Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
81-87.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
73.22 Кб
Скачать

81. Сучасні теорії та моделі розвитку підприємства.

Безліч проблем розвитку є типовими для всіх підприємств. Дана обставина спонукає розробляти моделі, що визначають етапи розвитку підприємства і виникають на різних етапах проблеми. До числа найбільш відомих відносяться дві моделі.

Модель Айзедіса. В основі моделі Айзедіса лежить уподібнення підприємства живому організму. Як показує модель, до розквіту доживають далеко не всі підприємства, за розквітом неминуче слід бюрократизація бізнесу, а потім смерть. Модель Айзедіса визначає ряд небезпек, які очікують підприємство на шляху свого розвитку, але не дає відповіді на питання: до якого організаційного станом підприємство повинно прагнути, щоб якомога довше затриматися у фазі розквіту?

Модель Грейнера. На відміну від Айзедіса, Л. Грейнер запропонував модель, що описує розвиток компаній через послідовність кризових точок [1]. Він виділяє п'ять стадій організаційного розвитку, що відділяються один від одного моментами організаційних криз.

Недоліки існуючих моделей. Теорія організаційного розвитку Л. Грейнера, по суті, висловлює, що всі зміни в організації є запрограмованими. У табл. 1 показані значення компонентів управління на кожній стадії розвитку підприємства у відповідності з теорією організаційного розвитку.

Табл.1. Фактори розвитку управління по всім фазам росту організації по Грейнеру

Компоненти управління

Фаза 1

Фаза 2

Фаза 3

Фаза 4

Фаза 5

Центр зосередження управління

Виробництво та продаж

Ефективність операцій

Розширення ринку

Консолідація організації

Взаємозв'язок та інновації

Організаційна структура

Неофіційна

Функціональна централізована

Функціональна дивізіональна

Лінійний персонал та продуктові групи

Матрична побудова самостійної бізнес-одиниці

Стиль управління вищого керівництва

Індивідуалістичний та підприємницький

Директивний

Заснований на делегуванні

За допомогою особистої участі

Наглядовий

Системи та об'єкти контролю

Показники продажів

Центри стандартизації та витрат

Центри звітності та прибутку

Центри планування та інвестицій

Спільна постановка цілей

Система мотивації

Володіння

Зарплата, що залежить від результатів праці

Особиста винагорода

Участь у прибутку

Групова винагорода

82. Реструктуризація підприємства у процесі розвитку

Процес реструктуризації можна розглядати як спосіб зняття суперечності між вимогами ринку й застарілою логікою дій підприємства. По суті, рест­руктуризація підприємства трактується як здійснен­ня організаційно-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на зміну структури підприєм­ства, управління ним, форм власності, організацій­но-правових форм, як здатність привести підприєм­ство до фінансового оздоровлення, збільшити обсяг випуску конкурентоспроможної продукції, підвищи­ти ефективність виробництва.

Ефективне управління процесом реструктуризації вимагає оптимального вибору предмету, механізму і методу перетворень. Системне уявлення комплексу реструктуризації відображене на рис. 1.

Типова послідовність етапів реструктуризації підприємства

Сукупність перетворень в процесі реструктуризації здійснюється за допомогою механізмів реорганізації, реінжинірингу, модернізації. За результатами аналізу процес реструктуризації реалізується за допомогою базисного механізму перетворення, що визначає вектор реструктуризації, і забезпечуючих механізмів, що формують комплексність перетворень в основних підсистемах підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]