Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юрид псих.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
352.26 Кб
Скачать

7. Психологія вбивства

Криминология различает следующие преступления с множественными жертвами:

Массовое убийство Более четырёх жертв. Одно место и один эпизод: например, расстрел в школе или другом месте

Цепное, или «запойное» убийство Не менее трёх жертв, не менее двух мест. Общий эпизод растянут во времени. Преступник может переезжать с места на место, но все преступления он совершает «на одном дыхании»

Серийное убийство Не менее трёх жертв в трёх различных эпизодах. Между ними у преступника наступают периоды эмоционального затишья – от нескольких дней до нескольких лет

Его Фантазии: Навязчивая идея, которая воплощается в разного рода мечтаниях, появляется у будущего серийного убийцы задолго до первого преступления. В фантазии отражаются потребности, мотивы, предвосхищаемые «выгоды» от убийства.

Выслеживание Организованный убийца тщательно рассчитывает время и место преступления, долго выслеживая жертву. Неорганизованный может напасть на жертву случайно, при удобных обстоятельствах.

Похищение Неорганизованный убийца чаще атакует внезапно. Организованный – может хитростью завлечь жертву в нужное место.

Акт убийства Известны два варианта поведения преступников. Для одних важен результат – смерть жертвы, а не сопутствующее сексуальное. В этом случае само убийство совершается быстро. Другие сосредотачиваются на процессе взаимодействия с жертвой, приводящем к её смерти, и последующем обращении с телом. Такое поведение типично для серийника, ищущего острых ощущений или утверждающего свою власть. Убийца такого типа обычно действует по стереотипу, где повторяющиеся слова и действия могут выполнять функцию ритуала.

Труп Одни серийные убийцы оставляют тело жертвы, потеряв интерес. Другие стремятся выставить его напоказ или, наоборот, спрятать .

Депрессия По признанию многих серийных убийц, после преступления они не чувствовали эмоциональной разрядки. Напротив, их охватывали безнадёжность и бессилие. Организованный убийца следит за расследованием, нередко участвует в операциях по поимке себя же в качестве добровольца, может затеять игру с милицией. Неорганизованный – не следит за расследованием.

Особливий тип насильницького злочинця — вбивця. Існують різні типи вбивць: "випадкові" вбивці, сексуальні вбивці, вбивці-хулігани, вбивці-терористи, вбивці-найманці (кілери) та ін. Позбавлення життя іншої людини має серйозні психологічні наслідки для особи, яка його вчинила.

Вчинення вбивств призводить до деформації всієї структури особистості.

Специфіка сексуальних убивств полягає у необхідності урахування сексопатологічних даних. Так, насильство серійних сексуальних садистів детерміноване психолого-психіатричними закономірностями (такий садизм є аномальною формою вирішення різноманітних індивідуально значущих інтра- та інтерперсональних конфліктів і подолання хронічних фрустрацій, підвищення самооцінки). Таку категорію вбивств (сексуальних) вчиняють чоловіки. Явища садизму в жінок трапляються вкрай рідко, а садистські вбивства і некрофілія не трапляються.

Картина сексуальних убивств уражає своєю зовнішньою протиприродністю, "психічною ненормальністю", патологічністю. Тут можна виділити злочинця, що "маскується" і "раптового" злочинця, "душителя" (який вчиняє вбивство шляхом удушення чи удавлення) і "потрошителя" (який убиває шляхом нанесення колото-ріжучих поранень). [18,71

Серйозну соціальну небезпеку становлять убивства на замовлення. Психологія вбивства на замовлення характеризується складним ланцюгом взаємодій: замовник — виконавець, або замовник — посередник — виконавець, або замовник — кілька посередників — виконавець. Є різні типи виконавців убивства на замовлення (кілерів). Вони можуть бути поділені на виконавців-дилетантів і виконавців-професіоналів. Наймані вбивці-професіонали у свою чергу поділяються на вбивць-одиночок, які виконують замовлення час від часу, і вбивць, які перебувають на постійному утриманні того або іншого злочинного угруповання. Вони вчиняють убивство групою по два-три чоловіки.       Психологічні особливості має особистість виконавця вбивства на замовлення, для якої основний мотив діяльності не лише користь, але і досягнення професійного результату. Професійних виконавців убивств на замовлення пропонувалося умовно позначити як: 1) "соціопатичних", до яких належать особи з явними дефектами психічної діяльності, у суміжних станах; 2) "категорія інфернального досвіду" — ветерани бойових дій, колишні засуджені з низьким соціальним статусом.

Убивця-професіонал йде на справу, якщо почуває 99-відсоткову гарантію власної безпеки. Він має досить високі навички в "мистецтві" вбивати людей, використовує найсучаснішу техніку спостереження і радіозв'язку, виконує заходи щодо підготовки вбивства. Ніхто і ніколи не повинен запідозрити у ньому ліквідатора. Він повинен бути неяскравим, непомітним, таким, що розчиняється у натовпі.