Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юрид псих.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
352.26 Кб
Скачать

48. Стан та динаміка оз в Україні

Основні характеристики та тенденції ОЗ в незалежній Україні (з 1991р.):

1. стабільне зростання кількості ОЗГ і підвищений рівень їх кримінальної активності

2. ОЗГ перейшла на класичну систему. Знизу первинні ОЗГ, вище – злочинні угрупування, а ще вище злочинні спільності, асоціації, мафії. З переходом на 3-х ступеневу модель завершується розподіл кримінальної активності не лише на рівні регіонів, а й на нижчому рівні.

3. на сьогоднішній день є тіньова економіка яка бере контроль над ОЗ. Найбільш поширені області тіньової економіки: - паливно-енергетичний комплекс; - горілчана промисловість; - тютюнова промисловість; - кредитно-банківська сфера; - деревообробна промисловість; - приватизаційна сфера.

4. ОЗГ легалізується та функціонує під офіційним прикриттям.

5. активне відмивання злочинних коштів шляхом відкриття, придбання промислових підприємств; оздоровчих закладів, закладів відпочинку та розваг.

6. ОЗГ найбільш активно та широко використовує вогнепальну зброю, вибухів, сучасні технічні пристрої.

49. Організована злочинна група як суб’єкт злочину.

Організована злочинна група – це група, яка скоює злочин за попередньою змовою, створена і функціонує з кримінальною метою та має певну кримінальну організованість.

Кримінальна організованість – системна ознака ОЗГ, яка достовірно проявляється в таких психічних характеристиках: згуртованість, сумісність, спрацьованість, чітка функціонально-рольова структура.

Згуртованість – єдність, чи навіть тотожність емоційних та раціональних характеристик ОЗГ.

Сумісність – оптимальне поєднання психо-фізіологічних, індивідуально-психологічних і соціально-психологічних характеристик та якостей членів ОЗГ.

Спрацьованість – максимальна ефективність злочинної діяльності при мінімальних психологічних затратах на її виконання; досягається шляхом набуття злочинного професіоналізму.

Функціонально-рольова структура (архітектоніка ОЗГ): злочинна функція – це певна спеціалізована злочинна активність, яка здійснюється в складі ОЗГ.

Злочинна функція включає в себе:

  • злочинне завдання

  • засоби та знаряддя виконання завдання

  • певна модель поведінки.

Основні злочинні функції ОЗГ:

  1. Ініціативно-планувальна – висунення ідеї, розробка плану скоєння злочину

  2. Інформаційно-аналітична – збір, оцінка, узагальнення та використання кримінально важливої інформації.

  3. Розпорядчо-управлінська – підготовка та прийняття рішення на скоєння злочину, визначаються виконавців, організація і контроль виконання.

  4. Безпосередньо-виконавча – члени ОЗГ виконують певні конкретні злочинні дії або використовують у якості знаряддя злочину іншу особу, яка не підлягає кримінальній відповідальності

  5. Матеріально-фінансова – зберігання знарядь та засобів скоєння злочину у належному стані, а потім видача цих знарядь на час скоєння злочину.

  6. Охоронно-бойова – забезпечення безпеки членів ОЗГ

  7. Підготовчо-виховна – проф. підготовка членів ОЗГ до скоєння злочину

  8. Представницька – інтереси групи представляються та узгоджуються при взаємодії з іншими ОЗГ.

В ОЗГ існує вузька функціональна організація, тобто член ОЗГ виконує одну функцію як основну і мах 2 допоміжні по мірі необхідності.