Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
81-87.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
73.22 Кб
Скачать

83. Економічна безпека підприємства

Економічна безпека підприємства - це такий стан корпоративних ресурсів (капіталу, персоналу, інформації, технології, техніки, устаткування, інших майнових прав) і підприємницьких можливостей, за якого гарантується найбільш ефективне їх використання для стабільного функціонування та динамічного соціального і науково-технічного розвитку, запобігання внутрішнім і зовнішнім негативним впливам.

Необхідність постійного дотримання економічної безпеки обумовлена наявним для кожного суб'єкта господарювання завданням забезпечення стабільності функціонування та досягнення поставлених цілей. Рівень економічної безпеки залежить від того, наскільки ефективно керівництво підприємства спроможне уникнути можливих загроз і ліквідувати наслідки окремих негативних впливів зовнішнього і внутрішнього середовищ.

Головна мета економічної безпеки підприємства полягає в тому, щоб гарантувати його стабільне та максимально ефективне функціонування, а також високий потенціал розвитку в перспективі.

До структуроутворюючих елементів економічної безпеки підприємства відносяться такі складові, як:

-          фінансова (досягнення найбільш ефективного використання наявних корпоративних ресурсів);

-          інтелектуальна (збереження і розвиток інтелектуального потенціалу);

-          кадрова (ефективне управління персоналом);

-          техніко-технологічна (відповідність застосовуваних технологій сучасним вимогам виробництва);

-          політико-правова (всебічне правове забезпечення діяльності підприємства відповідно до норм чинного законодавства);

-          інформаційна (ефективне інформативно-аналітичне забезпечення господарської діяльності підприємства);

-          екологічна (дотримання чинних екологічних норм і стандартів);

-          силова (забезпечення фізичної безпеки персоналу та майна підприємства).

Тільки за умов здійснення в повному обсязі зазначених вище дій (заходів) за вказаними структуроутворюючими елементами можна буде досягти належного рів-ня економічної безпеки підприємства.

84. Сутність та види аналізу фінансового стану підприємства

Фінансовий стан підприємства (ФСП) – комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів фін відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських засобів, характеризується системою показників, які відображають рівень збалансованості окремих елементів активів та капіталу і ефективності їх використання.

Складові:

1 Зовн. фін.-економ. аналіз – признач для зовн споживачі(користувачів) (вид аналізу орієнтований на публічну зовн офіц. бухг. звітність і стат. звітність; основним змістом є аналіз абсолют. показників прибутку)

  1. Внутр.. фін.-економ. аналіз – спрямований на використ нерівн. при прийнятті рішень що до упр. фін. фесурсами;

    1. поточний(ретроспект) – здійсн по закінч звітн періоду (об*активна оцінка результ фін-госп діяльн, виявл невик резервів, недоліків у роботі, винуватців)

    2. оперативний – здійсн повсякденно, наближу, за часом, до здійсн екон процесів, є інструм операт управл фін господ діяльн.

  2. Перспективний аналіз баз-ся на дослідж явищ у сфері фін діяльн для прогнозув обсягів реаліз прод, витрат на її вир-во, для вибору варіант інвестув.

Елементи, що визнач фін стан підпр: ліквідність та платоспроможність; фін стійкість; ділова активність; рентабельність; майновий стан.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]