Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarne_pravo_shpori.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
306.69 Кб
Скачать

66. Правові наслідки припинення права участі в аграрних підприємствах корпоративного типу.

Юридичний факт припинення участі в корпоративному сільськогосподарському

підприємстві тягне за собою певні правові наслідки.

Припинення участі громадянина в акціонерному товаристві чи товаристві з

обмеженою відповідальністю тягне за собою позбавлення його прав

учасника. Від дня відступлення акцій акціонерного товариства чи частки у

статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю особа

позбавляється прав майнового і управлінсько-контрольного характеру у

відносинах з підприємством корпоративного типу. Коли особа, котра

відступила акції (частку), одночасно припинила й трудові відносини з

підприємством, то їй слід видати трудову книжку і провести з нею

розрахунок як із найманим працівником, що звільнився.

У разі відступлення частини акцій чи частини частки у статутному

капіталі аграрного підприємства, у цієї особи зменшується право на

одержання дивідендів і зменшується кількість голосів при голосуванні.

67. Повноваження Голови та інших керівників сільськогосподарського кооперативу.

Основним його завданням є: забезпечення економічного і соціального розвитку підприємства, його економічної само­стійності та незалежності через інтенсифікацію сільськогос­подарського виробництва і вдосконалення товарно-грошових, ринкових, договірно-господарських відносин, впрова­дження справжнього самоврядування, демократії та гласнос­ті, задоволення матеріальних, соціально-побутових і культур­них потреб членів КСГП та їхніх родин, забезпечення право­вої охорони матеріальних і духовних інтересів працівників, здійснення тих цілей і завдань, які визначені Законом і ста­тутом.

Головний бухгалтер підприємства організує і несе відпові­дальність за стан і достовірність обліку та звітності в КСГП. Він здійснює повсякденний контроль за правильним витра­чанням коштів і матеріальних цінностей, активно сприяє впровадженню госпрозрахунку і самофінансування, вживає заходів до запобігання безгосподарності та марнотратству.

68. Правове становище працівників державних підприємств аграрного сектору.

Правовий статус сільськогосподарських працівників скла­дається з трьох основних частин: 1) конституційних прав, свобод і обов'язків громадян України; 2) прав і обов'язків, за­кріплених галузевим законодавством для всіх найманих пра­цівників; 3) прав і обов'язків, що відображають специфіку правового становища працівників саме сільськогосподар­ських підприємств, а з переходом до багатоукладної економі­ки — сільськогосподарських підприємств всіх форм власнос­ті, форм господарювання, а також найманих працівників се­лянських (фермерських) господарств.

69. Правове регулювання лізингових операцій суб’єктів аграрного підприємництва.

Правова норма щодо лізингу вперше у законодавстві України наведена в Законі "Про банки і банківську діяльність", прийнятому Верховною Радою України 20 березня 1991 р. У п. 9 ст. З цього Закону зазначено, що серед здійснюваних банком операцій є право банку придбавати за власні кошті засоби виробництва для передачі їх в оренду (лізинг).

Верховна Рада України 16 грудня 1997 р. прийняла Закон "Про лізинг". Цей Закон визначає поняття лізингу, а також загальні правові та економічні засади його здійснення. Названим законом визначено коло суб'єктів лізингових правовідносин. Ними є: лізингодавць; лізингоодержувач; продавець лізингового майна. Суб'єктом лізингових правовідносин може бути кожне окремо взяте сільськогосподарське підприємство як товаровиробник-підприємець.

Результативність лізингових правовідносин пов'язана з здійсненням певних юридичних дій, зокрема, укладенням лі-зингового договору, договору купівлі-продажу об'єкта лізин¬гу, складання акту про прийняття об'єкта лізингу в експлу¬атацію, укладення договору на технічне обслуговування переданого на підставі договору лізингу майна, укладення договору на страхування об'єкта лізингу.

Виконання лізингових операцій безпосередньо пов'язане з використанням об'єкта лізингу. Сюди входить відображення лізингових операцій в бухгалтерському обліку і звітності. На цьому етапі провадиться виплата лізингодавцю лізингових платежів, а після закінчення строку лізингу вирішується питання щодо подальшого використання об'єкта лізингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]