Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАКРОЕКОНОМІКА навчальний посібник.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Висновки

1. Система національного обліку являє собою міжнародний стандарт оцінки основних економічних показників країни. СНР заснована на бухгалтерському принципі подвійного запису і являє собою сукупність балансових таблиць, які відображають в агрегованому вигляді рух товарів і доходів між основними учасниками суспільного виробництва, процес нагромадження в масштабах держави і рівень національного багатства. Основу національних рахунків для економіки в цілому складають сім рахунків: товарів та послуг, виробництва, створення доходу, розподілу первинного доходу, використання доходу, капіталу та іншого світу.

2. Валовий внутрішній продукт є головним макроекономічним показником у системі національного обліку. Він — єдиний показник, що одночасно характеризує і доходи, і виробництво.

ВВП — це сукупна вартість кінцевої продукції сфери матеріального виробництва і сфери послуг незалежно від національної належності підприємств, розташованих на території даної країни.

Розрізнюють номінальний та реальний ВВП. Перший розраховується в поточних ринкових цінах. Він дає грошову оцінку виробленої продукції. Реальний ВВП враховує вплив інфляції. Він характеризує кількість виробленої продукції, тобто обсяг виробництва, вимірюваний у постійних цінах. Відношення номінального ВВП до реального називається дефлятором ВВП.

3. ВВП можна визначити одним із трьох методів шляхом підсумовування: 1) доданої вартості по всім галузям національної економіки (ВВП з виробництва або галузей); 2) усіх витрат на купівлю загального обсягу виробленої в даному році продукції (ВВП з витрат); 3) усіх доходів, отриманих у країні від виробництва продукції даного року (ВВП з доходів).

4. Розрахунок ВВП не враховує багато операцій та послуг, які не піддаються точному розрахунку. Винятками при обчисленні ВВП є, доходи тіньового бізнесу, робота домогосподарок у своєму домашньому господарстві, працю вчених "на себе", бартерний обмін, оплата у вигляді чайових, невиробничі угоди, фінансові операції, продаж товарів секонд-хенд тощо.

5. Валовий національний дохід (раніше ВНП) розраховується як ВВП, збільшений на різницю між прибутками і доходами, отриманими резидентами країни за кордоном, і прибутками і доходами, отриманими нерезидентами в країні. Він характеризує первинні доходи, отримані резидентами країни від виробничої діяльності в країні та за її межами.

Чистий національний дохід дорівнює ВНД, зменшеному на розмір амортизації основних засобів виробництва, та визначає чисті доходи резидентів країни.

Чистий наявний дохід характеризує доходи резидентів країни від виробничої діяльності та доходи, отримані у вигляді допомоги або трансфертів з-за кордону. Саме він, за СНР ООН–1993, відображає доходи, що резиденти країни використовують на споживання і заощадження. Співвідношення цих видів використання доходів зачіпає корінні інтереси суспільства і є предметом безупинних диспутів серед науковців.

Національне багатство – це сукупність створених працею матеріальних благ, нагромаджених суспільством за весь період попереднього розвитку нематеріальних цінностей, а також природних ресурсів, які залучені в господарський оборот.