Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Саша.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
54.97 Кб
Скачать

1.5. Підготовка кадрів

У Японії приділяється значна увага розвитку всіх напрямів підготовки і перепідготовки кадрів.

Для забезпечення процесу постійного підвищення кваліфікації та розвитку професійних навичок широко використовуються різні курси і програми навчання, орієнтовані на самі різні категорії працівників.

За даними ряду соціологічних обстежень, кваліфікований японський робочий витрачає на професійну підготовку в 6 разів більше часу, ніж працівник американської компанії.

В останні роки все більший упор робиться на розвиток здібностей швидко перебудовуватися з одного виду діяльності на інший, а професійна підготовка набуває універсальний характер.

Як і в інших розвинених капіталістичних країнах, підготовка виробничого персоналу та підвищення кваліфікації всіх категорій працівників у Японії здійснюються в рамках двох базових систем підготовки.

Одна система включає в себе різні міжгалузеві програми як загальноосвітні, так і спеціалізовані, орієнтовані на ті чи інші групи працівників. Ці програми зазвичай здійснюються в державних або приватних центрах - університетах, школах бізнесу - і фінансуються як з державних фондів, так і з джерел приватних фірм. Інша система підготовки є більш спеціалізованою і включає в себе різні внутріфірмові курси, які, як правило, функціонують незалежно один від одного.

Ці дві системи, незважаючи на організаційне поділ, тісно пов'язані між собою, по суті являючи собою єдиний механізм масової підготовки і перепідготовки як висококваліфікованих фахівців

(Включаючи робітників), так і професійних менеджерів відповідно до потреб ринкової економіки.

Аналіз показує, що більшість великих японських компаній воліє брати на себе практично всі витрати по підготовці всіх категорій працівників від виробничих робітників до менеджерів. Ці програми, як правило, дуже насичені й орієнтовані переважно на специфіку роботи даної фірми.

Програми внутрішньофірмової підготовки грають, мабуть, центральну роль у формуванні технічної та управлінської прошарку японських компаній, вихованні кваліфікованих і в максимальному ступені відданих фірмі працівників, готових, не шкодуючи сил, служити великому капіталу в особі

«Компанії-сім'ї» та готових повністю підпорядкувати свої поточні інтереси довгостроковим цілям її процвітання.

Стійка орієнтація японських фірм на внутрішні системи розвитку кадрового потенціалу призводить до того, що підготовка і перепідготовка всіх працівників фірми, включаючи управляючих різних рівнів, здійснюється не епізодично, а постійно. Слід також зазначити, що питання підготовки кадрів та управління персоналом розглядаються в якості однієї з найважливіших функцій апарату управління фірмою.

Істотним елементом підвищення кваліфікації управляючих в японських корпораціях є так звана ротація персоналу. Сенс її полягає в регулярній (один раз на кілька років) зміні рядовими і керівними працівниками свого місця роботи всередині фірми (змінюється не тільки посада, а й підрозділ, в якому службовець працює). Ця форма підвищення кваліфікації одночасно включає й планування кар'єри управляючого.

Ротації персоналу приділяється велика увага, оскільки, на думку японських фахівців, тривале перебування працівника на одній і тій же посаді викликає втрату інтересу до роботи, зниження рівня відповідальності та виконавської дисципліни.