Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-Сравн Донецкого и Полесского.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
374.78 Кб
Скачать

30. Свот Одеська область

Одеська область розташована на крайньому південному заході України та межує з Вінницькою, Кіровоградською, Миколаївською областями, а також на суші та на морі з Республікою Молдовою, Румунiєю, Болгарією, Турцією. Її територія складає 33,3 тис.кв.км (5,5% території України). Одеська область складається з 26 районів.

Сильные стороны: А) Одеська область займає вигідне географічне положення, завдяки чому вона є важливим транспортним вузлом і центром зовнішньоекономічної діяльності. К Одессе сходятся 3 реки:Дунай,днепр,днестр. Область є головним морським зовнішньоторговельним виходом країни, обслуговує міжнародні транзитні вантажо- і пасажиропотоки, виконує найважливіші транспортно-розподільчі функції на національному і міжнародному рівнях. Тут розташовані найбільші морські порти України.

б) для одесс.обл.хар-рно наличие наукоемких производств. Область має значний науково-технічний і проектно-конструкторський потенціал і є центром підготовки кадрів, а також здійснення науково-технічної, інформаційної, інноваційної та інвестиційної діяльності регіонального і національного масштабу.

в) к сильн сторонам можно отнести развитие морехоз.комплекса. Вона є провідним регіоном України за рівнем розвитку морегосподарського комплексу і галузей, пов’язаних з використанням ресурсів моря і світового океану.

г) рекреацион.потенциал (куяльник,сергеевка,вилково) За своїми можливостями він є одним з найбільш перспективних рекреаційних регіонів приморського типу, що виділяється і завдяки наявності великих об’єктів природно-заповідного фонду регіонального, національного і міжнародного рівня та має гарні перспективи для розвитку біосферно-природоохоронного сектора економіки.

Історично Одеський край вважається важливим регіоном інтенсивного сільського господарства з високою часткою зрошуваного землеробства й розвинутою індустрією переробки сільськогосподарської продукції.

Промисловість області спеціалізується на переробці сільськогосподарських продуктів, легкій промисловості, нафтопереробці, виробництві хімічних речовин, обробці металу і машинобудуванні.

Одещина посідає одне з провідних місць в Україні за рівнем залучення іноземних інвестицій.

Слабые стороны: 1)несовершенство системы управления. 2)высокая степень амортизации оборудования. 3)устаревшие технологии. 4) недостаточ. кол-во энергет., водных ресурсов. Існує недостатня забезпеченість багатьма видами природних ресурсів. Сюди надходять електроенергія, вугілля, лісоматеріали, а також машини і технологічне обладнання, продукція легкої промисловості тощо. Складною проблемою розвитку господарського комплексу Причорномор'я є відсутність значних енергоресурсів – найгірша забезпеченість в країні. Недостатньо ровинута в районі промисловість будівельних матеріалів, хоча сировини для їхнього виробництва достатньо.

Найгостріше постають проблеми екології, раціонального використання природних умов і ресурсів, зокрема води. Незважаючи на те, що через територію протікає така велика річка Європи, як Дунай, водні ресурси недостатні. Вода в посушливі області надходить каналами. Але вони дуже недосконалі, це призводить до великих її втрат. Крім того, вода, що використовується для зрошення ланів, часто дуже забруднена промисловими та іншими стоками.

O-возможности: трансграничное сотрудничество: переправа "Иличевск-варна" через Укр с заходом в зап порты. Напр: для развития сотруд-ва с Грузией (уголь, сахар, мин удобрения, стройматериалы идут в Грузию),а из Грузии в Укр: цитрусовые, алког. напитки, овощи. проходит ряд трансп. коммуникаций, через морск порты доставляются продукты Южный, Ильичевск. Это спососбсв. эфектив эк развитию.

Одещина є одним з найбільш перспективних регіонів України щодо розвитку зовнішньоекономічної діяльності, спільного підприємництва, формування спеціальних (вільних) економічних зон.

Пріоритет надається розвитку морегосподарського комплексу: суднобудуванню та судоремонту, рибному та портовому господарству, машинобудуванню для АПК, освоєнню нафтогазових родовищ шельфової зони Чорного моря. Важливим напрямом є створення сучасної інфраструктури туризму та оздоровлення (рекреаційної галузі).

T-threats : 1)наличие в регионе экологически опасных произв; кот.могут негативно отразится на рекреации, рыбном хоз-ве; на развитие сельс хоз. У Південному районі, як і в Україні в цілому, питання екологічної безпеки є актуальними, і навіть набирають особливої гостроти. Викиди хімічної, газової промисловості формують основну частину забруднень.

2) по терит.Одес. обл проходят: магистральный амиакопровод, нефтепровод " одесса-броды" и т.д. Недостатні вкладення у капітальне будівництво, високий рівень зношеності наявних споруд, доріг та інженерних комунікацій теж можуть дати підстави для невтішних прогнозів. Екологічні та природні негаразди посилюються разом із спробами реанімувати застарілі виробництва.

3)отток труд. ресурсов и квал. кадров за границу, нехватка специалистов. На сучасному етапі спостерігається від'ємний приріст населення, що зумовлює виникнення небезпечних процесів і негативних наслідків як для економіки, так і для соціальної сфери.

4)Наблюд.оползни, шквалитсые ветры.подтопления.

Серед сучасних природних процесів, несприятливих для розвитку сільськогосподарського виробництва, - активна ерозія грунтів, прискорені лінійне розмивання та площинне змивання, а також вторинне засолювання, підтоплення тощо. Інші проблеми землекористування пов'язані з надмірно високим рівнем розораності земель (81,2%), екстенсивним розвитком землеробства, забрудненістю земель промисловими відходами. На жаль, ці процеси мають тенденцію посилюватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]