Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-Сравн Донецкого и Полесского.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
374.78 Кб
Скачать

24. Swot-аналіз Південного економічного району

До складу Південного економічного району входять АР Крим, Одеська, Миколаївська, Херсонська області. Площа району – 113,4 тис кв км. Населення – 7,4 млн осіб.

Strenghts. Південний район займає вигідне географічне положення, завдяки чому він є важливим транспортним вузлом і центром зовнішньоекон діяльності. Район є морським зовнішньоторговельним виходом країни, обслуговує міжнародні транзитні вантажо- і пасажиропотоки, виконує найважливіші транспортно-розподільчі функції на національному і міжнародному рівнях. Тут розташовані найбільші морські порти України. Природно-кліматичні умови спрятливі для ведення господарства. Більшість грунтів - родючі чорноземні і каштанові грунти. Історично цей край вважається важливим регіоном інтенсивного сільського господарства з розвинутою індустрією переробки сільськогосподарської продукції. Південний економічний район – високорозвинений індустріальний регіон, що вирізняється потужною багатогалузевою промисловістю, яка має важливе значення в структурі народногосп комплексу України. Провідні галузі господарства – машинобудування і металообробка, суднобудування, сільськогосподарське і спеціальне верстатобудування, харчова та легка галузі промисловості, хімічна промисловість. Він є провідним регіоном України за рівнем розвитку морегосподарського комплексу і галузей, пов’язаних з використанням ресурсів моря і світового океану. Це привабливий регіон для розвитку туризму і рекреаційної галузі. Південний економічний район найкраще в Україні забезпечений рекреаційними ресурсами. В районі є лікувальні грязі, ропа та мінеральні джерела, які у поєднанні з помірно-континентальним кліматом сприяють розвитку курортно-лікувально-оздоровчої індустрії. Південний економічний район має значний науково-технічний і проектно-конструкторський потенціал і є центром підготовки кадрів, а також здійснення науково-технічної, інформаційної, інноваційної та інвестиційної діяльності регіонального і національного масштабу.

Weaknesses. На економічне становище району накладає відбиток недостатня забезпеченість багатьма видами природних ресурсів. У Південний район ввозиться продукції більше, ніж вивозиться. Сюди надходять електроенергія, вугілля, лісоматеріали, а також машини і технологічне обладнання, продукція легкої промисловості тощо. Складною проблемою розвитку господарського комплексу Причорномор'я є відсутність значних енергоресурсів – найгірша забезпеченість в країні. Недостатньо ровинута в районі промисловість будівельних матеріалів, хоча сировини для їхнього виробництва достатньо. Серед слабких місць району слід назвати невідповідність обсягів виробництва сировини і виробничих потужностей її переробки у харчовій промисловості, особливо не вистачає потужностей з переробки винограду, соняшника.

Найгостріше постають проблеми екології, раціонального використання природних умов і ресурсів, зокрема води. Незважаючи на те, що через територію району протікають такі великі річки Європи, як Дунай і Дніпро, водні ресурси його недостатні. Вода в посушливі області Причорномор'я надходить каналами. Але вони дуже недосконалі, це призводить до великих її втрат. Крім того, вода, що використовується для зрошення ланів, часто дуже забруднена промисловими та іншими стоками. Є проблеми з використанням території району з рекреаційною метою. Тут увійшли в суперечність розміщення і розвиток важкої промисловості та створення великого портового господарства з рекреаційною цінністю території. Бездумна експлуатація природних ресурсів району уже призвела до фактичної втрати знаменитої сакської грязі, лікувальне значення якої велике.

Opportunities. Згідно зі стратегією ровитку України до 2010 р. в Південному економічному районі пріоритет надається розвитку морегосподарського комплексу: суднобудуванню та судоремонту, рибному та портовому господарству, машинобудуванню для АПК, освоєнню нафтогазових родовищ шельфової зони Чорного моря. Важливим напрямом є створення сучасної інфраструктури туризму та оздоровлення. За своїми можливостями він є одним з найбільш перспективних рекреаційних регіонів приморського типу, що виділяється і завдяки наявності великих об’єктів природно-заповідного фонду регіонального, національного і міжнародного рівня та має гарні перспективи для розвитку біосферно-природоохоронного сектора економіки. Реалізація їх пов’язана з перепрофілюванням екоємних підприємств та спорудженням ефективних очисних споруд. Південний економічний район є одним з найбільш перспективних регіонів України щодо розвитку зовнішньоекономічної діяльності, спільного підприємництва, формування спеціальних (вільних) економічних зон.

Threats. Серед сучасних природних процесів, несприятливих для розвитку сільськогосподарського виробництва, - активна ерозія грунтів, прискорені лінійне розмивання та площинне змивання, а також вторинне засолювання, підтоплення тощо. Інші проблеми землекористування пов'язані з надмірно високим рівнем розораності земель (81,2%), екстенсивним розвитком землеробства, забрудненістю земель промисловими відходами. Нажаль, ці процеси мають тенденцію посилюватися. На сучасному етапі в Південному районі спостерігається від'ємний приріст населення, що зумовлює виникнення небезпечних процесів і негативних наслідків як для економіки, так і для соціальної сфери. Недостатні вкладення у капітальне будівництво, високий рівень зношеності наявних споруд, доріг та інженерних комунікацій теж можуть дати підстави для невтішних прогнозів. Екологічні та природні негаразди посилюються разом із спробами реанімувати застарілі виробництва. У Південному районі, як і в Україні в цілому, питання екологічної безпеки є актуальними, і навіть набирають особливої гостроти. Викиди хімічної, газової промисловості формують основну частину забруднень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]