246 млн.грн., в т.ч. кошти в касі – 4 млн.грн., кошти на коррахунках у НБУ та в інших банках – 43 млн.грн., кошти строком до 30 днів – 10 млн.грн.

Визначте значення нормативу миттєвої ліквідності та зробіть відповідні висновки.

Завдання № 36.

Користуючись наведеними даними, обчисліть розмір обов’язкових резервів банку і зробіть відповідні висновки, враховуючи, що норматив обов’язкових резервів становить 18%, розрахунковий період – 10 днів, розмір офіційної облікової ставки – 42%.

Дні періоду

Сума залучених коштів

Залишки на кор. рахунку в НБУ

Дні періоду

Сума залучених коштів

Залишки на кор. рахунку в НБУ

01

1460

210

06

1360

198

02

1540

215

07

1430

201

03

1530

205

08

1520

204

04

1570

196

09

1580

217

05

1490

192

10

1620

236

Завдання № 37.

Капітал банку становить 10550 тис.грн., показник платоспроможності – 12,3%. Перелік найкрупніших позичальників банку (враховуючи 100% позабалансових зобов’язань) включає в себе (в тис.грн.):

Позичальник

Залишок заборгованості

Позичальник

Залишок заборгованості

Підприємство “А”

1675

Підприємство “D”

1080

Підприємство “B”

1434

Підприємство “E”

1035

Підприємство “C”

1258

Підприємство “F”

960

Визначте дотримання банком нормативу “великих” кредитних ризиків та зробіть відповідні висновки.

Завдання № 38.

Доходи банку за звітний рік склали 12350 тис.грн., витрати 4320 тис.грн. Відрахування до резервного фонду здійснено у мінімально допустимому розмірі. Інші відрахування до капіталу склали 1250 тис.грн. Частка прибутку, направлена на сплату дивідендів затверджена зборами акціонерів на рівні 40%.

Визначте розмір нерозподіленого прибутку.

Завдання № 39.

Користуючись наведеними даними, визначте норматив максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру, а також зробіть відповідні висновки.

Капітал банку (за балансом)

29000 тис.грн.

Регулятивний капітал банку

24000 тис.грн.

Залишки заборгованості за кредитами інсайдера “Х”

730 тис.грн.

Сума врахованих векселів на користь інсайдера “Х”

50 тис.грн.

Сума позабалансових зобов’язань інсайдера “Х” до банку

73 тис.грн.

Завдання № 40.

Користуючись наведеними даними, визначте норматив максимального сукупного розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих інсайдерам, а також зробіть відповідні висновки.

Капітал банку (за балансом)

29000 тис.грн.

Регулятивний капітал банку

24000 тис.грн.

Залишки заборгованості за кредитами інсайдерів

5800 тис.грн.

Сума врахованих векселів на користь інсайдерів

1500 тис.грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]