Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІРИНА.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
465.86 Кб
Скачать
  1. Ознайомлення зі структурою підприємства,

технологією та організацією виробництва.

«ВАТРА» - це благозвучна карпатська назва багаття, щонайкраще символізує сутність і специфіку роботи колективу підприємства.

 

         ТОВ «Ватра» є найбільшим виробником світлотехніки в країнах СНД,яке цілком забезпечує потреби України щодо промислової світлотехніки і нарощує постачання в країни Співдружності (Росію, Бєларусь, Молдову, Казахстан, Узбекистан і ін). Понад 70% своєї продукції підприємство поставляє на експорт.            Серйозна увага приділяється розробці та випуску енергоефективних освітлювальних приладів з застосуванням високоінтенсивних джерел світла, у т.ч. світлодіодів. Удосконалюються наявні конструкції та освоюються нові з поліпшеними споживчими властивостями.

Підприємство засновано 1957 у Тернополі як державне підприємство „Електроарматура”. Від 1971 – виробниче об’єднання (ВО), від 1988 – науково-виробниче об’єднання (НВО), від 1996 – відкрите акціонерне товариство (ВАТ). Від 2006 – ТОВ «Об’єднання світлотехнічних підприємств «Корпорація «Ватра», у складі якої 9 спеціалізованих підприємств. При підприємстві було створено «ВПКТІсвітло» (1977), яке займалось удосконаленням технології виробництва світлотехнічної продукції та Український світлотехнічний інститут (1992), яке займається випробовуванням та сертифікацією світло- та електротехніки.

На сьогодні площа ділянки компанії становить 38 га. Виробничі корпуси займають площу 6369 тис. кв. метрів, в них зосереджена машинобудівна і інструментальна бази компанії, виробництво світлотехнічної продукції, ремонтна, транспортна і енергетична бази.

Загалом на території компанії розташовані чотири виробничі корпуси, два адміністративні корпуси, котельня, компресорна станція, очисні споруди, водопровідні мережі.

Окрім виробничих корпусів компанія володіє рядом об'єктів соціального призначення для персоналу: спортивний комплекс, палац культури, медсанчастина, фірмовий магазин.

До 60% продукції підприємство постачає на експорт. При загальному обсязі продукції 97 млн грн, у  країни СНД торік відправили світильників на 56,5 млн грн. Порівняно із 2009 р. ріст виробництва склав майже 40%, хоча кількість працюючих у 2010-му збільшилася на 1,4% (додатково створено 85 робочих місць). На заводі працюють близько 2000 чоловік. Середня зарплата торік становила 1050 грн.

Предметом діяльності ТОВ «Ватра» є повний цикл виробництва світлотехнічної продукції, а саме (Додаток 2) :

·        Вибухобезбечні освітлювальні прилади (ОП) для об'єктів газової, хімічної, нафтопереробної промисловості, а також вугільних шахт. 

·        Загальпромислові ОП для виробничих приміщень практично всіх галузей промисловості, з різними видами джерел світла, для експлуатації в приміщеннях з нормальними й умовами навколишнього середовища.

·        Прожекторне освітлення. Це унікальні високоефективні параболокругові і параболоциліндричні прожектори для освітлення відкритих і закритих спортивних споруджень, що забезпечують можливість точної передачі кольору в телебаченні, а також гама прожекторів з високоінтенсивними джерелами світла, високого ступеня захисту і сучасного дизайну для загального освітлення відкритих просторів і архітектурних об'єктів.

·        Зовнішнє освітлення. Вуличні і паркові світильники з енергоекономними лампами.

·        Адміністративно-громадське освітлення і світильники для житлових приміщень - це світильники різноманітного асортименту з люмінесцентними лампами, лампами розжарювання та світлодіодами.

·        Світильники місцевого освітлення для локального освітлення робочих зон верстатів і т.п.

·        Транспортне освітлення. Це група ОП для салонів вагонів метро, тролейбусів, дизель- і електропоїздів пасажирських вагонів.

·        Пускорегулююча апаратура для люмінесцентних ламп від 7 Вт до 80 Вт і ГЛВТ усіх видів і потужностей (від 50 Вт до 3500 Вт).

·        Ексклюзивні vip-класу світильники з чудовими кришталевими елементами і позолоченою арматурою.

Спеціальна група інженерів виконує проектує системи освітлення.  

Підприємство неодноразово вигравало тендери в західних фірм на важливі державні замовлення. Прикладами є, зокрема, оснащення олімпійських об'єктів „Олімпіади 80” та палацу культури „Україна”, Національної опери України, сесійної зали Верховної Ради України у Києві, об’єктів космодрому „Байконур” (Казахстан).  Окрім того підприємство нагороджено міжнародними відзнаками:

  • Інтернаціональним призом „За найкращу торгову марку”;

  • Почесним знаком американського фонду розвитку східних країн „Золотий глобус”;

  • нагородою за виживання в кризових умовах економіки – „Факелом Бермінгему”.

Сьогоднішня «Ватра» складається з двох організаційних структур . З одного боку – це ВАТ «Ватра», як власник (в особі акціонерів) цілісного майнового комплексу. З другого боку – це Корпорація «Ватра» до якої входять товариства з обмеженою відповідальністю з визначеними напрямками виробничої спеціалізації (Додаток 1).Правління проводить керівництво поточною діяльністю компанії через менеджерів та спеціалістів, яких компанія наймає на роботу в свою адміністрацію. Адміністрація компанії складається з шести дирекцій, три з яких підпорядковуються безпосередньо Президенту - голові Правління (дирекція з розвитку, фінансова дирекція та дирекція з персоналу). Технічна дирекція, виробнича дирекція та комерційна дирекція підпорядковуються безпосередньо гeнеральному директору у відповідності з організаційною структурою управління ВАТ „Ватра” . Економічна служба компанії, яку очолює фінансовий директор, що є членом Правління і звітується Голові Правління, включає центральну бухгалтерію, економічний відділ та фінансовий відділ. Функції організації праці, заробітної плати та нормування технологічних процесів зосереджені у відділі трудових відносин, складовою частиною якого також є кадрова служба. Відділ трудових відносин підпорядковується члену Правління – директору з персоналу. Економічна служба має також свої підрозділи на заводах компанії, які функціонально звітуються їй, але адміністративно підпорядковані менеджерам заводів.

Якщо розглядати технологію виготовлення продукції, то вона є досить складною. На ВАТ „Ватра” виготовляють як готову продукцію так і комплектуючі вироби до неї. Розглянемо технологію виготовлення продукції на прикладі світильників, яку наведено у рисунку 1.1.

Заготівельне виробництво

(литво, штампування)

Механо-обробне виробництво (точіння, сверління)

Виробництво покриттів (лакофарбне, гальванічне покриття)

Складання до світильників додаткових деталей по кооперації

Фасування в упаковки (ящики)

Рисунок 1.1. Технологія виготовлення світильників.

Основними технологічними процесами при виготовленні продукції є наступні:

  • литво (виготовлення відливок з алюмінієвого сплаву: щільних, з високою чистотою поверхні, різноманітної конфігурації, з декоративними художніми поверхнями). 

  • Фарбування і гальванічна обробка ( фарбування литих, штампованих і ін. деталей методом пневматичного або електростатичного розпилення, нанесенням декоративних покрить: хромуванням, цинкуванням, а також здійснює електрохімічне полірування, фосфатування, позолоту деталей). 

  • Просочування і складання ( складання виробів на складальних конвеєрах і індивідуальних робочих місцях за допомогою спеціального електро- і пневмообладнання).   

  • пресування деталей;

  • лиття під тиском термоплавких матеріалів( виготовлення пластмасових деталей методом лиття під тиском термопластичних матеріалів, прямого і миттєвого пресування реактопластів і їхня механічна обробка).

Якщо ж розглядати глобальну технологію пускорегулюючих апаратів, то вона має наступні процеси:

  • штампування( виготовлення деталей методом глибокої витяжки, штампування з металопрокату, зварюванням у середовищі вуглекислого газу й аргону);

  • ремонт катушок;

  • просочування;

  • литво під тиском термоплавких матеріалів.

До технологічних процесів штампування віднесено наступні:

  • вирубка;

  • гнуття;

  • глибока витяжка.

 

 

 



 Обліково-аналітичну роботу на «Ватрі» здійснює бухгалтерія в штаті якої числиться 4 особи: головний бухгалтер, бухгалтер з фінансових операцій, бухгалтер з обліку майна і матеріальних ресурсів, бухгалтер з розрахунків з заробітної плати. Бухгалтерія забезпечує ведення бухгалтерського обліку, дотримуючись єдиних методологічних засад, встановлених Законом України « Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» з використанням сучасної комп’ютерної техніки і систем бухгалтерського обліку 1С.

Бухгалтерія в повному обсязі веде облік необоротних активів, запасів, коштів, розрахунків та інших активів, власного капіталу та зобов’язань, доходів, витрат та інше.

Бухгалтерія готує та подає в банківські установи документи для перерахування коштів, згідно з визначеними податками і платежами.

Служба обліку забезпечує облік здійснення всіх господарських операцій помісячно із складанням балансу підприємства до 17 числа наступного місяця, у виняткових випадках – до 20 числа.

При веденні бухгалтерського обліку ТОВ „Ватра” використовує різні закони, інструкції, положення, методичні рекомендації, які стосуються окремих господарських операцій, а саме керується Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, які являють собою нормативно-правові акти, затверджені Міністерством фінансів України, що визначають принципи та методи ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності.

На підставі аналізу якісних характеристик і технічного рівня номенклатури виробів ТОВ «Ватра», можна зробити висновок, що продукція з торговою маркою фірми повністю конкурентоспроможна по всіх освітлювальних приладах, особливо по світильниках і прожекторах з ГЛВТ з високим ступенем захисту, а по деяких є єдиним виробником в Україні. Це зумовлено тим , що «Ватра» володіє збалансованою інфраструктурою. Має власні потужності з основних виробництв, де застосовується сучасні технології та обладнання.