Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова... (оригінал).docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
93.75 Кб
Скачать

3.3. Вправи для вдосконалення тактики гри

Під тактикою футболу розуміються найбільш доцільні індивідуальні, групові і командні дії гравців, спрямовані на досягнення наміченої мети в даній грі. Тактика - один з основних і найбільш важливих компонентів цієї спортивної гри. Вона базується на технічній, фізичної та психологічної підготовленості футболістів. Для команд високого класу характерні різноманітність тактичних побудов, наявність «фамільної» тактики, вміння в ході гри змінювати тактичний малюнок. Однак високий рівень тактичної підготовленості досягається поступово і пов'язаний з великими витратами сил з боку футболістів, які повинні вміти грати так, щоб виконувати на полі як творчі функції, так і руйнівні незалежно від своїх основних функцій. А щоб навчитися грати на такому рівні, слід прагнути, щоб у процесі багаторічного навчання початківці футболісти освоїли все багатство сучасної тактики футболу, вміли грамотно будувати свої індивідуальні дії без м'яча і з м'ячем, як у нападі, так і в захисті, а також вести свою гру в залежності від дій партнерів по команді.

Тактика футболу складається з індивідуальних, групових, командних дій в нападі та захисті, які дають можливість вирішувати які стоять перед командою завдання з урахуванням рівня гри суперника і особливостей ведення їм гри, стану поля, кліматичних умов і т.д. Тактичні системи гри - це організація командних дій, що полягають у планомірному розміщення футболістів на полі відповідно до їх ігровими функціями та індивідуальними здібностями: воротар, захисники, півзахисники, нападники.

Тактика ділиться на три основні категорії: 1) розстановка гравців; 2) дії команди при атаці або при обороні, стосовно або всієї команди, або її частини; 3) стандартні положення;

ІНДИВІДУАЛЬНА ТАКТИКА

Індивідуальна тактика - це цілеспрямовані дії гравців у захисті та нападі, їх вміння з кількох можливих рішень у конкретній ситуації вибрати найефективніший. Вона включає дії без м'яча і з м'ячем.

В індивідуальній тактичної тренуванні гравця головна мета - розвиток вже наявних тактичних якостей гравця, вироблення у нього нових тактичних прийомів, заснованих на індивідуальних особливостях, і усунення неправильних тактичних навичок.

При проведенні двосторонніх тренувань заборонена зона зберігається тільки для тренується гравця, причому вступ його в цю зону тягне за собою вільний удар у бік його команди.5. Коли у гравця після 3-4 тренувань з'являється цілеспрямованість у русі до воріт, обмеження входу у заборонену зону знімається і він, отримавши велику площу для гри, проявляє себе з кращого боку.

В індивідуальній тактичної тренуванні має велике значення вироблення вміння вибирати місце або, як прийнято говорити, «плануватися». Тренуються у «плассіровке» наступним чином: на поле на обмеженій ділянці площею приблизно 10 Х 10 м розставляють без будь-якої системи 6-7 стійок. Навчається рухається з м'ячем навколо цієї групи стійок, маючи проти себе на іншій стороні гравця. Вловивши зручний момент, тренер посилає м'яч по землі так, щоб він пройшов між кількома стійками. Навчається, перебуваючи, весь час у русі, намагається вгадати шлях, по якому може пройти м'яч, «плассіруется» і приймає його. Поступово кількість стійок і густота розстановки їх збільшуються, завдяки чому з'являється більше можливих коридорів, в які може бути посланий м'яч.

В індивідуальній тренуванні воротаря, в цілям вироблення уміння ловити момент для вибігання на супротивника, застосовують наступний спосіб. Гравцеві ставиться в обов'язок рухатися з м'ячем у напрямку до воріт; воротар повинен вибрати момент, щоб, вибігаючи, відібрати м'яч. Це тренувальне вправу проводять після серйозної підготовки воротаря і при дотриманні нападаючим максимальної обережності.

У кожній такій тренуванні проводять за 20-30 «вибігання». Спочатку нападаючий повинен трохи поступатися воротареві.

До індивідуальних тактичним діям відносяться відкривання і закривання, ведення й обведення, удари по воротах, відбір м'яча. Розучування індивідуальних тактичних дій доцільно проводити в єдності з процесом освоєння технічних прийомів. В іншому випадку процес освоєння основних технічних прийомів буде формальним і неефективним.

Відкривання.

Відкривання - означає вихід футболіста на вільну позицію, що дає можливість звільнитися від опіки суперника, відірватися від нього і, отримавши м'яч, виконати удар по воротах. Відкрився гравець може повести суперника за собою, звільняючи шлях до воріт протилежної команди одному зі своїх партнерів. Вихід на вільне місце, як правило, здійснюється на швидкості. Вправи: 1. Змагаються дві групи гравців. Вони утворюють дві зустрічні колони. Відстань між ними 8-10 кроків. Головний гравець. Однією з колон внутрішньою стороною стопи виконує передачу впередістоящего гравцеві протилежної команди, а сам робить ривок за м'ячем і встає в кінець цієї колони. Гравець, що приймає м'яч, направляє м'яч назад, а сам біжить за м'ячем і встає в кінець протилежної колони. Дана вправа можна провести у вигляді естафети. Наприклад, змагаються дві команди. Кожна утворює дві зустрічні колони. Завдання команд - швидше закінчити перебіжки, причому кожен гравець повинен виконати по три передачі. 2. Вправляються три партнери. Вони творять на полі трикутник зі сторонами в 8 кроків. Партнери по черзі передають м'яч один одному по ходу годинникової стрілки. Спрямувавши м'яч у бік партнера, гравець перебігає на його місце і т.д. Виконавши по 8-10 передач, гравці починають рух проти годинникової стрілки. 3. Виконуйте вправу разом з товаришем. Переміщаючись на вільне місце, виконуйте поздовжні і поперечні передачі. Наприклад, зробіть з точки А передачу партнеру, що знаходиться в точці Б, а самі переміститеся в точку А '. Ваш партнер з точки Б виконує вам подовжню передачу і переміщується в точку Б 'і т.д. 4. На обмеженій ділянці поля вправляється група займаються. Кожному дається порядковий номер. Гравці запам'ятовують їх. Завдання гравців - виконувати зв'язку згідно з присвоєними номерами: перший номер віддає м'яч другому, той - третьому і т.д. Останній гравець передає м'яч першому номеру. Віддавши м'яч, гравець повинен переміститися на вільне місце, пропонуючи себе для передачі. Гравець, що допустив помилку, карається одним штрафним очком. У результаті перемагає учасник, який набрав менше штрафних очков.5. На полі позначається майданчик 15х15 кроків. Тут розташовуються 6 гравців. Двоє з них призначаються ведучим. Решта гравців починають передавати м'яч один одному, намагаючись, щоб він не потрапив до ведучим і не вийшов за межі майданчика. Гравець, що допустив помилку, змінюється з одним з провідних.

Закривання.

Закриванням суперника називається це футболіста, яке спрямоване на заняття вигідної позиції, що заважає виходу суперника на вільне місце або оволодіння м'ячем. Ті, хто вміло закриває суперника, отримують сприятливу можливість своєчасно вступити в боротьбу за м'яч, не дати отримати м'яч супернику і таким чином зірвати атаку протилежної команди.

Вправи 1. На полі позначається майданчик 10Х10 кроків. Троє гравців нападу грають проти одного захисника. Нападаючий Б займає позицію з м'ячем між партнерами А і В, показуючи розпростертими руками, де вони повинні зайняти місця (а). Потім гравець Б передає м'яч гравцеві В і спрямовується в бік передачі, пропонуючи себе для зворотної передачі. Гравець А також виходить на вільне місце, але тільки в інший бік. Гравець В з м'ячем, розставивши руки, вказує партнерам нові позиції (б). Завдання гравця Г - атакувати нападаючого, який володіє м'ячем, і примусити його виконати передачу в певну сторону (в) .2. На майданчику розмічається квадрат 12х12 кроків. Гра полягає в тому, що один захисник намагається перешкодити просуванню двох суперників до воріт, спорудженим зі стійок, і відняти у них м'яч. Захисник повинен прагнути зайняти таку позицію, щоб суперник з м'ячем не зміг передати м'яч у бік відкритого партнера. В ході гри, вправляються періодично, змінюються ролямі.3. Два захисника грають проти двох нападників. Гра проводиться на майданчику розміром 15х15 кроків.

Завдання захисників - закрити нападників, що діють з м'ячем. Захисник, який опікує нападаючого з м'ячем, прагне зайняти таку позицію, щоб затримати просування суперника і відбити м'яч. Його партнер, діючи проти гравця без м'яча, прагне розташуватися так, щоб перешкодити йому, зайняти вигідну позицію для отримання м'яча. 4. На середині поля розміщуються четверо нападників з м'ячем. Біля воріт, що захищаються воротарем, встають чотири захисника. Нападники пересуваються вперед, передаючи м'яч один одному. Захисники (кожен тримає одного з нападників) прагнуть відібрати у них м'яч або відбити його до центру поля. Через обумовлений час команди міняються ролями. Перемога дається команді, яка зуміла пропустити менше м'ячів під час оборони воріт.

Ведення і обведення. Ведення й обведення - ефективні прийоми гри. Уміло, використовуючи ведення м'яча різними способами і на різній швидкості в поєднанні з переконливими обмані ими рухами, футболіст отримує сприятливу можливість для ви ходу на вільне місце або для нанесення удару по воротах. У ході гри хлопці люблять використовувати і ведення м'яча, і обведення. Однак часто це робиться на шкоду команді. Тому в тих випадках, коли партнер зайняв вигідну позицію, слід направити м'яч йому. Адже своєчасна і точна передача - теж грізну зброю.

Вправи: 1. Гра проводиться у вигляді естафети. У ній беруть участь одночасно дві або три команди. У складі кожної однакове число гравців. Команди будуються за загальною лінією старту в колони по одному. У 5 кроках від лінії старту паралельно їй проводиться лінія передачі м'яча. За сигналом головні гравці команд ведуть м'яч по прямій, обводячи по 5 стійок, які розставляються через кожні 2 кроки, і по прямій ведуть м'яч назад. Від лінії передачі вони направляють м'яч другим номерам команд, а самі займають місце в кінці колон. Другі номери діють так само і т.д. У ході гри кожен гравець повинен зробити по три ведення м'яча. Перемагає команда, швидше за інших закінчила естафету.2. Беруть участь два гравці, один з них з м'ячем. Він веде м'яч по полю на відстань 3-4 кроки і робить передачу партнерові, що рухається в стороні на відстані 4-5 кроків. Отримавши м'яч, той виконує такі ж дії і т.д. Завдання гравців без м'яча - швидко відкритися вперед, коли партнер має намір зробити передачу. Гравець з м'ячем повинен, контролюючи м'яч, помітити рух партнера.3. Вправляється кілька гравців. Вони встають в колону по одному, дотримуючись дистанцію в 2-3 кроки. Таким чином, група повільно просувається по полю. М'яч в останнього гравця. Він по черзі обходить всіх партнерів ззаду, а потім, зайнявши місце попереду колони, передає м'яч йде, ззаду, який діє так само, і т.д.4. Вправляються двоє гравців. На полі позначається коридор шириною 4 кроки. довжиною 15 кроків. Один з гравців веде м'яч по коридору, намагаючись обвести суперника і пройти з м'ячем вперед. Другий прагне відібрати м'яч. Партнери періодично змінюються ролямі.5. На футбольному полі через кожні 3 кроки ставляться 5 стійок. Перед займаються ставиться завдання обвести стійки і приблизно з 11-метрової позначки завдати удару по воротах. Кожен повинен повторити вправу 5-6 разів.

Удари по воротах.

Футболісти, які володіють різноманітними ударами і вміють завдавати несподіваних ударів по воротах, значно підвищують атакуючий потенціал своєї команди. Удари по воротах не повинні бути прерогативою тільки гравців нападу.

Вправи: 1. Зобразіть на стінці ворота. Розбийте їх на квадрати. У кожному з них поставте номер. Виконуйте вправу разом з партнером. Наносьте удари в номер, попередньо вказаний партнером. Зробивши 5 ударів по цілі, поміняйтеся з партнером ролями. Порівняйте: хто домігся кращого результату? 2. Вправляються кілька партнерів. Мета вправи - ​​точно нанести удар по воротах після передачі м'яча низом. Передачі виконуються партнерами збоку, ззаду, спереду. Кожен виконує по 10-12 ударів. 3. Вправляються два гравці. Один встає з м'ячем в 25 кроках від воріт. Інший займає позицію в 18 кроках від воріт. Перший робить партнеру передачу низом. Той пропускає м'яч і завдає удар по від'їжджаючому м'ячу. Партнери періодично змінюються ролямі.4. Встаньте напроти воріт (приблизно на 11-метровій позначці). Нехай ваш партнер збоку подає вам м'ячі так, щоб ви ударом з літа могли б направляти їх у ворота. Періодично міняйтеся ролями. 5. Встаньте з м'ячем в 20 кроках від воріт. Позаду вас на відстані 5-6 кроків займає позицію ваш партнер. Зробіть ривок з м'ячем до 11-метрової позначки, щоб завдати удару по воротах з ходу. Ваш партнер повинен спрямуватися за вами, щоб перешкодити виконанню удара.6. У вправі беруть участь одночасно три гравці. Двоє з них розташовуються в 6-7 кроки від воріт. Їх партнер з лінії воріт посилає м'ячі так, щоб вони опускалися їм на голову. Один з стоять перед воротами прагне забити м'яч у ворота, а другий надає йому протидію. Ми вам запропонували лише кілька вправ. На їх основі ви можете розширити цей перелік.

Відбір м'яча

Відбір м'яча - важливий тактичний прийом протидії суперникам, що володіє м'ячем. Кожен футболіст повинен пам'ятати, що відразу ж після втрати м'яча необхідно прагнути до створення суперникам перешкод з метою відбору м'яча. Безумовно, легше всього опанувати м'ячем, коли супернику спрямована передача. Відбір також доцільно почати при прийомі м'яча суперником або під час ведення. Якщо про техніку відбору ми з вами говорили вище, то тепер розглянемо відбір з тактичної точки зору.

Вправи: 1. Потренуйтеся разом з товаришем. Займіть місце у воротах, споруджених із стійок (їх ширина приблизно 2 кроки). Ваш партнер повинен вести м'яч прямо на вас, прагнучи забити м'яч у ворота. Вибравши зручний момент, спробуйте відібрати у нього м'яч. Періодично міняйтеся ролями. 2. Вправляються двоє займаються. Один з них завдає удар у стінку з відстані 6-7 кроків. Його партнер, зайнявши позицію в 2 кроки позаду і трохи збоку, після відскоку від стінки спрямовується вперед, щоб опанувати м'ячем. Партнери періодично змінюються ролямі.3. Вправляються троє займаються. Один з них накидає партнеру м'яч на голову. У 2 кроки збоку та ззаду від приймаючого гравця займає позицію третій. Його завдання - встигнути вчасно зробити з-за спини партнера ривок і першим відіграти м'яч головою. Партнери періодично міняються ролями. 4. Вправа виконують одночасно три гравці. Двоє з них встають в потилицю один одному на р а ально на відстані 4-5 кроків. Назустріч їм веде м'яч третій учасник. Якщо він зуміє обвести першого, тому на допомогу приходить, що стоїть за спиною гравець, відразу ж атакуючи суперника. Гравці періодично змінюються ролямі.5. На полі позначається коло діаметром 10 кроків. У ньому розміщуються чотири нападники, які передають м'яч один одному. Два провідних намагаються відібрати у них м'яч і вибити його з кола. Через обумовлений час ведучим призначаються інші гравці і т.д. Протягом гри всі займаються повинні побувати в ролі водящих. У результаті перемагає пара, що зуміла більше число разів вибити м'яч з кола.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]