Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarne_pravo_shpori.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
306.69 Кб
Скачать

45.Правовий режим пайового фонду майна членів сільськогосподарського кооперативу.

Відповідно до ст. 9 Закону У. від 14 лютого 1992 р. "Про колективне сільгосп. підпр.", до пайового фон­ду майна членів підпр. включається вартість основних ви­робничих і оборотних фондів, створених завдяки діяльності підпр., цінні папери, акції, гроші та відповідна частка від учас­ті в діяльності інших підприємств і організацій. Право членів підпр. на пайовий фонд майна залежить від їх трудового внеску. Члену підпр. щорічно нараховуєть­ся частина прибутку залежно від частки в пайовому фонді, яку за його бажанням може бути виплачено або зараховано у збільшення частки в пайовому фонді. Ці відносини регулюються статутом підпр.. Пай може успадковуватися відповідно до цивільного законод. У. та статуту підпр.. У разі виходу з підпр. його члени мають право на пай натурою, грішми або цінними паперами відповідно до розміру та структури пайового фонду або в іншій, за згодою сторін, формі.Отже, пай — це не майно, а право, до того ж право, яке може бути й не реалі­зованим, тобто в разі збиткової роботи підпр. його член не отримує жодних доходів на свій пай.

46.Договори матеріально-технічного забезпечення.

Основною правовою формою, яка опосередковує відносини щодо матеріально-технічного забезпечення сільськогосподарських товаровиробників, є договір на поставку продукції виробничо-технічного призначення.У договорі поставки повинно зазначатися: — найменування, кількість, номенклатура продукції, якщо є необхідність, то і комплекти машин, устаткування, державний стандарт або технічні умови, які повинні бути зареєстровані в органі Держстандарту; якість і комплектність продукції; термін дії договору; ціна продукції, порядок, форми взаєморозрахунків; умови постачання, які здійснюються відповідно до ІНКОТЕРМС; реквізити сторін; інші умови.Важливою правовою формою, що юридичне опосередковує матеріально-технічне забезпечення сільськогосподарських підприємств, є договір на організацію поставки споживачам продукції виробничо-технічного призначення в порядку оптової торгівлі. Істотними умовами цього договору є кількість та найменування продукції, її комплектність та якість, ціна, порядок та умови транспортування. Поставка продукції матеріально-технічного призначення може здійснюватись і за прямими довгостроковими договорами. В них детально визначаються ціни, термін, порядок поставки і розрахунків, співробітництво сторін по забезпеченню довгострокових зв'язків, вщповщність вимогам щодо якості, комплектності продукції із зазначенням виду нормативно-технічних документів, додаткові умови та заключні положення договору. Асортимент продукції передбачаються сторонами в щорічно погоджуваних специфікаціях, які є невід'ємною частиною договору.

47. Правові наслідки припинення права членства в аграрних підприємствах кооперативного типу.

Припинення членства у виробничому кооперативі обов'язково тягне майнові наслідки до яких відноситься право члена кооперативу на одержання паю та інших виплат, пов'язаних, із трудовою участю у господарський діяльності кооперативу (заробітна плата, премії, доплати тощо). Порядок та строки припинення членства і порядок та строки одержання паю та інших виплат визначаються статутом кожного конкретного виробничого кооперативу.

Колишньому члену виробничого кооперативу надано право судового захисту в тому випадку, коли він вважає своє виключення з кооперативу незаконним. Він може оскаржити до суду законність рішення загальних зборів, посилаючись на вимоги закону і статуту виробничого кооперативу, які визначають умови, за наявності яких загальні збори вважаються правомочними, стосовно відповідності закону та статуту порядку розгляду питання про його виключення з виробничого кооперативу, відповідності закону та статуту підстав виключення з кооперативу тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]