Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАКРОЕКОНОМІКА навчальний посібник.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Висновки

1. Інвестиції – це вкладення в капітал, як грошовий так і реальний, з метою отримання доходу. Треба відрізняти інвестиції в економічному та в бухгалтерському розумінні. В економічному сенсі, під інвестиціями розуміють капітальні вкладення у відтворення основних фондів і пов’язані з ними зміни обігового капіталу, в бухгалтерському – визначення інвестицій охоплює вкладення у всі види активів підприємства, які здійснюються у вигляді грошових засобів, банківських паїв, цінних паперів, вкладень в рухоме та нерухоме майно, інтелектуальну власність, майнові права тощо.

2. Головними чинниками, які безпосередньо впливають на інвестиції, вважаються: очікувана норма чистого прибутку та реальна ставка проценту. Крива попиту на інвестиції відображає обернену залежність між ставкою проценту та рівнем сукупних інвестицій.

3. На положення кривої попиту на інвестиції також впливають такі “зовнішні фактори”, як: рівень оподаткування; зміни в технології виробництва; наявний основний капітал; економічні очікування; динаміка сукупного доходу тощо. Зміни в цих факторах викликають зсув кривої попиту на інвестиції.

4. У самому загальному вигляді під споживанням сучасні економісти розуміють ту частину доходу після сплати податків, яка витрачається на задоволення потреб, а під заощадженнями – ту частину доходу після сплати податків, яка не витрачається, а заощаджується.

5. Середня схильність до споживання та заощадження характеризує частину будь-якого рівня загального доходу, який споживається або заощаджується. Гранична схильність до споживання та заощадження характеризує частину будь-якої зміни в загальному доході, яка споживається або заощаджується.

6. Графіки споживання та заощаджень відображають прямий взаємозв’язок між доходом і споживанням та між доходом і заощадженнями. Криві мають позитивний нахил. Причому кут нахилу кривої споживання дорівнює МРС, а кут нахилу кривої заощаджень дорівнює МРS. На розташування кривих споживання та заощаджень також впливають “недоходні фактори”: розмір багатства, яке накопичене у домогосподарстві; рівень цін; економічні очікування; величина споживчої заборгованості; рівень оподаткування тощо.

7. Взаємозв’язок проблем споживання, заощадження та інвестицій можна пояснити за допомогою моделей акселератора та мультиплікатора.

8. Мультиплікатор )множник) за Дж. М. Кейнсом указує, що коли відбувається приріст загальної суми інвестицій, то дохід зростає на величину у К разів більшу, ніж приріст інвестицій.

9. Сучасна економічна теорія вкладає в поняття мультиплікатора більш широкий зміст. Мультиплікатор виражає вплив керуючих факторів на вихідні параметри економічної системи. Кейнсіанський варіант виступає як окремий випадок.

10. Акселератор (прискорювач) – це числовий множник, який показує, що інвестиції збільшуються в V разів більше, ніж приріст доходу, який їх визвав.

Контрольні запитання:

  1. Чим відрізняється бухгалтерське визначення інвестицій від економічного?

  2. У чому різниця між валовими та чистими інвестиціями?

  3. На які 3 основні типи поділяються інвестиції у залежності від походження?

  4. Від чого залежить характер кривої попиту на інвестиції?

  5. Які “зовнішні фактори” впливають на положення кривої попиту на інвестиції?

  6. Які поширені фактори нестабільності інвестицій Ви знаєте?

  7. Що сучасні економісти розуміють під поняттями “споживання” та “заощадження”?

  8. Які основні фактори визначають динаміку споживання та заощадження за кейнсіанською теорією (за класичною теорією)?

  9. Які “недоходні фактори” визначають динаміку споживання та заощадження?

  10. Що таке гранична схильність до споживання (МРС) та гранична схильність до заощадження (МРS)?

11. В чому полягає різниця між простим та складним мультиплікатором?

12. Що таке “парадокс ощадливості” та його графічна інтерпретація?

13. Охарактеризуйте метод “інєкції-вилучення”

14. В чому суть концепції акселерації?

15. Як можна пояснити механізм економічного розвитку за допомогою моделей мультиплікатора й акселератора?