Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юрид псих.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
352.26 Кб
Скачать

41. Характеристика груп, які вчиняють злочин за попередньою змовою, але створені без кримінальної мети.

Це групи неповнолітніх та молоді, що набули більшої псих згуртованості, сімейно-побутові групи з матеріальною нуждою, групи осіб без певного місце проживання і офіційного роду занять.

Неповнолітні та молодь. Одностатеві. 3-5 осіб. Мають розподіл функцій, лідера. У злочині бере участь вся групи. Крадіжки з салонів автомобілів, вимагання в однолітків і залежних осіб в поєднанні з насильством, сексуальний злочин, схиляння до вживання наркотиків неповнолітніх.

Сімейно-побутові. Діти – навідники, спостерігачі, інформатори, кур’єри. Крадіжки особистого майна, предметів харчування з проникненням у приміщення, незаконний обіг наркотичних речовин, збування майна, втягання неповнолітніх у злочинну діяльність.

Групи осіб без певного місце проживання та офіційного роду занять. Спільне проведення часу, своєрідне «патронування» території. Відносно стабільний склад, здебільшого осіб чоловічої статі з дорученням 1-2 жінок, добре знайомі між собою. Викрадення металу, виробів із нього, крадіжки домашніх тварин, крадіжки на ринку, кладовищах, придбання та збування майна, здобутого злочинним способом, вимагання та обдурювання своїх рідних та осіб із обмеженою дієздатність, одиноких.

Характеристика груп, які скоюють злочин за попередньою змовою, але створені без кримінальної мети.

групи неповнолітніх і молоді, що набули більшої психологічної згуртованості,

  • сімейно-побутові з матеріальною нуждою і бідністю,

  • групи осіб без певного місця проживання чи офіційного роду заннять.

1. малі, психологічно згуртовані, одностаттеві, 3-5 осіб, мають розподіл функцій і лідера. У підготування та скоєнні злочину бере участь вся група. Злочини: крадіжки з автомобілів, крадіжка окремих частин автомобіля, вимагання в однолітків та залежних осіб у поєднанні з насильниством, комп»ютерні злочини, сексуальні злочини, схилення малолітніх до вживання наркотичних, психотропних речовин.

2. 2-4 особи, неповнолітні, малолітні в ролі навідників, спостерігачів-інформаторів, кур»єрів. Злочини: крадіжки особистого майна, предметів харчування з проникненням в приміщення, незаконний обіг наркотичних, психотропних речовин (зберігання, збут, виготовлення), збування майна, здобутого злочинним способом, втягнення малолітніх в злочинну дія-сть.

3. Відносто стабільний склад групи, особи чоловічої статі з залученням 1-2 жінок, добре знайомі між собою.Підстави: спільне проведення часу, патронування певної території (ринки, смітники), проживання в одному місці. Злочини: дрібні крадіжки на ринках, складах, придбання та здобування майна, здобутого злочинним способом, вимагання та обдурювання своїх рідних і осіб з обмеженою дієздатністю.

42. Характеристика груп, які створені з кримінальною метою, але тимчасові за існуванням.

Створені спеціально для неодноразового скоєння злочинів. Відрізняються професійністю у готуванні, вчиненні, маскуванні злочинів. Характерною рисою для таких груп є психологічно достовірне виконання ролей, необхідних для злочинів. 1-3 злочинці утворюють постійне ядро групи, решта членів рекрутуються. Кількісний, статевий, віковий склад достатньо різноманітний. Різноманітні, психологічно витончені варіанти шахрайства, спеціалізовані за предметами і способами вчинення крадіжки антикваріату, шулерство, квартирні крадіжки за наводкою, кишенькові крадіжки.

Створенні для неодноразового скоєння злочинів. Професіоналізм у готування, вчиненні, маскуванні злочинів. Характерна риса – психологічно достовірне виконання ролей, необхідних для злочину. До складу групи входять: 1-3 проф. злочинці – постійне ядро групи та решта членів рекретується з осіб кримінального середовища.