Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІРИНА.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
465.86 Кб
Скачать

7. Облік розрахунків з оплати праці.

Система оплати праці працівникам «Ватри» базуться на стратегічних підходах, вихідним пунктом яких є стратегічні бізнесові цілі, розуміння стратегії винагородження як потенційного джерела набуття конкурентних перваг.

На практиці «Ватра» застосовує як традиційні форми винагороди( погодинна, погодинно-преміальна, відрядна, відрядно-преміальна) так і нові форми(контракт).

Практикується на «Ватрі» така форма трудового договору як контракт, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення і організування праці працівника, умови розірвання договору встановлються угодою сторін. Контрактна форма трудового договору на «Ватрі» застосовуться для певного кола керівників і спеціалістів.

Відповідно до трудового законодавства на ВАТ «Ватра» встановлено 40-годинний робочий тиждень. Режим роботи, як правило однозмінний. Для окремих категорійу разі необхідності застосовують двозмінний режим роботи. По безперервному графіку роботи працю персонал охорони обкатів та черговий персонал( енергетии, сантехніки). Графіки і режими робочого дня узгоджуються з профкомом «Ватри».

Дуже важливою формою соціального партнерства між адміністрацією «Ватри» і трудовим колективом укладання колективного договору.

В колективний договір включаються взаємні зобов’язання адміністрації і трудового колективу, інтереси якого представлює профспілковий комітет.

Зобовязання колективного договору передбачають більш сприятливіші та додаткові умови праці порівняно з тими, що зазначені в трудовій угоді.

Колективний договір має 8 розділів, а саме:

  • Загальні положення;

  • Організація виробництва і праці та забезпечення продуктивної зайнятості;

  • Праця і заробітна плата;

  • Режим праці і відпочинку;

  • Охорона праці;

  • Житлово-побутове обслуговування;

  • Соціальні пільги і гарантії;

  • Гарантії діяльності профспілок.

Розділ «Соціальні пільги і гарантії» містить зобов’язання про надання працівникам «Ватри» соціальних пільг і гарантій зверх тих , що передбачені законодавством України, зокрема:

  1. Сімї працівника у разі його смерті ( за винятком смерті від нещасного випадку чи профзахворювання) виплачуться одноразові допомого на похорони.

  2. Дітям-сиротам (до 17 років) виплачується щорічна грошова допомога в розрахунку на кожну дитину.

  3. Юбілярам підприємства (50- і 60-річчя) виплачуться разова грошова винагорода.

  4. Організація замовлення транспорту для перевезення працівників на роботу і з роботи з оплатою 50% вартості квитків.

Колективний договір містить додатки перліків професій працівників, яким встановлюються доплати за шкідливи умови праці, додаткові відпустки, перелік працівників, що мають право на безкоштовне отримання молока, соків і кефіру.

Іншою формою трудових відносин, що практикуються в окремих випадках на «Ватрі» це – гнучкий режим роботи. Такий режим встановлюється за обоюдною згодою працівника і підприємства. В цьому випадку для працівника встановлються графік роботи, відмінний від загальновстановленого для решти працівників.

Табель обліку робочого часу є обліковим документом по персоналу. Цей документ є підставою для нарахування працівникам заробітної плати, допомоги у разі тимчасової непрацездатності, відпускних, інших виплат. Складений і підписаний відповідальною особою, засвідчений керівником організації, табель подається до бухгалтерії.

Залежно від чисельності персоналу, кількості структурних підрозділів в організації визначається, хто саме складає табель, подає на затвердження керівникові, а потім подає до бухгалтерії. Як правило, цю роботу виконує табельник (якщо організація досить численна), менеджер по персоналу, секретар чи адміністратор. Ці працівники і ведуть фактичний облік перебування працівників на роботі, здійснюють контроль за своєчасним виходом на роботу, а також фіксують подачу листків непрацездатності, якщо той чи інший працівник хворів чи був відсутній з інших причин.

Табель – це іменний список працівників організації і ведеться він по структурних підрозділах, або в алфавітному порядку. Табель готується за 2-3 дні до початку розрахункового періоду.

Типові форми табеля обліку робочого часу П-12, П-13, П-14, П-15, П-16 затверджені наказом Міністерства статистики України №253 від 09.10.95р.

В табелі використовуються скорочені позначення:

В – вихідний;

СВ – святковий;

лік. – листок непрацездатності;

в/д – відрядження;

в/п – відпустка;

в/р – відпустка без збереження заробітної плати;

д/д – відпустка по догляду за дитиною;

8 – повний робочий день.

Табель обліку робочого часу повинен бути затверджений керівником підприємства, підписаний виконавцем.

Табель обліку робочого часу ведеться в електронній формі та на паперових носіях за кожен місяць календарного року. Додатковий табель обліку робочого часу може подаватись у випадку, якщо виникли нові обставини чи зміни у трудовому режимі працівника. Він також повинен бути підписаний виконавцем та затверджений керівником підприємства.

На «Ватрі» ведеться табель обліку робочого часу по типовій формі П-13 (Додаток 18 ). Табель обліку робочого часу веде інспектор з кадрів і як виконавець, підписує його, але відсутній реквізит – гриф затердження керівником. Табель подається в бухгалтерію 25 числа кожного місяця. Простої на виробництві оформляється листом простою або актом про простій.

При виконанні додаткових робіт, які не передбачені технологічним процесом, а також виконання робіт нижчого розряду порівняно з розрядом робітника і роботи в понадурочний час повинні оформлятися листом на доплату.

Всі ці документи після належного оформлення передаються в бухгалтерію підприємства для нарахування зарплати.

На підприємстві засто­совують дві форми отати праці - відрядну і погодинну. Кожна з цих форм має різновиди (системи). Так, відрядна форма оплати праці має системи: пряма відрядна, відряд­но-преміальна, відрядно-прогресивна, акордна. При прямій відрядній системі оплата праці здійснюється за кожну оди­ницю виготовленої продукції (виконаних робіт, послуг). Відрядно-преміальна система передбачає, що робітникам, крім основного заробітку, нараховуються премії (за вико­нання норм виробітку, економію матеріалів, якість про­дукції тощо). Ця система стимулює покращення кількісних і якісних показників роботи, тому широко застосовується на підприємствах. При відрядно-прогресивній системі вико­нані роботи оплачуються: в межах норми - за твердими розцінками, понад норми - за підвищеними прогресивно-зростаючими розцінками. Ця система має обмежене зас­тосування (на найважливіших ділянках господарської ді­яльності), оскільки при її застосуванні темпи зростання за­робітної плати можуть випереджати темпи росту продуктивності праці, що може призвести до перевитрати фонду оплати праці, підвищення собівартості продукції. При акордній системі оплати праці норма і розцінка виз­начаються на весь комплекс виконуваних робіт (ремонт­них, будівельних тощо). Погодинна форма оплати праці має дві системи: проста погодинна і погодинно-преміальна. При простій погодин­ній системі праця працівників оплачується виходячи тіль­ки з кількості відпрацьованого часу і тарифної ставки (по­садового окладу) відповідно до їх кваліфікації. При пого­динно-преміальнії'! системі до погодинної ставки (посадового окладу) за досягнення визначних показників працівникам виплачується премія. Економічна доцільність застосування тих або інших форм і систем оплати праці визначається їх стимулюючою роллю в підвищенні ефективності діяльності кожної ділянки і підприємства в цілому. При погодинній оплаті праці основним документом, який служить підставою для нарахування заробітної плати, є табель використання робочого часу (ф. № П-12 і № П-13). У цьому разі для розрахунку погодинного заробітку пра­цівника достатньо знати його розряд, погодинну тарифну ставку даного розряду і кількість відпрацьованих годин за табелем. При розрахунку заробітної плати за посадовим окладом останній зберігається при відпрацюванні всіх ро­бочих днів місяця. Якщо відпрацьована неповна кількість робочих днів, середньоденний заробіток перемножається на кількість відпрацьованих днів.

Деякі особливості є в обліку заробітної плати праців­ників за час відпустки. Чергові відпустки працівникам на­даються протягом року, як правило, нерівномірно (особ­ливо в сезонних виробництвах). З метою рівномірного включення до собівартості продукції (робіт, послуг) заро­бітної плати на оплату відпусток підприємствам дозволено створювати резерв. Такий резерв створюється шляхом що­місячного включення рівними сумами (визначеними за плановим відсотком до фактично нарахованої заробітної плати) наступних витрат на оплату відпусток. При цьому резерв створюється на наступні витрати по оплаті відпус­ток працівникам, а також нарахуванням на ці суми збору на соціальне страхування (оскільки при нарахуванні заро­бітної плати за час чергової відпустки працівнику в розра­хунок приймається і допомога по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується за рахунок коштів соціального стра­хування).

У бухгалтерському обліку на суму створеного резерву робиться запис по дебету рахунка 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витра­ти», 93 «Витрати на збут» та ін., кредиту рахунка 471 «За­безпечення виплат відпусток». Нарахована заробітна пла­та відноситься на зменшення раніше створеного резерву записом по дебету рахунка 471 у кореспонденції з креди­том рахунка 661 «Розрахунки за заробітною платою».

Сальдо (кредитове) рахунка 471«Забезпечення виплат відпусток» показує залишок невикористаного на день року резерву. 398 гривні 55 копійок + 40% від доходу, який пе­ревищує 1700 гривень

Операції по нарахуванню зар.плати відображаються проводками.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

Нарахована ЗП амін.персоналу

92

661

2

Нарахована ЗП працівникам основного виробництва

23

661

3

Нарахована ЗП працівникам збуту

93

661

 

Всього нараховано ЗП

 

 

4

Утримано податок на доходи фізичних осіб

661

641

5

Утримано внески до Пенсійного фонду

661

651

6

Утримано збір на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової втрати працездатності

661

652

7

Утримано збір на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття

661

653

8

Утримано за виконавчими листами

661

685

9

Утримано суму поштового збору

661

685

10

Виплачено заробітну плату

661

301

11

Перераховані аліменти одржувачу

685

301

12

Сплачено поштовий збір (з ПДВ)

685

301

13

Сплачено утримані внески у пенсійний фонд

651

311

14

Сплачено утримані внески у фонд безробіття

653

311

15

Сплачено утримані внески у фонд соціального страхування з тимчасовою втратою працездатності

652

311

16

Перераховано податок з доходів фізичних осіб до бюджету

641

311

Для нарахування заробітної плати, яка належить кожному працівникові, розраховують заробіток за місяць і від цієї суми здійснюються необхідні відрахування. Розрахунок на підприємстві здійснюють у Розрахунково-платіжній відомостях.. У лівій частині Розрахунково-платіжної відомості записують суми всіх видів нарахованої заробітної плати за її видами ( погодинно, премії та інші нарахування), а в правій – утримання за їх видами і суми до видачі.

Розрахунково-платіжні відомості складають щомісячно по кожному цеху, допоміжних та підсобних службах, відділах з групуванням прізвищ працюючих у розрізі категорій.

Групування заробітної плати у відомостях по цехах та інших структурних підрозділах за категоріями працівників і видами заробітної плати сприяє оперативному складанню звітності по праці та заробітній платі, контролю за її використанням та напрямками витрат.

Нарахування заробітної плати здійснюється на підставі відповідних первинних та групових документів.

Для нарахування основної заробітної плати працівникам з погодинною оплатою праці необхідно мати відомості про посадові оклади (на основі штатного розкладу); про присвоєні розряди (на основі наказів директора підприємства), а також дані табельного обліку відпрацьованого ним часу за відповідний період (місяць тощо).

Виплата зароробітної плати працівників підприємства проводиться по розрахунково платіжній відомості.Строк виплати заробітної плати на ТОВ « Ватра-Укр»” визначений в колективному договорі даного підприємства 05-10числа наступного місяця за який нарахована заробітна плата. Привиплаті заробітної плати перераховуються внески до фондів соціального страхування. Виплату зарплати на «Ватрі» Відображають і «Відомості про виплату грошей (Додаток19), а оскільки на підприємстві широко використовуться програма1С»Бухгалтерія», то нарахування заробітної плати можна провести у «Оборотній відомості по рахунку 66»(Додаток 20), а дані про нарахування в Фонд тимчасової втрати працездатності у « Оборотній відомості по рахунку 663»(Додаток 21)

Якщо кошти для виплати заробітної плати отримують в установах банку, то внески до фондів соціального страхування повинні перераховуватися в день отримання коштів.В тому випадку коли виплата заробітної плати проводиться з каси підприємства (виручка реалізації товарів,робіт,послуг) перерахування до фондів може проходити в наступний день після виплати заробітної плати.Якщо коштів на виплату заробітної плати не вистачає і виплата провидиться не вповному обсязі ,тоді перерахування до фондів повинно проводитись пропорційно до сум виплати заробітної плати.

До нарахування зарплати відноситься також розрахунок „лікарняних” і „відпускних”.

У випадку тимчасової непрацездатності працівника, підтвердженої поданим листком непрацездатності, сума допомоги буде визначатися, виходячи із середньомісячної зарплати, що обчислюється із заробітку за 6 останніх календарних місяців роботи, що передували місяцю, в якому виникла непрацездатність. Для працівників, які відпрацювали менше 6-ти календарних місяців на підприємстві, середня зарплата обчислюється із зарплати, що визначається загальним трудовим стажем. Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності визначається так:

Допомога =

В бухгалтерії також ведеться відомість обліку лікарняних листів за кожен місяць.

Розмір допомоги з тимчасової непрацездатності залежить від загально трудового стажу і надається в таких розмірах:

  • 100 % - при стажі роботи більше 8-ми років, а також працівникам, в яких тимчасова непрацездатність настала внаслідок трудового каліцтва чи трудового (професійного) захворювання, працівникам, у яких 3-є і більше дітей до 16-ти років, а також ветеранам війни і особам, до них прирівнених;

  • 80 % - при стажі від 3-х до 8-ми років;

  • 60 % - стаж до 5-ти років.

Кожен працюючий, згідно з чинним законодавством, має також право на оплачену відпустку, за яку нараховується певна сума так званих «відпускних». Вона визначається згідно з порядком обчислення середньої зарплати, затвердженої КМУ від 08.02.1995 р. № 100. Відповідно до цього порядку сума виплат, належних працівнику за час надання йому щорічної основної і додаткової відпусток, термін яких визначається в календарних днях, розраховується таким чином:

Відпускні =

Поряд з нарахуванням заробітної плати підприємство зобов’язане провести утримання та нарахування з неї.

Згідно п. 22.3 ЗУ „Про податок з доходів фізичних осіб” впродовж 2008 року даний податок стягується за ставкою 15%, незалежно від місця роботи людини (основне чи неосновне).

Кожен громадянин, який отримує заробітну плату на території України, має право на податкову соціальну пільгу – зменшення оподатковуваного доходу. Поняття соціальної пільги (СП) нове й застосовується лише з 1 січня 2004 року.

СП може бути отримана лише за одним місцем роботи.

Розмір соціальної пільги дорівнює одній мінімальній заробітній платі (у розрахунку на місяць), встановленій законом на 1 січня податкового року і складає на 2008 рік 257,50грн. Законом про доходи обумовлено також перелік категорій громадян, які мають право на отримання соціальної пільги в підвищеному розмірі (150 або 200% від розміру оплати праці).

Згідно ЗУ „Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування” із зарплати утримуються внески в Пенсійний фонд в розмірі 2%.

Згідно ЗУ „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” із зарплати утримується: з 633 грн – 0.5%, а з суми що перевищує прожитковий мінімум 1%.

Згідно ЗУ „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” вираховується 0,5 % із зарплати працівника.

Профспілкові внески утримуються в розмірі 1 % від загальної суми нарахованої зарплати за мінусом сум допомог з тимчасової непрацездатності.

Крім утримань підприємство зобов’язане проводити ще і нарахування на заробітну плату. Якщо утримання проводяться з сум працівників підприємства, то суми нарахувань підприємство змушене сплачувати із своїх коштів.

Згідно чинного законодавства існують такі розміри ставок нарахувань:

  • Пенсійний фонд – 33,2 % фонду оплати праці працівників (для підприємств, де працюють інваліди – 4 % від ФОП інвалідів).

  • Фонд соціального страхування на випадок тимчасової непрацездатності – 1,5 %.

  • Фонд соціального страхування на випадок безробіття – 1,3 %.

  • Фонд соціального страхування від нещасного випадку – в залежності від кваліфікації галузі, до якої належить підприємство.

Рахунок № 66 “Розрахунки з оплати праці” призначений для обліку розрахунків за всіма видами оплати праці: заробітної плати, премії, виконання громадських обов’язків та ін.

Для обліку розрахунків по оплаті праці використовують два субрахунки:

№ 661 “Розрахунки за заробітною платою”;

№ 662 “Розрахунки з депонентами”.

На кредиті субрахунку № 661 “Розрахунки за заробітною платою” відображаються:

- нарахована заробітна плата робітникам основного виробництва, виробництва напівфабрикатів, допоміжних виробництв;

- нарахована заробітна плата робітникам за обслуговування і ремонт обладнання цехів основного виробництва;

- нарахована заробітна плата службовцям та обслуговуючого персоналу;

- нарахована заробітна плата спеціалістам;

- нарахована плата працівникам житлово-комунального підприємства;

- нарахована заробітна плата за впровадження нової техніки, технології, за виконаний ремонт основних засобів;

- суми нарахованої допомоги з тимчасової непрацездатності;

- сума премій, нараховані за рахунок коштів Фонду економічного стимулювання або Фонду спеціального призначення;

- оплата праці за рахунок коштів Резерву наступних витрат і платежів та інші.

На кредиті субрахунку № 662 “Розрахунки з депонентами” відображаються суми своєчасно не виданої заробітної плати, премій, допомоги тощо працівникам підприємства.

На дебеті субрахунку № 661 “Розрахунки за заробітною платою” відображаються виплачена заробітна плата, депонована заробітна плата, відрахований прибутковий податок із заробітної плати працівників та службовців на користь державного бюджету, відраховані аліменти та інші відрахування згідно з виконавчими листами, відрахування у розмірі 1%-5% з заробітної плати кожного працюючого до Пенсійного фонду, у розмірі 1% профспілкових внесків від нарахованої заробітної плати членів профспілкової організації, сплачені дивіденди за акціями, відрахування сум за лікарняними листами, 0,5% – збір на випадок безробіття та ін.

На дебеті субрахунку № 662 “Розрахунки з депонентами” відображаються видачі депонованих сум.